DREPT PÅ JOBB: Sosionom Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept på jobb av jenta hun passet på. Foto: Privat
DREPT PÅ JOBB: Sosionom Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept på jobb av jenta hun passet på. Foto: Privat

Skal vurdere om 15-åringen kan straffes for drapet på Anna Kristin (30)

Retten har oppnevnt tre psykiatrisk sakkyndige til å vurdere om 15-åringen som drepte sosionom Anna Kristin Gillebo Backlund (30) kan straffes. I dag ble jenta fengslet i nye to uker. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag 28. oktober ble sosionomen Anna Kristin Gillebo Backlund drept av en 15 år gammel jente mens hun jobbet nattevakt ved behandlingsinstitusjonen Små Enheter i Vollen i Asker. 

15-åringen har erkjent straffeskyld, men ikke at drapet var planlagt. Politiet har siktet henne for overlagt drap

To dager etter drapet forelå den foreløpige obduksjonsrapporten som sa at det ikke var påvist noen noen entydig dødsårsak, men at både kvelning og blodtap kan ha bidratt til dødens inntreden. Det var også påvist flere stikkskader på fornærmede.

Onsdag måtte jenta møte i Asker og Bærum tingrett. Møtet ble holdt bak lukkede dører.

– Jenta ble i dag fengslet for to nye uker, og begrunnelsen for det er fare for gjentagelse, sier politiadvokat Iselinn Håvarstein ved Asker og Bærum politidistrikt til TV 2. 

Tre sakkyndige oppnevnt

Retten har også ifølge Budstikka oppnevnt tre psykiatrisk sakkyndige til å foreta en rettspsykatrisk undersøkelse av den 15 år gamle jenta fra Bærum, som er siktet for å ha planlagt og utført drapet.

Det er barnepsykiater og overlege Hans Ole Korsgaard, psykologspesialist Roger Lindqvist og psykiater Harald Brauer som skal foreta de forestående undersøkelsene.

De sakkyndige skal blant annet vurdere om jenta er strafferettslig tilregnelig.

– Dette arbeidet settes i gang så snart de har fått alle dokumentene sine, sier Håvarstein. 

Drept på jobb

Det var ved totiden natt til tirsdag den 28. oktober at politiet ble oppringt av en ansatt fra barnevernsinstitusjonen, behandlingssenteret Små Enheter i Vollen. 

Anna Kristin Gillebo Backlund (30) var blitt angrepet av en av institusjonens beboere. Gillebo Backlund arbeidet med å passe på den 15 år gamle jenta som nå er siktet for drapet.

Like etter hendelsen startet arbeidet med å finne ut hva som virkelig skjedde, og om de strenge reglene for sikkerhet ble fulgt i tiden før jenta tok livet av 30-åringen.

I tillegg til politiet er både fylkesmannen og arbeidstilsynet involvert i granskingen.

Ser etter alternativer

15-åringen har foreløpig sittet fengslet på Bretveit kvinnefengsel, i påvente av å bli overført til Bjørgvin fengsel i Bergen.

Politiet jobber nå med en alternativ løsning i mellomtiden som følge av jentas unge alder. 

– Bredtveit er ikke ideelt for jenta, og dette var også tema under dages fengslingsmøte, sier Håvarstein.