RAMMER ALLE: Ylvas pappa Magne Helander hyller Gunhild Stordalen etter at hun sto frem med sin sykdom før helgen. – Det viser at sykdom kan ramme alle, mener han. Foto: TV 2
RAMMER ALLE: Ylvas pappa Magne Helander hyller Gunhild Stordalen etter at hun sto frem med sin sykdom før helgen. – Det viser at sykdom kan ramme alle, mener han. Foto: TV 2

Ylvas pappa hyller Gunhild Stordalens åpenhet

Magne Helander tror det har en verdi at vi deler sykdom og sorg med andre, slik Stordalen har gjort. Hun får også støtte fra Folkehelseinstitutt-sjef, Camilla Stoltenberg, som mandag skulle åpnet et debattmøte i regi av Stordalens hjertebarn, Eat.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi ser oftere og oftere mennesker som deler sine mest private opplevelser i sosiale medier, og de tradisjonelle mediene. 

PAPPA: Magne Helander mistet datteren Ylva (7) i 2013 etter at hun i 2010 fikk diagnosen hjernesvulst. Foto: TV 2
PAPPA: Magne Helander mistet datteren Ylva (7) i 2013 etter at hun i 2010 fikk diagnosen hjernesvulst. Foto: TV 2

Historien om Gunhild Stordalen som har blitt rammet av en sjelden og alvorlig sykdom er et eksempel på dette. Stordalen fortalte om sykdommen sin i DN, og inviterte leserne med til Amsterdam der hun skal gjennomgå behandling. 

– Får noe igjen av å dele

Også historien om kreftsyke Ylva Helander (7) er et eksempel på hvordan noen velger å dele sykdom og sorg i sosiale medier. Da Ylva ble rammet av kreft i 2010 valgte pappa Magne Helander å holde mer enn 80.000 følgere oppdatert om livet med en kreftsyk datter på Facebook

– Man får noe igjen av å dele. Det at mennesker bryr seg når man er i en håpløs situasjon skaper en trygghet og et fellesskap, sier Helander i dag.

Datteren Ylva hadde en hjernesvulst som ikke lot seg fjerne kirurgisk og i 2013 døde hun av sykdommen.

Helander mener selv det har en verdi at folk deler, og også når det er snakk om kjente mennesker som Gunhild Stordalen. 

– Sykdom er noe som rammer alle. Jeg tror samfunnet i dag er såpass komplisert og tøft, at man klarer ikke sitte med sykdom alene, sier Nylander. 

– Angret du noen gang på at du delte historien deres?

– Datteren min ble på mange måter ikke bare min lenger, og det kunne føles litt rart hvis folk du ikke kjente kom bort til meg på gata og gråt. Men jeg angrer ikke, sier Helander. 

– Hun skrev «Selvsagt skal jeg bli frisk»

Stordalen får også støtte fra direktør for Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, som hun mandag skulle åpnet debattmøtet i regi av Stordalens hjertebarn, Eat.

Stoltenberg videreformidlet beskjeden fra Stordalen som for tiden er til behandling ved et sykehus i Utrecht i Nederland.

– Hun skrev og fortalte at hun var syk. Jeg svarte henne at «da må du bare tenke på deg selv og sørge for å bli frisk». Da svarte hun; «selvsagt skal jeg bli frisk, men det viktigste nå er at dere i Eat står på og tar saken videre».

Demokratisering av sorg

Alvorlig sykdom, angst, død og sorg er situasjoner og følelser vi alle kommer i kontakt med i løpet av livet, men som det kan være vanskelig å snakke høyt om.

Mange av de som står frem hylles likevel for åpenheten.

Psykolog og forsker ved NTNU, Thomas Wold har kalt dette en «demokratisering av sorg».

– Det har blitt større rom for å dele private ting i offentligheten, delvis som en følge av sosiale medier, sier Wold til TV 2.

Wold tror at mange opplever det lettere å fortelle vanskelige ting skriftlig fordi man på den måten har kontroll på situasjonen, og slipper å være redd for å miste masken, eller ordlegge seg dårlig. 

– Hvis man får en alvorlig sykdom har man ønske om å gi beskjed til omgivelsene. Det kan være vanskelig ansikt til ansikt, og da er sosiale medier en enkel måte å nå fram til flere. Det er rett og slett et praktisk verktøy, sier Wold. 

– Det positive er at man ikke blir henvist til være alene med sykdommen sin. Man erkjenner at sykdom og død er en del av livet, og kan oppleve bred støtte og omtanke.

Måte å kontrollerer informasjonsstrømmen

I Gunhild Stordalens tilfelle er sykdommen hennes svært sjelden.

Wold mener mange med sjeldne sykdommer har større behov for å få svar, og nå ut til andre i samme situasjon. 

– Stordalen er i tillegg kjent. Kjente mennesker er mer utsatt for ryktespredning, og sosiale medier kan være en fin måte å ha kontroll på informasjonsstrømmen, sier Wold.

Forskeren legger vekt på at alle er forskjellige, og at det varierer veldig fra person til person om hva de er komfortable med å dele. 

– I møte med alvorlig sykdom finnes ingen fasit på hvordan man skal håndtere det. Det er slett ikke alle som har behov for å å dele disse private historiene. Noen foretrekker å forholde seg til en mindre krets med mennesker. Det er viktig at det ikke blir et press på å være åpen i sosiale medier, sier Wold.

– Hvis det blir en forventning om å stå fram som «en verdig lidende» er det selvfølgelig svært uheldig.

Forsiktighet rundt barn

Wold har selv sett på flere blogger om syke barn, og synes de har vært fine fordi de har handlet mest om livet og livsglede.

Wold fremhever likevel at det er mange ting man bør være forsiktig med å dele.

– Jeg møtte foreldrene til Ylva. De hadde gått noen grundige runder med seg selv om hva som er riktig måte å håndtere dette på, sier Wold.

Wold tror man må skille mellom å være personlig og det å være intim, og at det går en fin balansegang mellom disse. 

– Dessuten er det grunn til å være ekstra forsiktig der det er snakk om syke barn, legger Wold til.