<h1 class="title editLine cXenseParse labCharCountStart labCharCountChange labCharCountSubmit t58 txt-red" data-lab-key="title" data-lab-defaultvalue="Klikk for å endre tekst" data-lab-onfocus="labCharCountStart" data-lab-onchange="labCharCountChange" data-lab-onsubmit="labCharCountSubmit" data-lab-size="58" id="ext-gen1341" style="font-style: normal; font-variant: normal;" data-lab-color="txt-red">Mor forteller til TV 2:</h1>

– Datteren min (6) ble lam i store deler av kroppen av D68-viruset

OSLO (TV 2): I løpet av få dager gikk 6-åringen fra å være litt forkjølet til å trenge maskiner for å holde seg i live, trolig forårsaket av D68-viruset. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På Ullevål sykehus er to barn innlagt med alvorlig lammelser etter at de ble smittet av enterovirus D68, et virus som kan gi polio-lignende symptomer. 

Fra frisk til dødssyk 

TV 2 har møtt ett av barna og hennes mor, som ligger på barneavdelingen på Ullevål sykehus. Der har jenta (6) allerede ligget i mange uker. 

Jenta og moren ønsker ikke å vise ansiktet sitt, men vil fortelle om de siste måneders dramatiske hendelser. 

Det startet 22. september: 

– En torsdag hadde datteren min hodepine og vondt i nakken. Da lørdagen kom så hadde ikke smertene gitt seg, og vi oppsøkte derfor lege. De fant ikke noe spesielt, og vi ble derfor sendt hjem. Men da søndagen kom hadde hun sterkere smerter og klarte ikke lenger å svelge, forteller moren. 

Mandag morgen klarte jenta så vidt å sitte oppreist. Foreldrene forsto at det var noe alvorlig galt, og like etter kollapset jentas ene lunge. Hun fikk ikke puste, kunne ikke snakke og foreldrene ringte ambulansen. Hun blir hastet til Akershus universitetssykehus. 

DUKKE: All behandling jenta (6) får også den lille dukken hennes. Slik blir jenta forklarte hva som skjer med henne med de ulike medisinene. Foto: Kaja Kirkerud TV 2
DUKKE: All behandling jenta (6) får også den lille dukken hennes. Slik blir jenta forklarte hva som skjer med henne med de ulike medisinene. Foto: Kaja Kirkerud TV 2

– Hadde vi ikke kommet til lege så fort kunne det gått skikkelig galt, sier moren. 

Forsto ikke hva det var

Jenta (6) hadde så alvorlige pusteproblemer at hun ble koblet til maskiner som hjalp henne med å puste. Hun fikk lammeleser i store deler av kroppen. Jenta, som for få dager siden var helt frisk, kunne ikke lenger spise eller puste. 

– Det har vært veldig tøft. Det verste er at hun ikke har fått puste, sier moren. 

Den livsglade jenta ble lagt på intensivavdelingen, og legene gjorde det de kunne for henne. Men problemet var at ingen visste hva som forårsaket de voldsomme symptomene. Foreldrene fikk først for tre uker siden vite at det hele kan være forårsaket av enterovirus D68. 

– Det føles helt absurd at det er på grunn av et virus legene vet veldig lite om. De har gitt antibiotika, smertestillende, renset blodet og tatt tester. Men de kan jo ikke si så mye, forteller moren. 

Jenta (6) sitter i rullestol, og bor på sykehuset. Hun bruker pustemaskin og får mat gjennom en sonde. Hun kan fortsatt ikke svelge. Foreldrene er hos henne annenhver dag og natt. De hadde aldri forestilt seg at datteren skulle bli så alvorlig syk, og livet er satt på vent.

– Man tenker jo ikke at datteren din, som er litt forkjølet, skal bli dødssyk. Nå må vi ta en dag av gangen, sier moren. 

Usikker fremtid

Hun sier det er fortvilende at de ikke vet noe om prognosene, eller om datteren kommer til å ble helt frisk igjen. Akkurat nå håper de kanskje at de får permisjon til å feire selve julaften hjemme. 

– Det er helt jævlig, men vi må stå i dette for datteren vår. Hun er så blid og positiv, til tross for alt. 

Overlege ved Barneklinikken, Astrid Rojahn forteller at det er vanskelig å si hvor lenge barna må bli på sykehuset. 

– Vi vet lite om utviklingen, og det er umulig å si om lammelser vil forbli, sier Rojahn. 

Foreldrene håper at jenta (6) etter hvert blir frisk nok til at hun kan flyttes til gjenopptrening på Sunnaas sykehus. Der er landets fremste eksperter på opptrening etter komplekse funksjonstap. 

Siden jenta kom på Barneavdelingen på Ullevål har hun blitt noe bedre, og klarer å stå på egne ben med støtte. 

– Men det verste er at vi ikke vet hvor langt vi kommer, sier moren.