SKEPTISK TIL DYRE PAKKEKALENDERE: Elin Moen er her sammen med sin eldste sønn, som ikke får dyre pakker i kalenderen sin. Foto: Privat
SKEPTISK TIL DYRE PAKKEKALENDERE: Elin Moen er her sammen med sin eldste sønn, som ikke får dyre pakker i kalenderen sin. Foto: Privat

Elin (28) mener barna har godt av å bli skuffet over pakkekalenderen

Etikk- og religionslærer Elin Moen mener at barn blir bedre mennesker av å ikke få alt de ønsker seg. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I disse dager stresser mange foreldre rundt for å kjøpe inn spennende, og ofte dyre, kalendergaver til barna sine. Helst skal alle 24 falle i smak. Dette er etikk- og religionslærer Elin Moen (28) uenig i.

– Fordi om den eldste sønnen min helst har lyst på et Playstation-spill, så vil jeg ikke at han skal gå og forvente at han får det. Jeg ønsker at barna mine skal bli like glad for en tannbørste, og at de lærer seg å sette pris på de små tingene, sier Elin Moen. 

Øker takknemligheten

Elin er selv mor til to gutter på to og seks år, og har bevisst gått inn for at de ikke skal få alt de ønsker seg til enhver tid.

– Det er mange med dårlig råd i Norge, som ikke kan kjøpe alt de vil ha. Det vil jeg at mine barn skal lære å kjenne på og få forståelse for, sier Elin. 

Hun mener at skuffelsen over å ikke få akkurat det man vil ha vil øke takknemligheten, og det vil føre til at barna lærer seg å prioritere det de virkelig trenger. Hun bruker sønnens nye sykkel som eksempel.

– Jeg var klar over at det snart var på tide med en ny, men i stedet for å kjøpe en sykkel som sto klar til våren, lot jeg ham komme på at han trengte det selv, forklarer Elin. 

Han fikk ny sykkel nå i høst.

Foreldre må trosse ubehaget

Elin Moen tror mange foreldre kjøper det barna ønsker seg for å unngå ubehageligheter.

– Det er ikke hyggelig å skuffe et barn. Bare på en tur i butikken kan man få spørsmål om en tyggis eller et blad. Ofte sier man ja for å slippe maset, men barna har godt av å ikke få alt de peker på, sier hun. 

– På grensa til nedverdigende 

Elins engasjement startet som en reaksjon på en sak iTromsø publiserte, om Anne Kristine Steiens gjenbruks-julekalender under tittelen «Det er dette som er ekte juleglede». Elin Moen (28) skrev en kommentar på Nordlys' debattsider hvor hun kritiserer denne gjenbrukstrenden. 

– Det blir feil å kalle dette gjenbruk. Å gi bort brukte leker til fattige barn, for så å gi nye leker til egne barn blir et forbruk. Hadde man vært opptatt av gjenbruk, skulle man gitt brukte leker til egne barn i stedet for å kjøpe nytt, sier Elin.

I kommentaren skriver hun også at det «...er på grensa til nedverdigende å pakke inn sine egne brukte ting og gi det i presang til noen som ikke får noe nytt.»

Elin Moen er gjest i God morgen Norge i morgen tidlig klokka 07.45.