STØRSTE BESLAG PÅ FEM ÅR: Tollvesenet fant et stort antall sigaretter da de undersøkte en Øst-Europeisk trailer. Foto: Tollvesenet
STØRSTE BESLAG PÅ FEM ÅR: Tollvesenet fant et stort antall sigaretter da de undersøkte en Øst-Europeisk trailer. Foto: Tollvesenet

Hemmelig rom skjulte 640 000 smuglersigaretter

Rutinerte tollere oppdaget at lastebilen inneholdt over en halv million sigaretter, skjult i et hemmelig rom. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var en trailer fra Øst-Europa som ble vinket inn for kontroll på Magnormoen i Eidskog i Hedmark den 14. november. Sjåføren virket nervøs og tollerne bestemte seg for å ta en nærmere titt på traileren hans.

En rutinert tjenestemann oppdaget et hemmelig rom under gulvet på hengeren. Ved en nærmere sjekk fant tollvesenet 640 180 sigaretter. Det utgjør det største beslaget på fem år.

Varetektsfengslet i fire uker

Sjåføren fra Latvia ble varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøkskontroll. Han nekter straffeskyld og forklarte i fengslingsmøte at han ikke visste at traileren inneholdt skjulte sigaretter. Han påstod at ham skulle kjøre til Oslo for å hente last. Tingretten i Glåmdal trodde ikke på denne forklaringen.

– Han er siktet for grov tollovertredelse. Vi ba om varetektsfengsling fordi vi mener det er en unndragelsesfare, og fare for bevisforspillelse. Vi ba også om brev- og besøkskontroll fordi vi ønsker å ha en viss kontroll med hvem han har kontakt med i Norge, sier politiadvokat i Kongsvinger, Bjørn Erik Pettersen til NRK

Den siktede skal ha vært i Norge flere ganger de siste månedene. Politiet vil videre etterforske saken for å finne ut hvor sigarettene skulle.

Tror profesjonelle står bak

Politiadvokat Bjørn Erik Pettersen tror profesjonelle kriminelle står bak.

– Ut ifra omfanget på beslaget, så har vi grunn til å tro at det er et profesjonelt bakmannsapparat. Det viser at det er et betydelig marked for den type varer. Når vi samholder det med at det er en betydelig fortjeneste som går direkte til kriminelle, så synes jeg det er et svært stort samfunnsproblem.

Stor fortjeneste
Tollvesenet tror sigarettpakkene blir kjøpt for 50 øre stykket og solgt i Norge for cirka fem kroner. I dette tilfellet vil det utgjøre en fortjeneste på over 2,8 millioner kroner.

Tollerne har gjort flere store beslag de siste ukene og Pettersen mener det er et stort samfunnsproblem at det er et så stort marked for smuglervarene.