Carlsen møtte Putin: – Drakk te og fortalte røverhistorier

Og mottok beviset på at han forsvarte verdensmestertittelen i sjakk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sotsji/Bergen (TV 2 Sporten): Tirsdag var det duket for avslutningsseremonien for sjakk-VM i Sotsji. 

40 minutter forsinket dukket den russiske presidenten Vladimir Putin opp på seremonien for å hylle Norges nybakte verdensmester i sjakk, Magnus Carlsen.

– Jeg vil gratulere Magnus Carlsen med en velfortjent seier, sa Putin fra scenen.

– Denne kampen mellom planetens to beste sjakkspillere var en stor duell. Denne kampen ble fulgt av flere millioner TV-seere i flere hundre land. Jeg er sikker på at fair play mellom to store sjakkspillere var forventet av millioner av sjakk-fans i hele verden. Vi er stolt over at det var OL-byen Sotsji som fikk arrangere VM-kampen i sjakk, sa Russlands president videre.

23-åringen fikk dessuten det synlige beviset på at han er verdensmester i det populære strategispillet.

– Først av alt en stor takk til arrangøren i Russland, og sjakkforbundet i Russland. Arrangøren har sørget for at jeg og mitt team har blitt behandlet på den beste måten. Takk til mitt team, min far, manager, doktor og alle andre som har hjulpet, sa Carlsen etter å ha mottatt VM-medaljen.

– Og takk til min rival Anand, som ga alt og ga meg en tøff kamp. Det har vært en ære å møte deg. Sist, men ikke minst, takk til alle sjakk-fans som har fulgt kampen i hele verden, slo Carlsen fast.

Han fikk anledning til å møte den mektige presidenten i etterkant av premieutdelingen.

– Det var hyggelig. Vi drakk te og fortalte gamle røverhistorier, sa verdensmesteren til TV 2.

– Hvordan var det å møte ham?

– Det var helt fint, sa en ordknapp Carlsen.

Arrangøren opplyste at partiene mellom Anand og Carlsen er sett av TV-seere i 270 land. På tampen av seremonien ble det opplyst at USA skal arrangere VM-duellen i sjakk i 2016.

Ville ikke prate politikk
En sliten og småsyk Magnus Carlsen holdt seg stort sett i skjul dagen etter at han vant VM-matchen mot Vishy Anand, men møtte selvsagt opp for å møte Vladimir Putin.

Carlsen var i utgangspunktet meget kritisk til å spille VM-matchen i Russland på grunn av den politiske situasjonen i landet, men sa til TV 2 Sporten i forkant av møtet med Putin at ville prøve å holde seg unna konfrontasjon med presidenten når de møtes.

– Jeg tenker ikke så mye om det og kommer nok ikke til å snakke politikk med Putin, sa verdensmesteren i sjakk, før han slo fast:

– Men vi får håpet det går smertefritt.

Etter premieseremonien drar Carlsen hjem til Norge for å slappe av. Den neste turneringen han skal spille er ikke før i januar.

Møter trolig italiener
Trolig kommer Carlsen til å måtte forsvare VM-tittelen sin mot italienske Fabiano Caruana (22) om to år.

Lørdag avgjorde en småsyk Carlsen VM-duellen mot indiske Vishy Anand i Sotsji.

Nærmest umiddelbart startet diskusjonene i sjakkmiljøet om hvem som vil bli Carlsen-utfordrer i den neste VM-kampen i 2016.

Hovedpersonen sier følgende om hvem som er de heteste kandidatene:

– Den mest åpenbare kandidaten er Caruana, som vant turneringen i St. Louis suverent. Han er rangert som en ganske klar nummer to i verden, sier Carlsen til NTB.

Turneringen 23-åringen snakker om var sommerens Sinquefield Cup i USA. Den gikk italieneren ubeseiret gjennom etter å ha åpnet med sju strake seirer mot verdens aller beste sjakkspillere. Caruanas tre siste partier, blant annet det mot Magnus Carlsen, endte alle med remiss.

Carlsen tok for øvrig andreplassen i den samme turneringen.