ALVORLIG: Overlege ved Barneklinikken på Ullevål sykehus, Astrid Rojahn, sier til TV 2 at det er innlagt to barn med alvorlig lammelser. Foto: Kaja Kirkerud TV 2
ALVORLIG: Overlege ved Barneklinikken på Ullevål sykehus, Astrid Rojahn, sier til TV 2 at det er innlagt to barn med alvorlig lammelser. Foto: Kaja Kirkerud TV 2

To barn innlagt på Ullevål med lammelser etter virus-utbrudd

OSLO (TV 2): Overlegen på barneavdelingen ved Ullevål sykehus kaller spredningen av enteroviruset D68 på Østlandet et utbrudd. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Folkehelseinstituttet (FHI) bekrefter overfor TV 2 at det er meldt inn tilfeller av personer som er smittet av enterovirus D68 i Norge. 

– Vet ikke utviklingen 

Overlege ved Barneklinikken på Ullevål sykehus, Astrid Rojahn kan overfor TV 2 fortelle at det er flere barn innlagt med lammelser på avdelingen. 

– Vi har to barn som behandles for lammelser. Det er alvorlige symptomer, og de som er innlagt har testet positivt for enterovirus D68, sier Rojahn. 

Hun sier barna først har opplevd alvorlig pusteproblemer, for deretter å bli rammet av lammelser i ulike deler av kroppen. Barna klarer ikke puste selv, og er avhengig av maskiner for å holde luftveiene åpne. 

– Det er for tidlig å si noe om langtidsskadene. Vi vet lite om utviklingen, så vi vet foreløpig ikke om det er lammelser for alltid. Det er umulig å si hvor lenge de må bli her, sier Rojahn. 

SMITTSOMT: Enterovirus D68 smitter via kroppsvæsker og kontakt med smittede. Her fra avdelingen hvor de to norske barna er innlagt. Foto: Kaja Kirkerud TV 2
SMITTSOMT: Enterovirus D68 smitter via kroppsvæsker og kontakt med smittede. Her fra avdelingen hvor de to norske barna er innlagt. Foto: Kaja Kirkerud TV 2

Barna som er innlagt på Ullevål var i utgangspunktet friske barn, og har ikke hatt andre virusinfeksjoner i kroppen. 

– Polio-viruset er nært beslektet enteroviruset D68, som tidligere ikke har gitt så alvorlige symptomer. Viruset har utviklet seg, og det finnes ingen behandling, sier Rojahn. 

Behandlingen barna nå får er pustehjelp og fysioterapi. 

Titalls barn innlagt

I tillegg til de to barna som er innlagt med lammelser er det også kommet flere titalls barn som har vært innlagt med lunge- og pusteproblemer. Disse har ikke utviklet lammelser, og har derfor blitt helt friske igjen etter at viruset var ute av kroppen. 

– Det er først og fremst astmatikere som har blitt rammet og innlagt. De er tydelig disponert for å reagerer kraftigere på viruset, sier overlegen. 

Sammen med kolleger på Ullevål var Rojahn på kongress i USA, da utbruddet der var størst der. Tilbake i Norge begynte avdelingen å systematisk teste barn som var innlagt med kraftig forkjølelse eller pusteproblemer. 

– Ti prosent av de vi har testet hadde enterovirus D68. Det vil jeg kalle et utbrudd. Det ser ut til å være sentrert på Østlandet, sier Rojahn. 

Hun understreker at lammelser er et sjeldent symptom, men at det er skremmende når det skjer. Normalt opptrer enterovirus D68 ukomplisert, med feber og forkjølelse. Viruset ser derfor ut til å ha utviklet seg.

– Vask hendene

Ullevål sykehus har meldt inn de alvorlige tilfellene til europeiske helsemyndigheter. 

– Det viktigste rådet til foreldre er å be barna om å huske god håndhygiene. Det hjelper mot smittespredning. Opplever barnet pustevansker bør man kontakte lege, sier Rojahn. 

Enterorvirus D68 har vært påvist i store deler av USA og deler av Canada de siste månedene. Viruset har, i Europa, kun vært påvist i Frankrike – hvor et barn har opplevd lammelser.