VÆR OBS PÅ FORKJØLELSE: Overlege ved Barneklinikken på Ullevål sykehus, Astrid Rojahn sier håndvask er det viktigste for å unngå å bli smittet av enterovirus D68. Foto: Kaja Kirkerud TV 2
VÆR OBS PÅ FORKJØLELSE: Overlege ved Barneklinikken på Ullevål sykehus, Astrid Rojahn sier håndvask er det viktigste for å unngå å bli smittet av enterovirus D68. Foto: Kaja Kirkerud TV 2

Slik unngår du D68-smitte 

Overlege Astrid Rojahn sier god håndvask er det viktigste for å unngå at utbruddet av D68-viruset sprer seg ytterligere. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

To barn ligger alvorlig syke med lammelser og pustevasker på Ullevål sykehus. De har begge fått påvist at de har enterovirus D68.

Hold barna hjemme 

Overlege på Barneklinikken ved Oslo universitetssykehus, Astrid Rojahn sier foreldre bør be barna være ekstra oppmerksom med å vaske hendene. 

– Vær nøye med håndvask, og hold gjerne barna hjemme fra skolen eller barnehagen dersom de er forkjølet, sier overlege Astrid Rojahn til TV 2. 

Hun sier foreldrene gjerne kan være mer påpasselig med å la barna gå på skolen dersom de er sterkt forkjølet. 

– Det smitter som et forkjølelsesvirus, og hos de aller fleste forblir det en forkjølelse uten at det er behov for legehjelp, sier Rojahn. 

I tillegg til de to barna som er lagt inn med lammelser har også flere titalls barn fått behandling på Ullevål sykehus, for alvorlige pustevansker. Dette er barn som i utgangspunktet har astma, og som har reagert kraftig på virusinfeksjonen. 

– Dersom barn med astma opplever at deres vanlige medisin ikke fungerer, så bør de kontakte lege, sier hun. 

Ti prosent

Rojahn sier at foreldrene som opplever at barna får pustevansker må kontakte lege for videre hjelp. Hun understreker at symptomer som lammelser er sjeldent, og at mange av de som får behandling for pustevansker ikke opplever lammelser. 

Det var etter en kongress i USA at Rojahn begynte å teste norske barn for viruset. Hun hadde allerede da merket en økning i antall barn som kom inn med pustevansker, og mener at antallet kan beskrives som et utbrudd. 

Det er stort sett barn under ti år som har blitt smittet av D68-viruset. 

– Ti prosent av de vi har testet har hatt viruset, men det er mange av disse som ikke har utviklet alvorlige symptomer, sier hun. 

Rojahn sier enterovirus D68 er vanligst på sommeren og høsten, og sier den kalde årstiden vil kunne virke hemmende på spredningen.