FRA BRANN-TIDEN: Dette bildet er fra mars 2010. Brann har spilt 0-0 mot FK Haugesund på Stadion. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
FRA BRANN-TIDEN: Dette bildet er fra mars 2010. Brann har spilt 0-0 mot FK Haugesund på Stadion. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX

Eks-treneren: – De har ikke hatt noen plan B

Og Steinar Nilsen håper gamleklubben søker hjelp utad for å evaluere det som har skjedd.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Brann er et 1. divisjonslag etter 0-3-tap onsdag og 1-4 over to kvalikkamper mot Mjøndalen.

Det tror tidligere trener Steinar Nilsen kommer som et sjokk på de som er ansvarlige for det sportslige på Brann Stadion.

– Jeg tror dette kom som et sjokk. De trodde nok helt til kampen i går at «dette klarer vi». Vi klarer å komme oss ut av det. De har ikke hatt noen plan B. De har hatt en plan A som heter Tippeliga. Den må de begynne på nå, sier den nåværende Tromsø-treneren til tv2.no torsdag.

Mannen som trente Brann fra januar 2009 til mai 2010 håper nå på at klubben går gjennom en grundig evalueringsprosess.

– Jeg tror først og fremst at de bør evaluere seg selv grundig, og også søke hjelp utad. Både for å evaluere hvordan klubben ser ut i Hordaland og ikke minst med tanke på hva som faktisk er blitt gjort og hva man har fått ut av midlene som man har hatt til rådighet, sier han.

Les også: Brann nekter å kommentere ledernes fremtid

– Man er en attraksjon fattigere
42-åringen har hatt en begivenhetsrik karriere, spilt i Serie A og vært Tippeliga-trener i mange år. Han mener det er et stort tap for ligaen at Brann nå forsvinner.

– De to kampene mot Mjøndalen sett under ett er et dårlig forsøk, det tror jeg alle er enige om, men det som er trist er at Brann skal ut av Tippeligaen. Det synes jeg ingenting om. Det synes jeg er forferdelig kjedelig. Det betyr at man er en attraksjon fattigere.

– Det er mange som liker både å elske og hate Brann, men vi som har vært en del av Brann tidligere vet hvordan det er å reise rundt med Brann i Norge. Det er alltid støy og ståk og det er alltid oppmerksomhet og fokus på det laget. Man mister den, men samtidig så får man jo andre som kommer til. Sånn er det, sier han.

Les også: Svart forside, enere på børsen og krav om Norling-avgang

Mener Brann må ha en klar plan - og at det har vært problemet
Etter å ha mislyktes i å redde et Tromsø-lag med nedadgående kurve fra nedrykk forrige sesong, har Nilsen denne sesongen tatt «Gutan» tilbake til Tippeligaen på første forsøk. Nå håper han klubben han en gang ledet også legger en klar plan for å gjøre oppholdet på nest øverste nivå kortest mulig.

– At de skal gjøre det samme handler om at de skal ha en bedre kvalitet på spillerstallen. De skal ha en klar plan om hva som skal bygges over tid. Det har kanskje vært et av de største problemene i Bergen. Det å ha en plan over tid og å bygge organisasjonen. Det vet jo jeg veldig mye om, som tross alt har vært en del av det, sier Nilsen.

Les også: Ekspertenes nådeløse dom: – Brann fortjente å rykke ned

– Det har vært en veldig tålmodig organisasjon 
Nilsen vil ikke uttale seg om Rikard Norling er den riktige mannen som bør gis tid i denne organisasjonen. Fra sin tid som Brann-trener vet han dog mye om hvilke vilkår som ligger i jobben.

– Jeg har ikke fulgt dem så veldig tett med tanke på hva som har skjedd i vanlig ukes-syklus og hvilken jobb og hvilken jobb Rikard har gjort der, men vi vet jo at det er vanskelig. Jeg vet hva som skjedde rundt min person der, men det er veldig vanskelig å trekke likhetstrekk med det som har skjedd der nå. Men det har i hvert fall vært en veldig tålmodig organisasjon med tanke på de resultatene som har vært skapt.

– Hvorfor er det Roald Bruun-Hanssen, og ikke trener Rikard Norling, som får mest kritikk?

– Det er vel litt på grunn av at Roald har vært der lenge og har måttet tåle mye kritikk for de tingene som har skjedd i klubben. Det handler vel om historien han har vært en del av siden han kom før sesongen 2007. Det er nok det mye handler om i dag, sier han. 

Les også: Ellevill Mjøndalen-jubel etter opprykket