– Anand satte meg i problemer

Magnus Carlsen synes Viswanathan Anand gjorde det vanskeligere for ham enn han gjorde i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sotsji / Bergen (TV 2):

Magnus Carlsen forsvarte VM-tittelen i sjakk mot indiske Viswanathan Anand.

Men nordmannen hadde mer trøbbel i år enn da han vant tittelen for første gang mot inderen.

– Vanskeligere nå
Carlsen tror likevel ikke at han var bedre i fjor. Det var snarere Anand som var bedre.

– Det er vanskelig å si. Jeg hadde mine gode og svake øyeblikk den gangen også. Anand satte meg i mye større problemer i åpningen denne gangen. Det er vanskelig å si om det generelle spillet hans var mye bedre eller ikke. Men forrige gang fikk jeg spillbare stillinger med både svart og hvit. Denne gangen ble det nesten ikke noe spill med svart i det hele tatt. Det ble bare å forsvare seg. Da blir det vanskelig, sier verdensmesteren til TV 2.

Fryktet ikke å tape
For forberedelsene var ikke dårligere nå som han skulle forsvare tittelen.

– Jeg føler egentlig at jeg var bedre forberedt i år. Men det var vanskeligere, sier han.

Anand vant det tredje partiet i årets VM-kamp, men Carlsen var aldri nervøs for at tittelen skulle ryke.

– Jeg tenkte aldri over at dette kunne gå galt. En ting er om det var sannsynlig eller ikke. Men det hjelper aldri å tenke sånne tanker. Det er klart det var øyeblikk som kunne blitt vanskelig for meg, innrømmer han.

Fikk hjelp av Kasparov
Garri Kasparov regnes av mange som tidenes beste sjakkspiller. Og denne gangen har russeren vært en støttespiller for Carlsen på ferden mot VM-tittelen. Han har vært i stadig kontakt med nordmannens trener Peter Heine Nielsen.

– Vi møttes noen dager i Oslo og diskuterte litt forskjellig der. Og så har han vært i kontakt med Peter Heine under matchen. Det har vært nyttig, forteller Carlsen, som ikke er i tvil om hva han husker best:

– Man husker siste partiet best. Det var ren sportsglede. De siste minuttene da jeg skjønte at jeg kom til å vinne, smiler han.

– Var kvalm og dårlig
Men han var ikke like sprudlende under hele VM-matchen. I det åttende partiet var det en slapp Carlsen som nærmest lå i stolen.

– Det var en dårlig dag. Jeg følte meg kvalm og dårlig før partiet. Etter en time så begynte medisinene mine å kicke inn. Da følte jeg meg mye bedre, sier Carlsen, som forsikrer at det ikke var noen ulovlige medikamenter:

– Det gjorde meg ikke bekymret for dopingkontroll samme dagen, smiler han.

Møter Putin
Nå skal han møte president Vladimir Putin før han drar hjem til Norge.

– Det er ikke unaturlig at Putin er her på avslutningsseremonien, siden det er i Russland. Jeg satser på at det møtet går smertefritt, sier han.

Det er fortsatt langt igjen før Carlsen kan kalle seg tidenes beste sjakkspiller. Og han forsikrer at kampen om VM-tittelen har gjort ham enda mer motivert.

– Først og fremst må jeg bli enda bedre. Jeg gjør mange ting riktig, men jeg gjør fortsatt for mange feil, sier Carlsen.