FORTVILER: Branns Marcus Pedersen skulle bli redningsmannen. Men det ble nedrykk på Brann. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
FORTVILER: Branns Marcus Pedersen skulle bli redningsmannen. Men det ble nedrykk på Brann. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Ekspertenes nådeløse dom: – Brann fortjente å rykke ned

Ekspertene tror Brann ikke får noe positivt ut av å spille i 1. divisjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bergen (TV 2 Sporten): Brann-fiaskoen er et faktum.

Etter å ha tapt 0-3 mot Mjøndalen i den avgjørende kvalikkkampen onsdag, må rødtrøyene fra Bergen ta den tunge veien ned i 1. divisjon.

– Nesten naturstridig
Ekspertene er ikke nådige i sin dom over det Brann har prestert denne sesongen.

– Branns nedrykk er nesten naturstridig. Norling har vinglet så mye gjennom sesongen at laget er helt uten sammenheng når de avgjørende kampene kom i høst. Minner meg om Tom Prahls år som Viking-trener. Forsto aldri Tippeligaen, og fikk sparken da Nordlie reddet klubben fra nedrykk i siste runde. Brann har så store ressurser at det ikke skal være mulig å rykke ned fra en liga med 16 lag, fastslår TV 2 Sportens kommentator Øyvind Alsaker overfor TV 2 Sporten.

– Ledelsen har ansvaret
TV 2-ekspert Ole Martin Årst mener klubbledelsen, med Roald Bruun-Hanssen i spissen, har like mye skyld som det sportslige apparatet og spillerne for nedrykket.

– Vi har snakket om det i hele år, og det er ledelsen med Roald Bruun-Hanssen som har det øverste ansvaret. For det første har Bruun-Hanssen beviselig bommet med spillerkjøpene siden Brann vant gullet i 2007, og for det andre ansatte han en trener som har en helt annen spillestil enn det forgjengeren Rune Skarsfjord har. Det er vidt forskjellige spillestiler, og derfor er dette ikke kontinuitet og helhetlig tekning fra ledelsens side, forteller Årst til TV 2 Sporten.

– Det er mye man kan pirke på når det gjelder det Rikard Norling og spillerne har gjort, men når Brann skal evalueres så må de starte på toppen, legger han til.

– En fallgruve å si at 1. divisjon er positivt
– Tror du det blir endringer?

– Ja. I mitt hodet tror jeg noen må ta ansvaret og la andre slippe til. For det har ikke vært én glipp, det har vært mange glipper over flere år her, så endringer må skje, svarer han.

Årst tror Brann ikke får noe positivt ut av å spille i 1. divisjon neste sesong.

– Jeg har vært med på nedrykk et par ganger selv som spiller, og som en fattigmannstrøst leter mann etter positive ting med å spille i 1. divisjon. Blant annet tror klubben at de unge spillerne vil ta nye steg. Det er en fallgruve. Det har nemlig vist seg å være tvert i mot. Ungguttene har en tendens til å stagnere blant annet på grunn av motivasjon etter et nedrykk, poengterer han.

– Fikk som fortjent
Tippeliga-ekspert Mini Jakobsen mener Brann har fått som fortjent.

– Gjennom hele sesongen har de scoret for lite mål og vært offensivt tamme. Det de viste mot Mjøndalen onsdag, med spillere som Erik Huseklepp og Marcus Pedersen på laget, var direkte tannløst, sier Mini, og fortsetter:

– Brann har hentet feil spillere og fortjener absolutt å rykke ned. Og det betyr at 15 klubber i Tippeligaen mister folk på kampene sine, mens 15 klubber i 1. divisjon får mer folk, konstaterer han.

I likhet med Årst og Alsaker mener Mini at hovedansvaret for nedrykket hviler på Bruun-Hanssen og trener Rikard Norling.

– Det er Roald Bruun-Hanssen og styret som til en viss grad er mest ansvarlig. Men Norling har gjort en for dårlig jobb, og utad har treneren fremstått som bastant usikker, mener Mini.