INGEN UNIFORM: Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen anbefaler nå alle vernepliktige og offiserer å ikke bruke uniform utenfor tjeneste. Foto: Kristian Ervik/TV 2
INGEN UNIFORM: Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen anbefaler nå alle vernepliktige og offiserer å ikke bruke uniform utenfor tjeneste. Foto: Kristian Ervik/TV 2

Forsvarssjefen med ytterligere tiltak etter terrortrussel:

Anbefaler militært personell om å ikke bruke uniform utenom tjeneste

Forsvaret gjør ytterligere tiltak etter at terrortrusselen ble skjerpet tidligere i høst.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen anbefaler nå alle vernepliktige og ansatte i Forsvaret om å ikke bruke uniform når de ikke er i tjeneste.

– Nå har vi besluttet å fraråde militært personell å bruke uniform i det offentlige rom utenom tjeneste, sier Bruun-Hanssen til TV 2.

Følger politiet

Bakgrunnen er den gjeldende trusselvurderingen fra PST.

Det var 5. november at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) justerte sin trusselvurdering, om at spesielt politi og militære kunne være utsatte mål.

I helgen ble det også klart at justisminister Anders Anundsen (Frp) tillater midlertidig bevæpning av landets politifolk.

Bevæpningen er en direkte konsekvens av trusselvurderingen som ble lagt frem 5. november.

Nå følger Forsvaret opp med sine tiltak.

– Ingen hyggelig sak

– Da terrorvurderingen kom for en måned siden tok vi et umiddelbart tiltak slik at vi ikke hadde noe påbud om uniformsbruk. Nå har vi sett hvilke reaksjoner politiet kommer til, og finner det riktig at det er unødvendig at Forsvaret rar risiko. Det er ikke noe behov for å bruke uniform i det offentlige rom utenom tjenestesammenheng, sier Bruun-Hanssen.

Forsvarssjefen erkjenner at det ikke er hyggelig å anbefale sine offiserer og soldater å ikke bære uniform utenom tjeneste.

– Det er ingen hyggelig sak. Jeg synes at uniformen er et godt innslag i det offentlige rom i Norge, men samtidig er det viktig for meg å ivareta sikkerheten for vårt personell. Unødig risiko er ikke noe vi ønsker å ta.

Opphevet uniformsplikt

Samme dag uttrykte tillitsvalgt for de vernepliktige, bekymring for uniformsbruken blant soldater til og fra tjeneste her i Norge.

– Forsvaret må ta grep ettersom det er en sikkerhetsrisiko, uttalte landstillitsvalgt for de vernepliktige i Forsvaret, Jo Anders Alm Thoen til TV 2 samme dag.

Tidligere har blant annet vernepliktige vært nødt til å reise i uniform for å få full rabatt på offentlig transport.

Dagen etter trusselvurderingen ble denne bestemmelsen opphevet.