NORSKE BARN SMITTET: Norske barn er innlagt på Ullevål sykehus med et polio-lignende virus Foto: Lise Åserud / Scanpix
NORSKE BARN SMITTET: Norske barn er innlagt på Ullevål sykehus med et polio-lignende virus Foto: Lise Åserud / Scanpix

Norske barn smittet av virus – ligger på Ullevål sykehus

 Smitter som influensa
 Poliovaksinen gir ikke beskyttelse
Barn spesielt utsatt
Folkehelseinstituttet: – Vi er spesielt oppmerksomme. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere barn er innlagt på Ullevål sykehus med et virus, enterovirus D68, som er i samme virusgruppe som polio. Det kan i sjeldne tilfeller gi symptomer som polio-viruset. 

Spesielt oppmerksomme

Folkehelseinstituttet (FHI) bekrefter overfor TV 2 at det nå er påvist enkelte tilfeller av personer som er smittet av enterovirus D68. Disse er meldt inn av helsepersonell i Norge. 

– På grunn av økt forekomst internasjonalt er vi spesielt oppmerksomme på disse tilfellene i Norge. Denne virusinfeksjonen er ikke meldepliktig i seg selv, men tilfeller av en viss alvorlighetsgrad og sjeldenhet er grunner til at tilfeller blir meldt, sier overlege ved avdeling for infeksjonsovervåking ved FHI, Trude Arnesen

Enterovirus D68 rammer ofte barn og tenåringer, spesielt de som allerede har astma. FHI antar at de fleste som får infeksjonen får lettere symptomer, som luftveisproblemer. Men enkelte som blir smittet av viruset kan få nevrologiske symptomer, som gir lammelser i deler av kroppen.

Det er symptomer som kan minne om polio. 

– Vi kan ikke si noe om hvor mange tilfeller det er snakk om eller hvor alvorlig syke de er, sier Arnesen. 

Viruset sprer seg ved kontakt- og luftsmitte, og minner mye om hvordan influensa smitter. Enterovirus er en stor gruppe virus på omkring 100 forskjellig virus. EVD68 er ikke i samme undergruppe som polio. 

Beskyttes ikke av vaksinen

Arnesen i FHI sier enkelttilfellene i Norge nå undersøkes nærmere, og at man ikke med sikkerhet kan si hvilket sykdomsbilde viruset forårsaker. FHI jobber kontinuerlig med analyser i forbindelse med tilfellene.

Poliovaksinen, som ble innført i Norge på 1950-tallet vil ikke være beskyttende overfor enterovirus D68, og det finnes ingen behandling for de som rammes hardest. FHI sier at god håndhygiene vil virke forebyggende. 

Arnesen sier Folkehelseinstituttet har økt varsomhet rundt viruset på grunn av økt antall tilfeller av viruset internasjonalt. 

– Det har vært uvanlig mye dette året, spesielt i USA og Cananda, sier Arnesen. 

Sprer seg i USA

I USA og Canada har viruset allerede fått stor oppmerksomhet, og Senter for sykdomskontroll og smittevern i USA undersøker når flere tilfeller hvor barn har fått lammelser som følge av viruset. 

Ifølge CNN har 12 barn som nylig døde testet positivt for enterovirus D68, men det er fortsatt uklart hvilken rolle viruset har spilt i deres sykdomsforløp.

Ifølge amerikanske helsemyndigheter har mer enn 88 barn fått alvorlige lammelser som følge av viruset, og mer enn 1200 tilfeller av viruset er bekreftet i hele 47 amerikanske delstater. 

Viruset i seg selv er svært vanlig, og mange barn får det, men det er først i den senere tid at barn har opplevd langt alvorligere symptomer som følge av viruset. 

Saken oppdateres.