FESTET: Voldtektstiltalte Julio Kopseng (t.v.) representeres av advokat Djordje Borojevic i saken han er tiltalt for å ha voldtatt ni kvinner i. Foto: Alexander Klanderud/TV 2.
FESTET: Voldtektstiltalte Julio Kopseng (t.v.) representeres av advokat Djordje Borojevic i saken han er tiltalt for å ha voldtatt ni kvinner i. Foto: Alexander Klanderud/TV 2.

Forsvarer må vitne om påstått vennskap med voldtektstiltalt

En av kvinnene Julio Kopseng er tiltalt for å ha voldtatt, hevder at advokat Djordje Borojevic festet sammen med Kopseng.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oppdatert 17. desember 2014: Borojevic inntok ikke vitneboksen som planlagt. Retten begrunnet avgjørelsen med at det ikke var nok tid til at et vitnemål fra forsvareren kunne prioriteres.

Tirsdag vitnet ytterligere en av de ni kvinnene TV-danseren Julio Kopseng er tiltalt for å ha voldtatt.

Da det i Oslo tingrett ble Kopsengs forsvarer Djordje Borojevic sin tur til å stille kvinnen spørsmål, fikk han et svar som overrasket flere som var til stede i salen.

Forsvareren bad om mer spesifikk informasjon om tid og sted for en bytur hun skal ha vært på med den voldtektstiltalte 37-åringen i 2006.

– Det vet vel du, du var jo der, svarte kvinnen, henvendt til Borojevic.

Bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen sier til TV 2 at hennes klient forklarte at hun gjennom sitt vennskap med Kopseng oppfattet Borojevic som barndomsvenner.

KRITISK: Bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen i en pause i rettssaken mot Julio Kopseng. Foto: ROAR DALMO MOLTUBAK/TV 2.
KRITISK: Bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen i en pause i rettssaken mot Julio Kopseng. Foto: ROAR DALMO MOLTUBAK/TV 2.
MÅ VITNE: Forsvarer Djordje Borojevic (t.v), her sammen med medforsvarer Johnny Veum. Foto: ROAR DALMO MOLTUBAK/TV 2.
MÅ VITNE: Forsvarer Djordje Borojevic (t.v), her sammen med medforsvarer Johnny Veum. Foto: ROAR DALMO MOLTUBAK/TV 2.

– Hun har forklart at hun var på fest sammen med begge to, forteller Bohinen til TV 2.

Forsvareren valgte å ikke kommentere utsagnene i retten, men tilbød seg umiddelbart å «kaste kappen», altså å innta vitneboksen.

Kopseng selv skal ha uttalt at han ikke har noe nært vennskap med advokaten.

Aktor vil avhøre forsvareren

Onsdag informerte medaktor, politiadvokat Andreas M.A. Strand, om at han har snakket med forsvareren, som har gått med på å avgi en forklaring i vitneboksen.

Deretter innkalte tingrettdommer Elisabeth Wittemann til et kort møte med partene på bakrommet. Torsdag og fredag er rettsfrie dager, men mandag morgen må forsvareren redegjøre for sitt syn på påstandene.

TV 2 vet at det er det påståtte vennskapsforholdet mellom tiltalte og forsvarer som er årsaken til at påtalemyndigheten ønsker forsvareren i vitneboksen.

Borojevic avviste kontant å uttale seg om påstandene da TV 2 kontakten ham i retten onsdag. Torsdag bekrefter han at påstander om vennskap mellom ham og klienten ble lagt frem, men sier han vil ikke la seg intervjue om saken eller svare på om han og klienten festet sammen med den fornærmede.

Han vil ikke si noe om hvor godt han kjente Kopseng før han ble tiltaltes forsvarer.

– Jeg uttaler meg i retten og ønsker ikke å foregripe min egen forklaring som eventuelt kommer i retten mandag, sier Borojevic til TV 2.

– Skal ikke forsvare venner og kjente

Bistandsadvokat Bohinen understreker at hun ikke har førstehånds kunnskap om forholdet mellom tiltalte og forsvareren, men legger ikke skjul på at eventuelt vennskap er problematisk.

– Ja, det er en klar retningslinje for advokaters arbeid at vi ikke skal representere venner og kjente, det handler om etiske retningslinjer, sier Bohinen til TV 2.

– Forsvarere skal være uavhengige og det er derfor man ikke bør ha noen kjennskap til de man representerer utover det rent profesjonelle, sier Bohinen.

Problematisk

Advokatforeningens etiske retningslinjer heter det følgende: En advokat bør være varsom med å påta seg forsvareroppdrag hvis det er mulig at han kan bli ført som vitne i saken.

– Det uheldige med det er at forsvareren kan komme i den posisjonen at han selv må forsvare seg mot det som kommer frem i retten. Da må retten i tillegg vurdere om man tror mest på vitnet eller forsvareren, sa Bohinen til TV 2 onsdag formiddag.

Julio Kopseng er tiltalt for å ha voldtatt ni kvinner. Noen av voldtektene skal ha funnet sted mens han ventet på å sone straffen for to voldtekter han tidligere er dømt for.

Han nekter straffskyld for alle voldtektene, og gjentok i retten onsdag at flere av de fornærmede er ukjente for ham og at han aldri har møtt dem.