JULEGLEDE: Mailin tok mot til seg og spurte etter hjelp til å skaffe kalendergaver til sønnen på 2,5 år. Responsen rørste henne til tårer.
JULEGLEDE: Mailin tok mot til seg og spurte etter hjelp til å skaffe kalendergaver til sønnen på 2,5 år. Responsen rørste henne til tårer.

Mailin (24) ba om gavehjelp – rørt til tårer av givergleden 

– Det er tredje gang i livet jeg gråter gledestårer, sier den takknemlige alenemammaen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mailin Myrland fra Tromsø er en av mange tusen som må tenke gjennom hvordan pengene skal strekke til nå før jul. Hun er alene med en gutt på 2,5 år, og på grunn av sykdom er hun ikke i arbeid.

Vanskelig å få penger til alt

– Det er ikke bare bare å få pengene til å strekke til alltid, og spesielt nå før jul er det enormt mange utgifter, sier Mailin til TV 2.

Hun har brukt kjøp/salg/gi-bort-side på Facebook før, og vurderte å legge ut en annonse for å få hjelp til å skape gode juleminner for sønnen der.

– Jeg spurte om folk hadde småting til kalendergaver til sønnen min som jeg kunne få kjøpe billig eller få. Jeg var kjempenervøs for at jeg skulle få negative kommentarer på dette, men det var bare positivt, jubler Mailin.

FILMER: Brukte, men vil gi timesvis med glede.
FILMER: Brukte, men vil gi timesvis med glede.

Hun understreker at de ikke er fattige, men er nødt til å tenke økonomi.

– Vi klarer oss bra, men jeg må tenke prioriteringer ofte. Jeg ønsket å slå to fluer i en smekk, både kunne prioritere penger på viktigere ting enn kalendergaver, og tenke litt på gjenbruk av leker andre unger har vokst fra.

Redd for å bli dømt

Responsen på facebookannonsen har utelukkende vært positiv.

– Alle har vært veldig positive både med tanke på økonomi og gjenbruk. Jeg ble litt sjokkert og veldig positivt overrasket, sier hun.

Hun tror mange kvir seg for å be om hjelp av frykt for å bli dømt av andre. En frykt hun selv kjenner på også.

– Jeg vil prøve å få opp øynene til folk, prøve å vise at det er ikke galt å ville spare penger og kjøpe brukte fine leker som uansett skulle kastes eller som bare ligger og samler støv. For barna betyr det ikke noe om noe er nytt eller brukt så lenge det ikke er ødelagt. Det er ikke vits å kaste fine brukbare ting, sier Mailin.

Gledestårer

Flere personer tilbød å hjelpe, men det var en person som sendte melding og ville gi en hel haug med gaver. Kathrine Nilsen sendte bilder av hennes egne barns brukte ting, og Mailin ble rørt til tårer.

«Jeg har hatt gledestårer tre ganger i mitt liv. Første gang var da sønnen min ble født, andre gang da jeg fikk overraskelsesfest på bursdagen min i fjor, og tredje gang var nå!» skriver Mailin i en takkemelding på Facebook.

Kathrine kom på døra til Mailin med lekebiler, bamser, Kaptein Sabeltann-effekter, bøker og filmer.

– Alt er midt i blinken for sønnen min. Han fikk øye på et Kaptein Sabeltann-flagg og ble helt i hundre. Han gikk og sang «Hiv og hoi» resten av dagen, sier Mailin som gleder seg til han pakker opp Kaptein Sabeltann-kostymet han også fikk.

– Tøft og ansvarfullt gjort

Den gavmilde giveren skryter av Mailinn som tok initiativ på facebooksiden.

BØKER: Barnebøker leses igjen og igjen.
BØKER: Barnebøker leses igjen og igjen.

– Jeg tenkte det var kjempetøft gjort, det står respekt av det. Det er bare fornuftig og ansvarsfullt, og viser at hun vil skape en fin førjulstid for sønnen sin med gavekalender som de fleste barn får nå. 

Kathrine har selv tre barn, men den miste jenta er ikke interessert i storebrorens gamle leker, så de var ryddet bort i en kasse på loftet der de bare lå og støvet ned. 

– Jeg har selv benyttet meg av gjenbruk. Det er flott å kjøpe lego, duplo og jenteleker brukt. Det er ikke fordi jeg ikke har penger, men fordi det er greit og fornuftig, sier hun.

– Det er trist at foreldre som velger gjenbruk til barna skal føle seg mindreverdige. Jeg kan ikke forstå at noen skal sitte på sin høye hest og rakke ned på noen som velger annerledes, sier den glade giver til TV 2.

Gleder seg til jul

Mailin vet ikke helt hvor hun og sønnen skal feire jul ennå, for de har ikke familie i Tromsø, men hun er overbevist om at det skal bli en fin adventstid og jul for gutten og seg selv.

– Jeg ser fram til en fin jul med god mat, god stemning og mange julefilmer på tv. Kanskje reiser vi til familie i Harstad, sier hun.

Etter den overveldende positive responsen, er hun ikke skeptisk til å anbefale andre å be om hjelp til jul.

– Jeg vil anbefale andre å gjøre det samme. Både for å spare penger, og for å tenke gjenbruk. Det er så mange fine leker som bare kastes, sier den unge mammaen.