OBSERVERT TIDLIGERE: Her er et russisk bombefly av typen Tupolev TU 95 mens det tanker. Bildet er tatt av en norsk F-16-pilot tidligere i år. Foto: NOR NATO QRA/Forsvaret
OBSERVERT TIDLIGERE: Her er et russisk bombefly av typen Tupolev TU 95 mens det tanker. Bildet er tatt av en norsk F-16-pilot tidligere i år. Foto: NOR NATO QRA/Forsvaret

Russiske krigsfly og marineskip utenfor norskekysten 

Norske F 16 fly gikk tirsdag morgen på vingene for å identifisere og overvåke to russiske krigsfly som passerte norskekysten. Samtidig holder Forsvaret øye med en gruppe russiske marinefartøy som befinner seg vest for Bergen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var i dag tidlig omkring klokken sju at de to russiske krigsflyene tok av fra Kola, før de la kursen sørvestover langs kysten av Finnmark og Troms.

I følge informasjonsoffiser Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter ble de møtt av norske F-16 fly omlag 120 nautiske mil nordvest for Tromsø.

Flyene skal ha snudd nesen nordover igjen like utenfor Andøya og er akkurat nå på vei tilbake til sin hjemmebase.

– Dette er helt normalt, sier Moen til TV 2.

– De oppholdt seg i internasjonalt luftrom hele tiden, understreker talsmannen.

Stor russisk aktivitet.

Dette er første gang siden slutten av oktober at Forsvaret registrerer russisk militær flyaktivitet utenfor norskekysten.

Onsdag 29 oktober ble en større formasjon langtrekkende bombefly av typen TU-95, samt tankfly observert på vei sørover.

– Den flyvingen vi ser nå er lik mye av det vi har sett de siste årene. Når det gjelder den forrige episoden var det antall fly som var noe avvikende fra normalen, sier Moen.

Det ene av flyene som ble observert i dag var av typen TU-142, et maritimt overvåkningsfly som også brukes til å jakte fremmede ubåter. Hva slags type det andre flyet var, vil ikke Forsvaret spekulere i, siden det ikke ble visuelt identifisert av de norske kampflyene.

– De har behov for å trene sine mannskaper akkurat som vi har. Dette er helt normalt, sier Moen til TV2.

Marineskip utenfor Bergen

Den siste tiden har den russiske flyaktiviteten nær NATOs yttergrenser vært sterkt økende. Spesielt i Østersjøen og utenfor de baltiske landene har det vært travelt for NATO.

Totalt har NATO-fly vært på vingene over 400 ganger det siste året for å avskjære nærgående russere. I de norske nærområdene har aktiviteten vært stort sett som tidligere.

Men når det gjelder marineaktivitet har man sett en viss økning, i følge Forsvaret.
Samtidig som de russiske flyene passerte langs kysten i dag tidlig, er også en russisk flåtegruppe også observert utenfor Norge.

Den russiske fartøygruppen, som blant annet består av en større fregatt av klassen «Udaloy», befinner seg i dette øyeblikk rett vest for Bergen på vei sørover, ifølge talsmannen.