MYE SKUFFELSE: Både Marcus Pedersen, Rikard Norling, supporterne, Jonas Grønner, Erik Huseklepp og Azar Karadas har følt på mye skuffelse denne sesongen. Foto: Scanpix/Photoshop (montasje)
MYE SKUFFELSE: Både Marcus Pedersen, Rikard Norling, supporterne, Jonas Grønner, Erik Huseklepp og Azar Karadas har følt på mye skuffelse denne sesongen. Foto: Scanpix/Photoshop (montasje)

«Brannus Horribilis» - her er Brann-året fra A til Å

F for forventninger og N for nedrykksstreken. Dette er Brann-året 2014.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Brann er et 1. divisjonslag etter 1-4 over to kamper mot Mjøndalen.

Her er en alfabetisk oversikt over hvordan Brann-året har utartet seg.

A - Annus Horribilis
Wikipedia forteller: «Annus horribilis er et latinsk uttrykk som betyr «et fryktelig år». Det er et ordspill på annus mirabilis, som betyr «et vidunderlig år».» 

Uttrykket er blitt særlig kjent etter at dronning Elizabeth II av England brukte det i en tale som markerte hennes 40 år på tronen. Hun sa: «1992 is not a year on which I shall look back with undiluted pleasure. In the words of one of my more sympathetic correspondents, it has turned out to be an Annus Horribilis

Året inneholdt blant annet skilsmisse for hennes sønn Andrew, som skulle skilles fra sin kone Sarah Ferguson, skilsmisse for hennes datter Anne, brann på Windsor Castle og separasjon for hennes sønn prins Charles og den svært populære prinsesse Diana.

I år er det Rikard Norling som kan bruke samme frasen, for å oppsummere sitt år.

B - Brann - Ekte lidenskap har et navn
«Sportsklubben Brann er en diagnose», skrev Frode Grytten en gang. Klubbens supportere har vært med på mye, og de siste ti årene har både cupfinaleseier, seriegull og nå altså nedrykk.

Supporternes motto «ekte lidenskap har et navn» har i aller største grad blitt etterspurt denne sesongen, og nå skal altså rødtrøyene spille på nest øverste nivå for første gang siden 1986.

C - Champions League-dropping
I januar handlet det hele om optimisme. Klubbens nyansatte trener Rikard Norling kom direkte fra seriegull med Malmö og vraket dermed muligheten for Champions League-deltakelse til fordel for utfordringen i Brann.

Svensken ble mottatt som en helt av supporterne i desember, mens enkelte i hans hjemland mente at pengene var motivasjonen for å forlate Sverige. 

– Det er mange årsaker til at jeg valgte Brann da det ikke lenger var aktuelt å fortsette i Malmö FF. Penger var aldri noe avgjørende argument, sa Norling til TV 2 7. januar.

Les også: Rikard Norling: – Penger var aldri hovedargumentet

D - Demidov og Orlov
Allerede senere samme måned begynte ny kritikk å hagle. Jakob Orlov kom nemlig til klubben for et mangedobbelt millionbeløp.  

– Galskap, sa tidligere Tippeliga-toppscorer Daniel Nannskog til TV 2. 

Orlov endte opp som Branns toppscorer med ni seriemål. I januar smilte Norling bare av kritikken og var sikker på at klubben hadde gjort et varp.

– Han kommer til Brann fordi han tenner på ideene jeg har lansert for ham. Jeg er overbevist om at bergenserne kommer til å elske ham, sa han 23. januar.

Senere samme måned ble også Vadim Demidov klar for klubben. Den rutinerte midtstopperen kom fra profftilværelse i russiske Anzji.

– Jeg har kommet hit for å vinne noe. Jeg har ikke kommet hit for å kose meg midt på tabellen og ligge skoene på hyllen, sa han da overgangen var klar.

Midtstopperen spilte kun fem av de første seks kampene denne sesongen. Hans foreløpig siste Brann-kamp var mot FK Haugesund i april.

E - Erlend Hanstveit
En annen forsterkning i de bakre rekkene var Erlend Hanstveit. Mannen som var en sentral del av suksessen på 2000-tallet henger på veggen utenfor Brann Stadion som en del av laget som supporterne selv i 2012 stemte fram som «tidenes Brann-lag».

Hans plass i klubbens historiebøker er det med andre ord ingen som kan si noe på, og at han i comebacket for klubben ble utnevnt til kaptein var også et signal om at dette var en spiller Brann-fansen håpet å glede seg mye over. Også han trodde på medalje forut for sesongstart.

– Rosenborg tar gull. Strømsgodset tar sølv. Brann tar bronse, svarte han da TV 2 gjennomgikk en tipsrunde med samtlige trenere og kapteiner i Tippeligaen i mars.

Les også: Brann-kapteinen spår medalje

F - Forventninger
Forventningene til Brann er alltid store, men allikevel var det noe som var annerledes denne vinteren. Supporterne virket å ha en ny giv, med en nybakt svensk seriemester i lederstolen og et uttalt mål om gull. 

Det var nemlig ikke bare Hanstveit og Demidovs medaljeambisjoner som var uttalte fra klubben.

– Brann vinner, Lillestrøm tar sølv og Molde bronsen, sa Norling til TV 2 i samme sammenheng som Hanstveit tippet bronse.

3-4 mot Sandnes Ulf, 0-1 mot Sogndal og 1-3 mot Start skremte ikke supportere, og da Sarpsborg 08 stod på motsatt side i serieåpningen i mars var det duket for Norlings debut.

G - Gullprat på is
Sesongstarten var dog forferdelig. 0-3 i Sarpsborg i premièren ble fulgt opp med 1-2 hjemme mot Stabæk. Sesongens første poeng kom i Sandnes da Ulf ble holdt til 1-1 på eget gress, og til tross for 2-0-seier over Lillestrøm i april var sesongstarten meget dårlig.

– Jeg skjønner ikke hvorfor han begynte å snakke om gull da han kom til Bergen, sa LSK-trener Magnus Haglund før det sistnevnte møtet.

Nye tap mot Rosenborg og Haugesund fulgte, og etter 1-1 borte mot Start og 14. plass etter sjuende runde hadde TV 2 sak på at «Norling legger gullpratet på is». 

– Sånn som det er nå jobber vi mest med vår egen utvikling og gjøre så godt vi kan, sa svensken.

– Vi tenker ikke på gull nå. Selvfølgelig ikke, erkjente Erik Huseklepp

H - Håpløse valg
De håpløse valgene fortsatte dog å komme i Brann-leiren. Sesongens andre triumf kom i Ålesund i runde åtte, men 1-2-tap på selveste 16. mai hjemme mot Bodø/Glimt og en naiv taktisk tilnærming til møtet med Sogndal borte i neste kamp var langt ifra resepten på suksess.

– Jeg gikk ut med en idé overfor spillerne om at vi skulle spille på en viss måte. Det viser seg å ikke være bra i det hele tatt. Jeg er mest skuffet over meg selv, sa Norling etter 1-2 på Fosshaugane Campus.

I - «Ingen» på tribunen
Til tross for selvransakelsen ble det nytt hjemmenederlag – sesongens til da fjerde på fem kamper – mot en av erkerivalene i Vålerenga i neste runde.

1-0-ledelse ved Jonas Grønner ble fulgt opp av tre baklengsmål på en time, og Håkon Lorentzens redusering var heller ikke nok. Brann tapte 2-3 og lå på kvalikplass også ved utgangen av mai.

Les også: Rekdal skrøt av Brann etter kampslutt: – De vil ta store steg når det løsner

Det skulle dog bli verre. Nytt tap i Molde førte til at hjemmepublikummet sviktet da Odd stod på motsatt halvdel 12. juni. Kun 8510 tilskuere møtte opp - de laveste antallet på elleve år.

– Det er en alvorlig situasjon, sa Rikard Norling til TV 2.

Brann lå sist på tabellen etter kampslutt, og til og med i motstanderens leir var det støtte til de rødkledde.

– Det som skremmer meg mest er at det er nesten ikke folk på tribunen i en så stor klubb og en viktig klubb for norsk fotball. Vi håper, selv jeg, at Brann kommer seg oppover på tabellen, sa Odd-trener Dag Eilev Fagermo.

J - Jublet for tidlig i juli
Det kunne dog virke som om VM-pausen gjorde underverker for klubben mellom de sju fjell.

Da Tippeligaen startet opp igjen i juli sikret se seg nemlig sesongens tredje seier, da Viking ble slått 2-0 i Stavanger. Allerede uken etter var man dog tilbake til gamle synder, da Strømsgodset vant 1-0 i Bergen.

Hjemmetapet ble fulgt opp av 1-1 mot Stabæk på Nadderud og 0-1-tap hjemme mot det samme Viking-laget man hadde slått bare tre uker tidligere på fremmed gress. 

K - Kampen som står som selve symbolet
Det er allikevel kanskje bortemøtet mot Lillestrøm 1. august som står som det sterkeste symbolet på Branns sesong.

I en berg-og-dalbane-kamp av dimensjoner kom de rødkledde først under 0-2, før Erik Huseklepp reduserte i 1. omgangs sluttminutt. I løpet av to utrolige minutter drøyt kvarteret før slutt snudde Kristoffer Barmen og Jakob Orlov 1-2 til 3-2, og det kunne se ut som om tre nye poeng var på vei vestover.

Daniel Mosjovs røde kort snaut ni minutter før full tid var muligens en katalysator, men til tross for spillemessig underlegenhet klamret Norlings menn seg fast til poengene da klokken nærmet seg full tid. 

I det første overtidsminuttet utlignet dog Fred Friday, før eks-Brann-spiller Petter Vaagan Moen dunket inn 4-3 i det 93. minutt.

– Akkurat nå er vi så skuffet at det ikke går an å sette ord på følelsene. Samtidig gjør vi jo noe veldig bra her, sa den pressede Brann-treneren Norling til TV 2 etter kampslutt.

Les kampsaken: Brann med vanvittig snuoperasjon - før Lillestrøm gjorde det samme!

L - Laget reiste seg fra flammene
Laget reiste seg til neste hjemmemøte med Aalesund og vant 1-0 etter en sen scoring av Jakob Orlov, før det etter cupnederlag mot Odd var duket for Rosenborg på Stadion.

Nyinnkjøpte Marcus Pedersen (se neste punkt) fikk sjansen fra start for Norlings menn, og med tidligere scoringer fra Daniel Mojsov og Kasper Skaanes fløy de røde høyt i 1. omgang.

Alexander Søderlund reduserte i det 60. minutt, og da trodde nok mange med hjertet i rødt at en ny kollaps var på trappene, men responsen var umiddelbar og ekstrem.

Hjemmedebutant Pedersen ladet kanonen fra over 30 meter og banket et prosjektil i krysset bak en sjanseløs Alexander Lund Hansen.

– Det er det jeg har sagt hele tiden til mine spillere. Vend opp og skyt i krysset, lo Norling etter kampslutt.

M - Marcus Pedersen
Mange Brann-supportere føler nok at «Pedersen fra A til Å» kunne vært en vel så passende sak. For til tross for drømmedebuten på Brann Stadion har millionkjøpet langt ifra levert denne høsten.

Spissen var lovet en million i bonus om han hjalp klubben til å holde plassen og ble mottatt som en popstjerne da han kom til byen.

– Brann er i en tøff posisjon nå. Det skal bli moro å være med på å snu det og det håper jeg vi skal få til, sa han da han ankom Flesland.

Scoringen mot RBK var dog ikke et tegn på hva fansen hadde i vente. Kun to mål til ble det, og med tre scoringer på ti Tippeliga-kamper ble han langt ifra den redningsmannen Brann hadde håpet på at han skulle bli. 

Det er ikke helt avklart om Pedersen blir værende i klubben, men signalene som ble sendt ut i august var i hvert fall klare.

– Han er i Norge for å sørge for at vi får være i toppen igjen i norsk fotball. Skulle vi mislykkes med det, så blir det ikke naturlig at Marcus skal spille 1. divisjon for oss, sa daglig leder Roald Bruun-Hanssen da Pedersen signerte i august.

Les også: Vegard Forren i september: – Kjempetabbe av Marcus Pedersen å velge Brann

N - Nedrykksstreken 
Med Pedersen på laget hadde i hvert fall supporterne fått troen, men den sterke opphentingen i 3-3-kampen borte mot Vålerenga 23. august ble fulgt opp av nytt hjemmetap da kommende seriemester Molde vant 1-0 i Bergen 31. august.

13. september imponerte dog Norlings menn hele Fotball-Norge med 4-1-seier borte mot Strømsgodset. Pedersen, Kasper Skaanes, Amin Askar og Erik Huseklepp scoret målene i oppgjøret som løftet Brann over nedrykksstreken for første gang siden mai.

– Hver kamp blir som en cupfinale nå. Vi berger plassen hvis vi spiller som i dag, sa Pedersen etter kampslutt. 

Det mange håpet var et evig farvel til streken skulle dog kun bli et ørlite pusterom. Bunnoppgjøret hjemme mot Sandnes Ulf i neste kamp endte kun med 1-1.

– Vi dreit oss ut, dessverre. Vi sitter igjen med en følelse av at vi tapte to poeng, sa Amin Askaer etter kampsutt. 

– Var dette kampen Brann måtte vinne for å sikre plassen?

– Ja, vi burde vinne og hadde lyst til å vinne. Derfor er det skuffende at vi ikke vinner. Men toget går ikke fra oss selv om vi ikke vinner. Uansett så er det bittert, svarte Brann-spilleren.

O - Odd borte
Alt som fantes av Brann-bein var altså plantet i bunnstriden da seks serierunder gjenstod, og bortemøtet mot Odd i Skien i neste runde ble langt ifra noen opptur.

To selvmål var blant beholdningen da Fagermos menn vant hele 4-0, og etter kampslutt måtte Norling trøste supporterne. 

– Det er ikke så mye å forklare. Det dreide seg mest om å dele med dem, sa Norling om hva han sa til fansen etter kampslutt.

– De fortjener en enorm respekt for lidenskapen til klubben, sa Norling til TV 2.

Det var allikevel muligens noe med måten Brann fremsto på som fikk fram tårene hos de trofaste. Kanskje skjønte de at dette laget var nederlagsdømt?

– Med dette forsvarsspillet rykker Brann ned, konkluderte i hvert fall TV 2s ekspert Freddy dos Santos

P - Poengene som aldri kom
– Jobben min er å analysere dette og går videre. Vi har brystkassen ut og er klar for Start når det er tid for det, sa Norling også etter Odd-kampen.

Mange supportere snakket også om at det var i hjemmekampene man skulle ta poengene. I 26. og 27. runde ventet nemlig Start og Sarpsborg i to oppgjør på Stadion, og så lenge man gjorde jobben i de oppgjørene ville det trolig være nok til å redde plassen.

Det var i hvert fall tankesettet mange satt med, men da kampene først kom og poengene uteble skjønte mange hvilken vei det hele bar.

Samtidig ble det også en diskusjon rundt treningsarbeidet i klubben. Skøyteløper Håvard Lorentzen, storebroren til Brann-unnggutt Håkon Lorentzen, var blant dem som var kritiske.

– Jeg er ganske sikker på at de kunne lagt ned 200-300 timer mer trening i løpet av et år, sa skøytetalentet i begynnelsen av oktober.

Det som uansett ikke kunne bestrides var at antallet poeng ikke var nok.

1-2 mot eks-sjef Mons Ivar Mjelde og Start ble fulgt opp av samme sifre hjemme mot et Sarpsborg-lag som fullstendig snudde kampbildet da Bojan Zajic kom inn fra benken.

– I dag gjør vi så godt vi kan. Vi skulle vunnet denne kampen, det hadde vi fortjent. Det mener jeg, sa Norling etter kampslutt.

Les kampsaken: Brann på svært dypt vann etter 1-2 mot Sarpsborg 08
Les også: Norling og styreleder Barmen tar all skyld – og beskytter Bruun-Hanssen

I samme periode kom også kritikken mot Rikard Norlings høstferie. 

– Det er sjokkerende. Supporterne sitter med tårer i øynene etter tap. Så setter den øverste lederen seg på et fly for å reise unna i stedet for å stå opp i stormen, sa TV 2-ekspert Mini Jakobsen 6. oktober.

Q - «Quod erat demonstrandum»
Her må vi nok en gang la Wikipedia definere. «Quod erat demonstrandum» kan skrives i slutten av matematiske bevis for å vise at resultatet man trengte for å fullføre beviset, er oppnådd.

Ordrett oversettelse til norsk blir noe slikt som «hvilket skulle demonstreres/bevises».

26. oktober ble det i hvert fall bevist at man ikke lenger kunne havne på trygg plass i Tippeligaen. I tredje siste runde handlet det nemlig om å kappe forspranget til Bodø/Glimt og skape et håp om å klatre forbi de gule og til sikkerhet, men i stedet endte det med det tredje strake 1-2-tapet på rad.

– Vi er skuffet. Vi skal ta Sogndal som neste mulighet. Det blir veldig mye verdi i den, sa Rikard Norling etter nederlaget i Bodø.

R - Realt, vaskeekte og avgjørende lokalderby
Hjemme mot Sogndal i nest siste serierunde var nemlig forutsetningene enkle. Tap ville sende Brann ned en divisjon, mens seier ville sende dem foran Sogndal og opp på kvalikplass. 

I dagene forut for kampen ble det fokusert på den bergenske bølgen av Sogndal-spillere som ville sende hjembyens stolthet ned, men i stedet for at Helge Haugen, Petter Strand eller Tim Nilsen fikk bli matchvinner i Bergen var det i stedet en eks-Sogndal-spiller som skulle bli avgjørende motsatt vei.

Azar Karadas, som i sommer ble hentet tilbake til Brann fra nettopp Sogndal, dunket nemlig inn 2-0-målet i en kamp Brann til slutt vant 2-1. Seieren førte Norlings menn opp på kvalik, og forutsetningene foran siste kamp mot FK Haugesund var klare.

S - Seier, T - Tap eller U - Uavgjort?
Seier over Haugesund ville bety at Brann sikret kvalikplassen. Sogndal ville ikke ha muligheten til å havne over dem på tabellen i et slikt tilfelle, ettersom Brann hadde flere poeng enn sogningene før kampstart som et resultat av 2-1-seieren i Bergen.

Uavgjort mot Haugesund kunne bli skjebnesvangert , men kun dersom Sogndal fikk i gang scoringsformen hjemme mot Stabæk. I et slikt tilfelle måtte nemlig sogningene vinne med tre mål eller mer for å gå forbi de røde på målforskjell.

Tap for Brann i Rogaland ville dog åpne alle dører for Sogndal, som i et slikt tilfelle kun ville være avhengig av seier i sin egen kamp for å passere bergenserne.

Tidligere Brann-spiller Tomasz Sokolowski var blant dem som havnet i søkelyset i uken forut for kamp. Han er nemlig en del av Stabæk-laget som skulle møte Sogndal.

– Jeg kan plutselig stå på blank goal, dempe ballen og vurdere om jeg skal trille den over streken eller ikke, sa han til VG, før han deretter la seg flat.

Les også: Sokolowski legger seg flat i pressemelding: – Jeg sa noe dumt

V - Vindheims seiersmål og Barmens skade
Brann trengte dog ikke hjelp fra Stabæk (for anledningen uten Sokolowski), ettersom de selv gjorde jobben i Haugesund.

Erik Huseklepp og Jakob Orlov sendte de røde opp i 2-0, før nye nerver oppstod da hjemmelaget hentet det inn igjen og utlignet til 2-2.

Selve fotballen ble så glemt i en dramatisk periode da Kristoffer Barmen lå nede i lang tid med en nakkeskade. Unggutten ble liggende tolv minutter på banen før han ble fraktet til sykehus, men heldigvis kunne legene berolige alle om at tilstanden var oppløftende allerede rett etter kampslutt.

Les også: Intervju med Barmen uken etter: – Jeg ble selvfølgelig bekymret

Med kompisen på vei til sykehus klarte allikevel lagkameratene å holde hodet kaldt, og da to Stabæk-scoringer i Sogndal gjorde det at klart at Brann uansett ville klare kvalikplassen ble heller ikke overtidsminuttene spennende.

Andreas Vindheim scoret seriespillets siste scoring da han ble matchvinner i det 99. minutt, og Brann hadde klart å sikre seg kvalifiseringsspill.

– Nå har vi fått en ny mulighet, og den skal vi ta vare på. Dette er vi veldig fornøyde med, sa Azar Karadas etter kampslutt.

Les kampsaken: Brann berget kvalikplassen: – Vi skal ta vare på muligheten

W - Winner takes it all
Fotballen er en gang slik at det finnes vinnere og tapere. En hel sesong med seriespill var avsluttet, men allikevel var det ikke bestemt hvilken divisjon Brann skulle spille i i 2015. 

Det skulle avgjøres med dobbeltoppgjør mot Mjøndalen, som takket være en dramatisk batalje mot Bærum ble 1. divisjons representant i kvalifiseringsoppgjørene.

For første gang siden 2002 skulle altså Brann ut i kvalik for å holde plassen i Tippeligaen. Den gangen endte det med 2-1-seier over to kamper mot Sandefjord.

X - X-ray for Piotr
Brann hadde fått en ny mulighet, en siste sjanse og et halmstrå.

Treningsuken forut for det første av møtene med Mjøndalen var dog langt ifra oppløftende. Onsdag 19. november var TV 2s reporter på plass på treningsfeltet da Piotr Leciejewski, Branns sisteskanse, måtte forlate økten med store smerter.

– Vi skal undersøke Piotr utover dagen, men de umiddelbare undersøkelsene gjør det umulig å slå fast nå om han kan rekke kampen på søndag, sa lege Arne Instebø til TV 2.

Les saken: Her er bildet og videoen som får Brann-fansen til å skjelve

Polakken rakk ikke oppgjørene, og Øystein Øvretveit ble kastet til ulvene i de to oppgjørene. 20-åringen hadde kun spilt to av de 30 Tippeliga-kampene i 2014, og fikk slakt i Bergens Tidene med terningkast én i den avgjørende 0-3-kampen mot Mjøndalen onsdag.

Les også: Svart forside, enere på børsen og krav om Norling-avgang

Y - Yrende regn, men ingen hjemmefordel
Det første av de to oppgjørene ble spilt i Bergen 23. november.

Værgudene hadde bestemt seg for å gjøre det så bergenslikt som mulig, men i et yrende regnvær var det Mjøndalen som var det beste laget.

Vamouti Diomande utnyttet en lite gjennomtenkt klarering fra Amin Askar og dunket 1-0 i nettet like før pause, i en omgang der Brann ikke tok vare på det de hadde av muligheter.

Innbytter Kasper Skaanes utlignet like etter hvilen, men til tross for at Brann var på hjemmebane klarte de ikke å skrape med seg noen hjemmefordel. 

– Mjøndalen hadde mer ork enn Brann og flere Brann-spillere spilte heller ikke opp mot sitt beste. Mjøndalen var klart best den siste halvtimen og det var overraskende, sa TV 2s ekspertkommentator Drillo etter kampslutt.

Z  - Zzzzzzzzz...
De siste sesongene har det vært sagt at det har vært kjedeligere å følge Brann. Sesonger i «ingenmannsland» er ikke det supporterne har ønsket.

De aller fleste ville nok dog tatt til takke med en «kjedelig» 10. plass i stedet for å rykke ned.

– Vi er spent. Jeg vil ikke si anspent, men jeg vil si spent. Vi merker at alle er opptatt av å ønske oss lykke til, og alle forteller at de har litt vondt i dagen i dag, så det er nok en hel by som er spent i kveld, sa daglig leder i klubben Roald Bruun-Hanssen til TV 2 i forbindelse med flyreisen østover onsdag.

Les også: – Jeg kjenner en som holder med Brann og Liverpool...

Æ - Æraen som tok slutt
Spenningen skulle dog ikke få et positivt utløp. Brann-spillerne virket preget av stundens alvor og ble til statister på kunstgresset i Mjøndalen.

Til tross for en stor Marcus Pedersen-sjanse var det vertene som hadde det meste av sjanser, og de brune gikk til pause med 1-0.

20 minutter ut i 2. omgang ble oppgjøret så langt på vei avgjort. Først fikk Vamouti Diomande fritt spillerom på venstresiden og dunket inn 2-0, før Sanel Kapidzic deretter scoret sitt andre dødballmål for kvelden da han headet inn hjemmelagets tredje.

Branns tid i Tippeligaen var over.

Les også: Ekspertenes nådeløse dom: – Brann fortjente å rykke ned

– I dag så er jeg som du sikkert forstår ganske tom. Jeg er enormt skuffet og lei meg. Det påvirker min evne å analysere klokt, sa Rikard Norling til TV 2 etter kampen.

Ø - Økonomi
Den økonomiske situasjonen i Brann har vært prekær i mange år, og allerede i mai i år kom det rapporter om inntektssvikt på fem millioner kroner.

– Situasjonen er alvorlig, i den forstand at vi ikke har så store inntekter som ventet. Samtidig er det viktig å understreke at vi har roen, og at det ikke er noen form for krise, sa Roald Bruun-Hanssen den gangen.

I sommer ble det sagt at man ikke skulle panikk-kjøpe seg ut av krisen, men som tidligere nevnt fikk man altså Marcus Pedersen på plass. Eksterne investorer var involvert både der og i forbindelse med kjøpet av Azar Karadas.

Det økonomiske aspektet vil dog prege Brann den neste tiden, og spillende assistenttrener Hassan El Fakiri er blant dem som er blitt ofret som et resultat av den pressede økonomiske hverdagen.

Bergens Tidende skrev denne uken at Brann kommer til å satse på tidenes budsjett i 1. divisjon, men både tilskuer-, sponsor- og medieinntektene de har nytt godt av på øverste nivå vil uansett påvirke satsingen.

Lokalavisen melder om et kutt fra årets rundt 122 millioner til et anslått budsjett på rundt 90 millioner kroner.

Å - Årets siste måned
På mandag er det 1. desember. Kalenderårets siste måned starter. To dager senere er det nøyaktig ett år siden Rikard Norling ble presentert som Brann-trener. 

Hva som venter i desember 2014 er foreløpig usikkert, men det er i hvert fall liten tvil om at Brann fremdeles vil være i medias søkelys.

Så får man håpe for de som har sitt hjerte i rødt sin skyld at året 2015 avsluttes med mer gledelige overskrifter, positive følelser og bedre ordspill enn «Brannus Horribilis» som står som symbolet på 2014.