Anundsen gir ingen løfter til de sykeste fangene

Justisminister Anders Anundsen vil ikke love når en ny, nasjonal avdeling for de sykeste og farligste innsatte står klar på Ila.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I mai besøkte justisministeren avdeling G på Ila. Det er der de sykeste og farligste fangene sitter isolert. De kan ikke sone sammen med andre innsatte fordi de er svært voldelige og ustabile. Anundsen ga da et millionbeløp til oppbemanning av avdeling G for å få de innsatte noe ut av isolasjon. 

– Så må en se hvordan en kan utvikle dette til et nasjonalt tilbud hvor en kan håndtere de vanskeligste av de vanskeligste for den håndteringen vi ser i dag er langt fra tilfredsstillende, sa justisministeren i mai.

Ber om egen avdeling

Nå ber Ila justisministeren om en egen avdeling der de både kan gi de sykeste og farligste verdig soning, og ivareta sikkerheten til de ansatte og innsatte. Det kan ikke Anundsen love at blir noe av med det første.

– Jeg forstår godt at de er utålmodig, for det har vært en situasjon der som har vært fullstendig uholdbar. Denne regjeringen har tatt det på alvor, det har ikke den forrige regjeringen gjort. Nå har vi startet i det små, så må vi ta de stegene som skal til for å gjøre dette til et akseptablet tilbud etter hvert, sier Anundsen.

Menneskeverdig tilbud

Anundsen sier det er umulig å svare på når dette vil være på plass.

– Nå gjennomfører vi de tiltakene vi allerede har bevilget penger til. Så vet vi at det er et rom for ytterligere satsing på Ila som gjør at Ila kan bli et nasjonalt ressurssenter for å ta imot disse sykeste av de sykeste fangene. Det er ikke mange fangene det er snakk om, men de skal også ha et menneskeverdig tilbud, sier justisministeren.