Raspeball, klot, tjuuk, kumle eller ball

Kjært barn har mange navn. KUMLE er det beste Espen Fiveland vet, og her har du oppskriften moren hans alltid bruker.

Dette trenger du til fire porsjoner: 

1,5 kg rå poteter
500 g kokte poteter
4 dl byggmel
4 ss fin sammalt hvete
2 dl lettkokte havregryn
2 ss salt
1 1/2 kg salt eller røkt lammekjøtt, eventuelt røkt svineknoke
250 g bacon
1 kg kålrot

Slik gjør du:

Skrell og riv de rå potetene.
Bland inn de revne med de kokte potetene.
Bland inn mel, salt, gryn og elt godt.
Form kakene ved å bruke hånden og en fuktig skje.
Legg dem i kokende kraft.
Bland eventuelt inn baconbiter.
Raspeballene bør koke en time.
Saltet og eventuelt røkt lammekjøtt, eller svineknoke er godt til.
Du kan også bruke pinnekjøtt.
Server med stekt bacon og kokt kålrot til.