ENGASJERT: TV-stjernen Patricia Arquette går hardt ut mot hackingen av nakenbilder av kjendiser. Foto:
ENGASJERT: TV-stjernen Patricia Arquette går hardt ut mot hackingen av nakenbilder av kjendiser. Foto:

TV-stjernen Patricia Arquette (45) raser mot hacking av nakenbilder

«Medium»-stjernen mener det bør straffes med fengsel å se på nakenbilder av kjendiser på nett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 var tilstede da «Medium»-stjernen Patricia Arquette møtte pressen i Beverly Hills for å promotere sin nye TV-serie «CSI: Cyber», som er en spinoff av CSI og som dreier seg om datakriminalitet.

Raser mot hacking av nakenbilder

Gjennom rollen har Arquette fått mye kunnskap om alt det ulovlige som rører seg på internett, men det er spesielt én type datakriminalitet som opprører henne.

CSI CYBER: Patricia Arquette i rollen som Avery Ryan.
CSI CYBER: Patricia Arquette i rollen som Avery Ryan.

Arquette er ikke nådig da hun kommenterer hackingen av kjendiskvinners private nakenbilder, som ble lagt ut på nettet til allmenn beskuelse for en tid tilbake. En rekke berømte kvinner, som Jennifer Lawrence og Amber Heard, ble utsatt for dette.

– Jeg tror folk hadde reagert veldig annerledes hvis de som opplevde å få private nakenbilder, ment for partneren, spredt på nett, var militærkoner med ektemenn utstasjonert i Irak eller Afghanistan og ikke kjendiskvinner, poengterer hun.

Ikke legg skylden på offeret

Arquette har sympati med skuespillerne som opplevde å bli hacket, og påpeker at i hennes bransje er man ofte borte fra partneren i lengre perioder på grunn av jobben.

– I et avstandsforhold ønsker man å pleie både kjærligheten og intimiteten man deler, og det er ikke noe snuskete ved det. Det som ER snuskete er at noen mener at de har rett til å tvinge seg inn i din private sfære og seksualitet. Det er også snuskete at samfunnet rundt mener dette er helt greit og samtidig gir offeret skylden, sier en opprørt Arquette.

Pass på signalene til barna!

Patricia Arquette, som selv har to barn, advarer mot signalene man sender til barna sine.

– Vi bør lære dem at slik krenking av privatlivets fred er fullstendig uakseptabelt. Akkurat slik jeg innprenter i min sønn at når du tar med en jente ut, så har du ingen rett til å klå på henne eller tvinge deg på noen som sier nei. Jeg anser det som et overgrep fra samfunnets side når noen mennesker deler andres seksualitet uten tillatelse, sier hun.

Bør straffes hardt

Skuespilleren mener slike forbrytelser bør straffes hardt.

– For jeg tror ikke det er realistisk å si til folk at de ikke skal sende sexy bilder av seg selv til kjærestene sine når de er langt borte. Det vi heller bør fokusere på er å endre lovverket. Hvis det var fare for å få seks måneders fengsel for å klikke på linker til slike bilder, tror jeg det hadde virket avskrekkende på de fleste.

Skremt over kriminaliteten på nett

Den nye CSI-serien har premiere neste år. Arquette spiller etterforsker og psykolog Avery Ryan, som har spesialisert seg på datakriminalitet. Selv var ikke skuespilleren spesielt datakyndig da hun takket ja til rollen.

– Jeg kunne littegrann om hacking, men jeg tror de færreste av oss er klar over hva det faktisk innebærer å bringe alle disse teknologiske nyvinningene inn i livene våre. Hverdagen er riktignok mer lettvint med en smarttelefon, men samtidig er det skremmende, fordi det finnes mye cyber-kriminalitet der ute, og de færreste av oss vet hva konsekvensene kan bli av å bruke duppeditter som er knyttet til internett, advarer hun.

Savner tiden uten smarttelefon og nett

Arquette har ingen illusjoner om at teknologi ikke kommer til å bli en stadig mer omfattende del av tilværelsen til moderne mennesker, men blir nostalgisk da hun tenker tilbake på livet før iPhonen og iPaden gjorde sitt inntog.

– Jeg er glad for at jeg vokste opp i en tid hvor jeg ikke følte at min minste bevegelse ble overvåket og sporet. Det føles som om noen kontrollerer meg, og det kommer nok bare til å bli verre. 

Tror ungdommen vil reagere

Men medium-stjernen tror det kan komme en motreaksjon hos ungdommen.

– Tenåringer som bare hopper av og velger å leve uten teknologi. Det er så mye vakkert vi har mistet etter den tok over. Da jeg var tenåring kunne jeg for eksempel avtale å møte en kompis klokka halv fire utenfor den lokale kinoen. Kanskje var han forsinket, så jeg ble sittende og vente i tjue minutter og se på folk. For i løpet av de tjue minuttene hadde jeg ingen mulighet til å sjekke mail, jobbe eller surfe på nettet. Jeg fikk i stedet mulighet til bare å være et menneske og se på verden rundt meg og slappe av. Det er trist at folk ikke gjør det lenger. Kanskje tenåringene som vokser opp nå vil gå tilbake til det?, avslutter skuespilleren med håp i stemmen.

«CSI: Cyber» er ennå ikke blitt bekreftet for norske skjermer, men det er sannsynlig at serien vil dukke opp her hjemme etter hvert.