SPESIALUTSENDING: Utenriksdepartementets spesialutsending til Kongo, Kai Eide. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
SPESIALUTSENDING: Utenriksdepartementets spesialutsending til Kongo, Kai Eide. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix

Kai Eide sparket som Kongo-utsending

UDs spesialutsending til Kongo, Kai Eide, skal ha blitt sparket etter intern strid. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Intern uenighet med politisk ledelse i Utenriksdepartementet skal være årsaken til at Kai Eide ble sparket som spesialutsending i French-saken skriver VG.

Eide ble håndplukket i desember i fjor av utenriksminister Børge Brende for å få fortgang i den fastlåste konflikten mellom Norge og Kongo, og skulle bidra til å få Joshua French tilbake til Norge.

Etter bare få uker i jobben fikk Eide de første signalene om at han var i ferd med å bli satt på sidelinjen.

Midt under rettssaken der Joshua French sto tiltalt for drap på kameraten Tjostolv Moland, fikk Eide beskjed om at han ikke lenger skulle ha møter på politisk nivå i Kongo.

– Skapte mye forvirring

Avgjørelsen kom som en stor overraskelse både på Eide selv og på Joshua French sin advokat Hans Marius Graasvold, som jobbet tett sammen med Eide under rettssaken mot nordmannen.

Graasvold er kritisk til både UDs avgjørelse i seg selv, men også måten det ble gjort på.

– Eide hadde bare såvidt kommet i gang. Avgjørelsen til UD om å avsette Eide skapte både forvirring og vanskelige arbeidsforhold for ham og oss, sier Graasvold til TV 2. 

Eides nettverk kunne lette French' soningsforhold

Striden mellom den politiske ledelsen i UD og Kai Eide skal ha handlet om hvor tett britiske myndigheter skulle involveres for å legge press på kongoleserne.

Graasvold forklarer at Eide brukte den første tiden sin i Kongo til å etablere god kontakt med kongoleserne. 

– Etter at Eide ble fjernet som spesialutsending har jeg fått entydige tilbakemeldinger fra flere hold om at UDs nye strategi ikke fungerer. Noen av de kontaktene som Eide hadde knyttet til seg i løpet av tiden i Kongo kunne bidratt til å lette på soningsforholdene til French, sier Graasvold. 

– Uforstående 

Kommunikasjonssjef i UD, Frode Andersen, stiller seg uforstående til Graasvolds kritikk. 

– Vi benytter av oss i flere personer i denne saken, og Kai Eide var en av dem. Ut i fra en helhetsvurdering, der det faktum at Eide uansett snart skulle tiltre som ambassadør i Stockholm, valgte vi et annet spor, sier Andersen. 

Jeg forstår frustrasjonen til Graasvold over manglende fremdrift i denne saken, men dette er en sak som det har vært jobbet med i snart fem år uten at man har klart å finne en løsning. Dette viser at det ikke finnes noen enkle løsninger. Å henge dette på UDs valg av strategi og eller skylde på manglende innsats mener jeg er en undervurdering av det arbeidet som både er blitt lagt ned i saken og det arbeidet som gjøres i fortsettelsen, avslutter Andersen.