Gråtkvalt Farmen-Magnhild snakker ut om sønnens (3) alvorlige sykdom

Magnhild Vik (43) synes det var tøft å dra fra sønnen da hun skulle på Farmen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På Farmen går deltakerne inn i sin aller siste uke på gården, og deltaker Magnhild Vik (43) er fortsatt med og kjemper om en finaleplass.

Det betyr at hun har vært borte fra familien sin i over to måneder – noe hun på forhånd gruet seg til. For selv om Magnhild blir omtalt som «jernkvinnen» av de andre deltakerne, har hun også en sårbar side.

Blødersykdom

Dette kommer tydelig frem når hun snakker om sin tre år gamle sønn, som lever med en alvorlig sykdom.

Magnhild Vik og yngstesønnen på tre år gir tommel opp. Foto: Privat
Magnhild Vik og yngstesønnen på tre år gir tommel opp. Foto: Privat

– Jeg har en sønn som har hemofili A, som er en blødersykdom, forteller Magnhild beveget, og må ta en lang pause for å tørke vekk tårene.

– Han mangler faktor 8 i koaguleringsprosessen i blodet. Hvis han får overfladiske skrammer, så kan det hele seg, men hvis det er muskulære blødninger innvendig, eller han slår seg eller brekker noe så kan det hende at det ikke stopper. Han må derfor få intravenøst faktor, som blir satt i venen, fortsetter hun.

– Kan se ut som han er mishandlet

Familien skjønte at noe var galt da sønnen bare var noen måneder gammel.

– Vi merket det da han begynte å bli mer aktiv, og fikk store blåmerker bare han lente seg på ting. Han reagerte ikke på smertene. Vi kjente at det var hovent innvendig. Vi oppsøkte sykehuset i Molde og fikk diagnosen.

Diagnosen er svært sjelden i Norge, og det er kun gutter som får hemofili A. Magnhild forteller at det var en lettelse å få vite hva det var, spesielt så folk ikke skal misforstå.

– Han har ofte store blåmerker, så det kan se ut som han er mishandlet. Derfor er det viktig for meg at flere får vite om sykdommen. Jeg vil ikke at folk skal begynne å lure på hva som foregår, forteller hun.

Frykter indre blødninger

Det Magnhild frykter mest er at sønnen skal få slag eller traumer mot hodet, eller indre blødninger i organ, som man i verste fall ikke merker. I dag får familien god hjelp av en fast sykepleier, for å holde sykdommen i sjakk.

Og sønnen har blitt vant til rutinene.

– Hvis han slår seg mens han er i barnehagen for eksempel så sier han «Å nei, nå må jeg på sykehuset». Jeg er spent på når han blir større – han bør kanskje ikke spille fotball eller holde på med kontaktidretter. Det kan bli vanskelig å holde han unna fotball, men jeg skal prøve å geleide han inn mot friidrett.

Sette sprøytene selv

Sykdommen er noe han må leve med resten av livet, og det vil komme en tid der han skal lære seg å sette sprøytene selv.

– Han skal leve som en vanlig, liten gutt. Vi kan ikke være med ham hele tiden, sier Magnhild.

Magnhild legger ikke skjul på at det er tungt og innrømmer at hun har dårlig samvittighet for at hun er borte fra sønnen.

Samtidig ønsker hun å berømme all hjelpen familien har fått underveis.

– Man må bare ta den utfordringen man får. Vi har fått veldig god oppfølging fra Senter for sjelden diagnose og vi har vært i kontakt med mange flinke folk, forsikrer hun.

Nest siste episode av Farmen ser du på TV 2 onsdag kl. 21.40. Finalen ser du søndag kl. 20.00. Har du gått glipp av noe, kan du se episodene på TV 2 Sumo (krever innlogging).