Prinsessekake

Sissel Kyrkjebø ønsket seg prinsessekake av Wenche i dag tidlig, og da fikk hun selvfølgelig det. Hennes favoritt er prinsessekake med fyll av smørkrem og vaniljekrem! 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Prinsessekake med vaniljekrem og smørkrem 

 

Dette trenger du:

75 g smør
1 dl kesam
2 1/2 dl melk
2 egg
50 g gjær
ca 10 + 1 dl hvetemel
1 dl sukker
½ ts s salt
1/4 ts bakepulver
1 ts kardemomme
1 ts revet sitronskall

Fyll:

2 1/2 dl vaniljekrem
Smørkrem av: 6 ss mykt smør, 3 ss sukker, 1 ts vaniljesukker, 2 ts kanel.
Eller 1 pk makronmasse (eventuelt ca 2 dl revet kransekakemasse)
Egg til pensling
Perlesukker eller hakkede nøtter/mandler til dryss

Prinsessekake er favoritt for mange.  Foto: TV 2
Prinsessekake er favoritt for mange.  Foto: TV 2

Slik gjør du:

Smelt smør og tilsett kesam, melk og rør gjæren ut i den lunkne væsken (tørrgjær tilsettes sammen med hvetemelet).
Tilsett egg, salt, sukker, kardemomme, bakepulver, revet sitronskall og mel. Begynn med ca 6 ½ dl av hvetmelet.
Elt sammen til en smidig og ikke for fast deig.
Dekk bakebollen med plast og sett til heving i ca 45 min.
Lag makronmasse etter anvisning på pakken eller riv opp kransekakemasse med et råkostjern eller rør sammen smørkremen.
Smør en springform (26-28 cm).
Ta deigen ut på et melet bakebord og del den i to emner.
Kjevl den ene ut til en rund leiv som er ca 30 cm i diameter.
Legg den runde leiven i bunn av formen og klem den noen cm oppover kanten.
Smør smørkrem/mandelmassen/revet marsipan utover bunnen.
Kjevle resten av deigen ut til en avlang leiv og smør på vaniljekrem.
Rull sammen fra langsiden.
Skjær i ca 3 cm tykke skiver og sett skivene med snittflatene ned i formen.
Sett kaken til etterheving i ca 1 time.
Varm stekeovnen til 200 grader.
Pensle kaken med sammenpisket egg og dryss over perlesukker eller hakkede mandler/nøtter.
Stek kaken på nederste rille i 40-45 min.
Legg et bakepapir over kaken mot slutten slik at toppen ikke blir brent.
Avkjøl kaken før den tas ut av formen.
Hvis ikke perlesukker eller mandler/nøtter er brukt opp, pynt med melisglasur.