UTESTENGT: Sun Yang har vært utestengt i tre måneder for doping.   AFP PHOTO / FILES / FABRICE COFFRINI
UTESTENGT: Sun Yang har vært utestengt i tre måneder for doping. AFP PHOTO / FILES / FABRICE COFFRINI

OL-vinner Sun Yang tatt for doping

Sun Yang tok OL-gull i London. Så dysset kineserne ned at han hadde avgitt positiv dopingprøve.

Sun Yang brukte det forbudte stimuliet trimetazidine i mai, ble tatt og deretter utestengt i tre måneder.

Det er det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua som melder dette. Etter den positive prøven, ble Yang dømt i juli, men han var tilbake i konkurranse i asiamesterskapet allerede i september, der han vant både 400 og 1500 meter fri samt var med på vinnerlaget på 4 x 100 meter.

Xinhua viser til opplysninger fra Det kinesiske antidopingbyrået, men kan ikke forklare hvorfor saken er blitt kjent først nå. Det blir heller ikke skrevet noen forklaring på årsaken til at Yang kunne stille som fullverdig deltaker i asialekene i koreanske Incheon.

Nyhetsbyrået skriver at den positive testen ble avgitt 17. mai i forbindelse med det nasjonale svømmemesterskapet i Kina. Svømmeren viste til retten sin om å få B-prøven testet, og han var inne til en høring i juli. Sun Yang sa han brukte det ulovlige stoffet av medisinske grunner, og han sa han ikke var klar over at det var forbudt. Det ble forresten ført opp på forbudslisten i Kina i januar.

Han er en av Kina beste og mest verdifulle svømmere og vant både 1500 og 400 meter fri i London-OL. Han har også fem VM-gull i samlingen sin, men har også mange kontroversielle hendelser og episoder knyttet til karrieren sin, heter det i meldingene fra Kina. (©NTB)