Politimann ikke tiltalt etter drapet på Michael Brown (18)

Storjuryen har brukt tre måneder på å vurdere om politimannen skulle tiltales for drapet på Brown. Avgjørelsen førte til kaotiske tilstander i Ferguson tirsdag morgen, norsk tid.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Juryen har i mer enn tre måneder vurdert hendelsen den 9. august i år. Ved 03.00-tiden natt til tirsdag offentliggjorde statsadvokaten i St. Louis county, Robert McCulloch, storjuryens avgjørelse i Brown-saken. 

Juryen har bestemt at det ikke tas ut tiltale mot politibetjent Darren Wilson (28) for drapet på 18 år gamle Michael Brown, hverken for forsettlig eller uaktsomt drap.

Den ubevæpnede svarte 18-åringen Michael Brown ble skutt og drept i St. Louis-forstadenDet var politimannen Darren Wilson som begikk drapet, og storjuryen har vurdert hvorvidt han skulle fremstilles for retten eller ikke.

I løpet av natten har 29 personer blitt pågrepet av politiet under opptøyene. I tillegg har det blitt rapportert om 150 avfyrte skudd, men politisjefen i St. Louis, Jon Belmar, sier ifølge BBC at politiet ikke har løsnet skudd.

Stor uro

Flere bygninger er påtent og lokaler er rasert i Ferguson etter tiltale-avgjørelsen ble kjent. Ifølge CNN ble også en politibil knust av illsinte demonstranter. 

Rapporter kommer også inn om at CNN-reportere på stedet er blitt angrepet av demonstranter som ikke vil bli filmet. Flere andre journalister melder også at de har blitt angrepet. 

STÅR VAKT: Store politistyrker holdt vakt rundt om, spesielt i St. Louis-distriktet i Missouri i påvente av juryavgjørelsen. Foto: AFP PHOTO/Michael B. Thomas.
STÅR VAKT: Store politistyrker holdt vakt rundt om, spesielt i St. Louis-distriktet i Missouri i påvente av juryavgjørelsen. Foto: AFP PHOTO/Michael B. Thomas.
TÅREGASS: Et Fox News-helikopter fanger opp demonstranter som blir spredt når politiet skyter tåregass inn i folkemengden. Foto: AP Direct/Fox News.
TÅREGASS: Et Fox News-helikopter fanger opp demonstranter som blir spredt når politiet skyter tåregass inn i folkemengden. Foto: AP Direct/Fox News.

Guvernør Jay Nixon har tirsdag morgen norsk tid beordret det amerikanske heimevernet til Ferguson for å håndtere de urolige tilstandene.

En politimann skal også ha blitt skutt i armen, men det er uvisst om dette har sammenheng med opptøyene, melder politiet. 

Ifølge amerikanske medier er det også kommet meldinger om at skudd er avfyrt og politiet bruker tåregass mot steinkastende demonstranter.

Ifølge BBC er flere butikker plyndret.

Se direktebilder fra Ferguson – klikk på lenken eller se i videovinduet øverst i saken!

– Vi er dypt skuffet

Familien til Michael Brown (18) kom umiddelbart med en uttalelse etter avgjørelsen falt.

– Vi er dypt skuffet over at vår sønns drapsmann ikke må ta konsekvensen av sine handlinger. Ettersom vi forstår at mange deler vår sorg, ber vi om at dere bruker deres frustrasjon til å gjøre noe som kan føre til en positiv forandring, skriver familien i en uttalelse.

Kort tid etter kunngjøringen melder BBC at flasker var kastet mot politiet som holdt vakt utenfor politihuset i Ferguson. Det ble også brukt tåregass mot demonstranter som stod og sperret gatene utenfor politihuset. 

President Barack Obama oppfordrer innbyggerne i Ferguson til å godta storjuryens beslutning i Michael Brown-saken.

I en tale natt til tirsdag norsk tid ba presidenten demonstrantene i Ferguson om å gi uttrykk for sin misnøye på fredelig vis. Samtidig oppfordret han politiet i byen til å opptre behersket.

Politimannen takker for støtten

I en uttalelse fra politimannen som altså ikke ble tiltalt, forteller han blant annet til sine støttespillere at «støtten og pågangsmotet er utrolig, og det er fortsatt vanskelig å forstå at alle disse menneskene som jeg aldri har møtt gjør så mye for meg», melder KSDK News

Den håndskrevne uttalelsen kommer via en anonym tredjepart. 

«Hendene opp, ikke skyt!»

Utenfor politistasjonen i forstaden Ferguson strømmet stadig mennesker til natt til tirsdag. 

Demonstrantene utenfor politihuset ropte blant annet: «Dette er slik demokrati ser ut!» og «Hendene opp, ikke skyt!».

Et tilrop som også gikk i igjen blant demonstrantene i flere andre amerikanske byer natt til tirsdag, blant annet ved Union Square i New York og i Los Angeles.

(TV 2/NTB)