Trine forteller om en barndom der hun var redd for at pappa skulle drepe mamma

På verdensbasis opplever én av tre kvinner å bli utsatt for vold.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For kvinner er ikke den største helsetrusselen kreft eller hjerteinfarkt. Det er menn som slår. Trine Pettersen forteller at hun levde åtte år i frykt for at pappa skulle drepe mamma.

– Jeg opplevde å leve midt i volden fra jeg ble født til jeg ble åtte år. Det var grov vold, kvelertak, slag. Jeg trodde jeg skulle dø mange ganger, sier Pettersen til TV 2.

Hun forteller om metoder hun brukte for å unngå at faren skulle slå moren.

– Jeg prøvde å rope så høyt jeg kunne så naboene skulle høre. Men ingen hørte, sier hun.

Hun var ofte redd for at moren skulle dø. Moren kom seg til slutt ut av forholdet, men opplevde trakassering og trusler i etterkant, ifølge Pettersen.

Hun forteller at hennes egne barn også har blitt utsatt for trakassering fra faren. Faren er ikke dømt for volden hun beskriver. 

PROTESTER I GEORGIA: I Georgia protesterte aktivister i dag mot kvinnevold i Tbilsi. I følge helsevesenet er vold mot kvinner i Georgia den største årsaken til at kvinner mellom 15 og 44 år blir innlagt på sykehus. Foto: AFP PHOTO / VANO SHLAMOV
PROTESTER I GEORGIA: I Georgia protesterte aktivister i dag mot kvinnevold i Tbilsi. I følge helsevesenet er vold mot kvinner i Georgia den største årsaken til at kvinner mellom 15 og 44 år blir innlagt på sykehus. Foto: AFP PHOTO / VANO SHLAMOV

Menn må komme på banen som positive forbilder

Generalsekretær Gry Larsen i Care ønsker at menn skal komme mer på banen. 

– Vi må alle bidra ved å åpne øynene og se at dette foregår rundt oss. Det er naboer, folk vi kjenner, det er overalt. Vi må tørre å tenke den tanken at dette skjer, sier hun til TV 2. 

Hun ønsker og at flere menn engasjerer seg i kampen. 

– Vi trenger mennene, de positive forbildene, at de sier i fra og gjør en innsats hvis vi skal klare å bekjempe dette, sier Larsen.

Én av tre kvinner på verdensbasis opplever vold
På verdensbasis anslår FN at én av tre kvinner opplever vold. I dag har de lansert en kampanje for å sette fokus på kvinnevold.

Kampanjen skal gå fra i dag og frem til 10. desember. Blant annet ønsker FN å belyse at i mange land er ikke vold mot kvinner forbudt. Det meldes at opptil 70 prosent av kvinner opplever vold eller voldtekt fra en partner. 

Det vil klokken 17.00 i dag bli arrangert fakkeltog i Oslo, i regi av blant annet Antirasistisk senter. Toget vil gå fra Jernbanetorget til Stortinget. 

Personer som er utsatt for vold kan ringe politi på 02 800. For barn finnes alarmtelefonen 116 111.

TV 2 har gjort gjentatte forsøk på å kontakte faren som er omtalt i saken, uten å lykkes.