Ørjans troikakake

Oppskrift av Ørjan Burøe

Troikakake. Foto: TV 2.
Troikakake. Foto: TV 2.

Bør gjøres i følgende rekkefølge:

*Sett på ovnen på 180 oC
*Sett bringebærlaken til koking.
*Lag sjokoladekaken og sett den i ovnen.
*Lag bringebærgeleen og sett til avkjøling.
*Sett sjokoladebunnen til avkjøling.
*Lag marsipanpynt.
*Lag bringebærsausen.
*Anrett desserten.

Sjokoladebunn:
2 egg
2 eggeplommer
75 g sukker
125 g meierismør
125 g sjokolade (Manjari 64%), grovhakket
25 g hvetemel
1/2 ts bakepulver
50 g nougat i terninger
Smelt smøret. Dra kjelen av varmen og tilsett den grovhakkede sjokoladen.
Når sjokoladen er smeltet tilsetter du resten bortsett fra nougat. Vend inn nougatterningene.
Smør en kakeform ( 24 cm) med formfett og ha i røren.
Stekes ved 180 oCi 10 minutter.
Sett raskt til avkjøling.

Bringebærgele:
2 dl vann
1 dl sukker
2 dl bringebær
1 vaniljestang
1 ss limesaft
agar agar
Kok vann, sukker og vanilje til sukkeret er løst opp.
Tilsett bringebær og la koke forsiktig til laken er knallrød og smaker godt bringebær.
Sil laken og ha den over i et litermål. Tilsett 2 g Agar-Agar pr dl lake. Kok til Agar-Agar har løst seg opp. Ha i form og avkjøl raskt.

Marsipanchips:
Ekte marsipan fra Odense.
Kjevle ut marsipanen til en tynn pannekake. Kjevle med melis, så slipper du at det fester i benken og på kjevla.
Kutt ut avlange trekanter og legg over på bakepapir.
Stek i ovnen på 200 oC til de begynner å få farge.
Ta ut brettet og løft bakepapiret av den varme platen.
Når marsipanen er såpass kald at du kan flytte den, så løfter du trekantene og legger dem over kjevla eller noe annet slik at de bøyer seg.

Bringebærsaus:
2 dl bringebær
1 ss melis
1 ss limesaft
Kjør bringebærene i en foodprosessor og sil så du får en glatt saus uten steiner.
Smak til sausen med lime og melis.

Anretning:
Skjær et avlangt og elegant stykke av sjokoladekaken som legges midt på tallerkenen.
Kutt et nøyaktig like stort stykke av bringebærgeleen som legges oppå sjokoladekaka.
Friske bringebær settes pent på toppen av bringebærgeleen.
Pynt med gullkuler, sprø marsipan og ev mynte tilfeldig oppå bringebærene.
Bringebærsausen legges "tilfeldig" rundt på tallerkenen.

Info om Agar-Agar
Dette er en vegetabilsk erstatning for tradisjonell gelatin.
Agar-Agar er utvunnet av alger og er uten lukt og smak. Pulveret sveller i kaldt vann og er lett oppløselig i kokende vann.
Det kan brukes som fortykningsmiddel i mange retter, blant annet i kompotter, geléer, hjemmelaget iskrem, syltetøy, marmelade og aspic, for å nevne noe.
Kjøpes i helsekostbutikker.