MEKLING: Hvis ikke Luftfartens funksjonærforening og NHO Luftfart kommer til enighet innen midnatt, blir 680 bakkeansatte tatt ut i streik. Det vil medføre flere stengte flyplasser. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
MEKLING: Hvis ikke Luftfartens funksjonærforening og NHO Luftfart kommer til enighet innen midnatt, blir 680 bakkeansatte tatt ut i streik. Det vil medføre flere stengte flyplasser. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Fare for flykaos i Nord-Norge

Flere flyplasser nord for Trondheim risikerer å bli stengt på grunn av streik blant bakkeansatte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Luftfartens funksjonærforening (LFF) og NHO Luftfart sitter mandag i tvungen mekling hos riksmekleren. 680 bakkeansatte i Widerøe og SAS Ground Holding kan bli tatt ut i streik. De ansatte har sett seg lei på det de kaller dårlig lønnsutvikling i luftfarten. 

– Forholdene innenfor luftfarten har vært dårlig. Lønnstilleggene har vært langt lavere for de som jobber i luftfarten enn for de som jobber i samfunnet for øvrig. Da blir vi hengende etter, sier Asbjørn Wikestad, leder i LFF til TV 2.

Luftfartsavtalen omfatter følgende bedrifter: Finnair, Norwegian, SAS Cargo, SAS (FBU), Widerøe, SGH, Jetpak og Aviator. Meklingsfristen går ut ved midnatt.

– Vi er i en fryktelig vanskelig situasjon. Mange av flyene vil ikke gå, sier LFF-lederen.

Administrerende direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart sier til TV 2 at de ikke vil kommentere forhandlingene før etter meklingen.

Stenger minimum to stasjoner

– Jeg håper at meklingen fører frem og det ikke blir streik. Heldigvis er det en god tradisjon for at man får til dette, sier Richard Kongsteien, kommunikasjonsdirektør i Widerøe.

Kongsteien sier at de forbereder seg på en eventuell streik, og jobber med å minimalisere påvirkningen det kan få for passasjerene.

– For Widerøes del er det 140 medlemmer fra LFF som kan bli tatt ut i streik, så det gjør så klart noe med driften vår. Sånn som det ser ut akkurat nå, må vi stenge minimum to lokalstasjoner. Det dreier seg om Leknes i Lofoten og Mo i Rana, forteller han.

Kommunikasjonsdirektøren legger til en del andre stasjoner i Finnmark, Troms og Nordland også vil være delvis stengt. Ifølge E24 blir følgende flyplasser rammet av en eventuell streik: 

  • Hammerfest
  • Lakselv
  • Mehavn
  • Leknes
  • Røst
  • Skagen i Lofoten og Vesterålen
  • Mosjøen
  • Mo i Rana

Sandane i Sogn og Fjordane blir også nevnt, men det skal fortsatt være uavklart om denne flyplassen kan bli rammet.

– Vi ser at vi sør for Trondheim klarer å opprettholde trafikken, sier Kongsteien til TV 2.

Ved streik, vil passasjerene bli fraktet med buss til alternative flyplasser, ifølge kommunikasjonsdirektøren i Widerøe. Han ber folk følge med i media, men sier samtidig at dersom reisende blir påvirket, vil de bli kontaktet.