Syriske Issa (6) kjemper for å overleve på gata i Istanbul

Den lille gutten er én av tre millioner barn som har flyktet fra Syria – rørte hjertet til CNN-journalist.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er forbudt å tigge på gaten i Istanbul, men seks år gamle Issa har ikke noe valg. Han er et av tre millioner barn som har måttet flykte fra hjemmet sitt i Syria på grunn av krigen.

Spiller på gata

Mens norske barn gleder seg til jul i varme hus tilbringer Issa dagene med å spille på fløyten sin på gaten. Fotojournalist Joe Duran fra CNN møtte ham, og ble rørt av hvor tappert han har lært seg å overleve. Han spør hvorfor Issa har reist fra Syria.

– Det er skyting der. IS er der, svarer han.

DELER: Selv om han er suten, rekker han fram en halv appelsin  til fotojournalisten fra CNN.
DELER: Selv om han er suten, rekker han fram en halv appelsin  til fotojournalisten fra CNN.

Issa har kjøpt seg en liten fløyte. Han sitter på gaten hele dagen og spiller så godt han kan. Han tjener cirka 60 kroner per dag. Den lille gutten har lært seg å løpe fort når politiet kommer. Av og til tar de ham igjen. Da tar de fra ham fløyten og lar ham gå videre alene.

Vil dele maten sin

Issa tar seg til hodet. Han verker, men vet at han må fortsette å spille.

Journalisten blir rørt av at Issa ønsker å dele en appelsin med ham. Han vet gutten er sulten, men har deler appelsinen i to, og rekker den største delen til Duran. Hele dagen følger Duran med gutten, som sovner sittende i en bil på slutten av dagen. Neste dag kommer det hele til å gjenta seg.

Enormt flyktningepress på Tyrkia

Over ti millioner syrere har flyktet fra hjemmene sine. Over En million av disse befinner seg i Tyrkia. Ca 30 prosent er fordelt på 22 ulike leire. Resten prøver så godt de kan å ta vare på seg selv i ulike byer. I Istanbul regner man med at det befinner seg 100.000 syrere.

I tillegg til syriske flykninger er det også en strøm av folk i flukt fra Irak. Presset på landet er enormt, og stemningen blant mange tyrkere begynner å preges av motstand mot flyktningene. Issa jages ofte bort.

– Katastrofen er et faktum

Både syrere i Syria og syrere som har flyktet går nå en usikker vintertid i møte. En FN-rapport fastslår at 12,2 millioner syrere trenger akutt nødhjelp. Samtidig melder FN-organer om at IS-ekstremistene hindrer forsendinger av mat og medisiner til hundretusener i IS-kontrollert område.

– Vi må slutte å si «hvis vi ikke gjør noe, så...». Katastrofen er allerede et faktum. Flere millioner får ikke den hjelpen de har krav på. De har reist fra alt de eier og nå venter en kald vinter, sier president i Røde Kors, Svein Mollekleiv.

Temperaturen i Damaskus kan komme ned mot null grader, og det er svært surt og kaldt flere steder. Situasjonen inne i Syria er forferdelig og forholdene for syriske flyktninger i nabolandene Tyrkia, Jordan, Irak og Libanon blir stadig dårligere. Over tre millioner mennesker bor nå enten i flyktningleirer, hos vertsfamilier, familie, venner, i telt eller på gata.

Krig med flere fronter

I Syria kjempes det kamper med flere fronter. Ulike opprørsgrupper kjemper mot Assads regime og hverandre Samtidig kjemper både opprørsstyrker og regimestyrkene mot terrorgruppen IS som har et sterkt grep flere steder i landet. 

Vestlige styrker gjennomfører også luftangrep mot IS-kontrollerte områder. Det samme gjør syriske kampfly.