Tusenvis av demonstranter raser mot tiltalebeslutningen i Ferguson

FERGUSON/OSLO: (TV 2): Soldater har gjennom natten slått ring rundt politistasjonen i forstaden Ferguson.  

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SISTE: To FBI-agenter er skutt og såret i St. Louis i USA, men det er ikke klart om skytingen kan knyttes til opptøyene i forstaden Ferguson, melder en lokal TV-stasjon.

Tilstanden er ikke livstruende for de to polititjenestefolkene. 

Skyteepisoden skjedde onsdag morgen lokal tid nord i St. Louis County. Politibetjentene hadde rykket ut til et hus etter at en person hadde barrikadert seg inne i huset, og de ble begge truffet da det ble løsnet skudd inne fra huset.

Stedet der skytingen fant sted, ligger ikke langt unna Ferguson, som har vært preget av opptøyer og uro etter at det tirsdag ble klart at politimannen Darren Wilson slipper tiltale etter at han skjøt og drepte 18 år gamle Michael Brown.

Stemningen i Ferguson har vært svært spent, og tusenvis av byens innbyggere demonstrerte i gatene. I tillegg til store politistyrker er det satt inn flere hundre mannskaper fra sivilforsvaret. 

Spent stemning 

Saken har for alvorlig startet en ny rasedebatt i hele USA, og i flere andre byer, som Boston, New York og Los Angeles, har demonstranter også samlet seg det siste døgnet. 

TV 2s reporter i Ferguson forteller at både militæret og politistyrker gjennom natten har voktet politihuset.

– Akkurat nå er det anspent her. Det er blitt mer aggressivt og politiet har skjøvet demonstrantene lenger vekk, forteller Mathias Ask ved 05-tiden onsdag morgen norsk tid.

Bilder fra Ferguson viste at demonstranter knuste en parkert politibil i Ferguson, og satte fyr på bilen.

Se episoden i videnvinduet til høyre.

TV 2s reporter Kjetil Iden forteller at det er brukt både tåregass, gummikuler og vannslanger for å stanse demonstrantene. Flere personer er blitt arrestert. 

Over hele USA 

Det er blitt demonstrert i over 170 amerikanske byer de siste dagene, og raseriet over den manglende tiltalen mot politimannen vokser.

I New York sperret rundt tusenvis av demonstranter trafikken på Manhattan Bridge natt til onsdag. Politiet truet demonstrantene med arrestasjoner dersom de ikke fjernet seg.

Amerikanske medier melder at rundt 3000 personer holdt protestaksjoner i New York dagen etter at avgjørelsen kom om at politibetjenten Darren Wilson ikke tiltales for drapet på Michael Brown. 

Stemningen ble ikke bedre etter Wilsons første intervju. Han sier han ikke angrer på at han drepte 18-åringen, og at han bare gjorde jobben sin fordi han følte seg truet.

Se det eksklusive intervjuet i videovinduet til høyre. 

– Ingen unnskyldning for vold

– Det finnes ingen unnskyldning for å tenne på bygninger og biler i Ferguson, sa president Barack Obama fra talerstolen i Chicago natt til onsdag norsk tid. Samtidig lover han tiltak for å sikre at lovverket i USA håndheves rettferdig.

– Dette er ikke bare et Ferguson-problem. Det er et problem i hele USA, understreket Obama og erkjente at raseproblematikken i USA har rot i virkeligheten flere steder i landet.

Han oppfordret alle amerikanere til å delta i en konstruktiv debatt om forholdet mellom ulike etniske grupper i USA. I tillegg erkjente han at mange i minoritetsbefolkningen ikke føler at lovverket håndheves rettferdig, og han lovte tiltak for å gjøre noe med dette.