Ertepuré og sennepsstuede rotgrønnsaker. Foto: TV 2.
Ertepuré og sennepsstuede rotgrønnsaker. Foto: TV 2.

Sennepsstuede rotgrønnsaker og frisk ertepuré

Og litt om tilberedning av frosne grønnsaker

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sennepsstuede rotgrønnsaker

Smaker godt til lettsaltet, ev røkt kjøtt eller fisk.

Dette trenger du:
1-2 poser frosne rot grønnsaker i biter
2-3 dl vann
2 ss smør
Saus:
2 dl grønnsakskraft
2 dl melk
2 ss hvetemel
1-2 ss smør (kan sløyfes)
2 ts grov sennep, ikke for søt
2 ss finhakket gressløk eller dill
Salt, pepper


Slik gjør du:
Kok opp lettsaltet vann og legg i de frosne grønnsakene. Kok opp og la koke i 2-3 min. Hell av kokevannet, det skal brukes i sausen. Avkjøl grønnsakene i rennende, kaldt vann. La grønnsakene renne godt av seg.
Kok opp grønnsakskraften med halvparten av melken. Visp hvetemelet ut i resten av melken og hell i den kokende kraften under omrøring, til en passe tykk saus.
Kok opp og la sausen trekke 8-10 min. Smak til med smør (valgfritt), sennep, gressløk, salt og pepper.
La de avkjølte grønnsakene renne godt av seg og vend inn i sausen rett før servering, gi et lett oppkok.

 

Frisk, grønn ertepuré

En fin, fargesterk ertepuré som alternativ til ertestuing laget med utvannede, tørre, grønne erter. Smaker godt til lutefisk og annen fisk, - kokt eller stekt. Eller til lyst kjøtt, som for eksempel kylling eller kalkun.

Dette trenger du:
2 pakker frosne, grønne erter
100 – 150 g smør
Salt, pepper
Presset saft av sitron
Om ønskelig, smak til med litt rød chili og/eller frisk ingefær

Slik gjør du:
Kok opp lettsaltet vann, legg i ertene og la dem få et oppkok. Hell av kokevannet, tilsett smør, og mos til puré med hjelp av en stavmikser. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.

Ev finhakket rød chili og frisk ingefær.

 

Frosne grønnsaker

Når frosne grønnsaker varmebehandles riktig har de like høyt næringsinnhold som ferske grønnsaker i vinterhalvåret. Mange av de frosne grønnsakene i butikken er dyrket i Norge og fryst ned med stor kunnskap.
Tilberedes ved at de frosne grønnsakene legges i kokende lettsaltet vann, kok opp og la koke i 2-3 min. Hell av kokevannet og server straks.
Fryste grønnsaker er et godt alternativ til importerte grønnsaker på vinterstid.
Fryste grønnsaker oppbevares i fryseboks til de skal tilberedes (frosne).
Holdbar i fryseboks, ikke svinn. Ikke tilbered mer enn det som skal brukes.