Mener motivet for drapet på Agnes var sjalusi  

Media chooser
SANDNES/OSLO: (TV 2): Drapstiltalte Thomas Müller erkjenner delvis straffeskyld for at drapet på Agnes Elisabeth Müller var planlagt. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rettssaken i Agnes-saken begynte i Jæren tingrett mandag morgen. 

Drapstiltalte Thomas Müller erkjenner delvis straffeskyld for at drapet var planlagt. 

– Jeg erkjenner straffeskyld for at jeg tok livet av konen min men bare delvis i forhold til tiltalen. Jeg har ikke voldtatt konen min, sa Thomas Müller da saken startet.

– Planla det sammen

Ektemannen, Thomas Müller er tiltalt for overlagt drap og voldtekt av Agnes Elisabeth Müller (36). Han ankom retten like før klokken 09.00, og ønsket ikke å bli tatt bilde av. 

Aktor i saken,Tormod Haugnes, beskrev i retten hvordan Thomas Müller skal ha tatt livet av kona Agnes Elisabeth. Sent onsdag 16. april skal han ha drept henne mens hun var kneblet, og først neste natt pakket han avdøde inn i netting og plast før han kjørte til Dørvika for å senke henne i fjorden. 

Thomas Müller skal ha brukt to gummibåter, og én av båtene ble senket med Agnes. 

AKTOR: Tormod Haugnes er aktor i saken mot drapstiltalte Thomas Müller. Rettssaken startet i Jæren tingrett mandag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
AKTOR: Tormod Haugnes er aktor i saken mot drapstiltalte Thomas Müller. Rettssaken startet i Jæren tingrett mandag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Klokken 09.40 begynte Thomas Müller sin forklaring i retten. Han sa i retten at Agnes ikke hadde det bra, at hun ble mobbet, og ikke ønsket å leve lenger.

Müller hevder han og Agnes planla hennes forsvinning i fire til seks måneder. 

Aktor spurte Müller hva de hadde planlagt. 

– Det var ikke planlagt at det skulle skje den dagen, og det kunne skjedd tidligere eller senere. Vi planla at hun skulle senkes i fjorden ved Dørvika, for der hadde vi vært sammen med ungene, forklarte tiltalte i retten. 

Müller fortalte i retten av han tok med tunge rørdeler fra jobben, som skulle hjelpe til med å senke Agnes i båten. Tiltalte forklarte også i detalj hvordan han kvelte Agnes i deres eget hjem. 

34-åringen forteller at han deretter kjørte Agnes til Dørvika, og la henne i gummibåten. Han rodde ut i egen båt, og sank båten med Agnes i. Han kastet også konas veske, lommebok og telefon. 

Thomas Müller fortalte naboer og barna at han hadde kjørt Agnes til ferga fordi hun skulle på fest i Sandnes. 

– Det var ikke enkelt for meg, sa han i retten. 

Mener sjalusi var motivet 

Etter det TV 2 erfarer skal Agnes Elisabeth Müller ha hatt et nett-forhold til en annen tysk mann. Denne mannen er et av 20 vitner som er kalt inn til hovedforhandlingene i saken, og skal vitne i saken på onsdag. 

De to siste nettene før Agnes ble drept sov hun på gjesterommet, men Müller benekter at det var på grunn av ekteskapsproblemer. 

Påtalemyndigheten mener motivet for drapet er sjalusi og problemer i ekteskapet. Thomas Müller hadde overvåket sin kone, blant annet med en diktafon. Agnes skal ha ønsket skilsmisse, og hadde planer om å flytte sammen med mannen hun hadde møtt på nettet. Thomas Müller hadde fått tilgang til kontakten Agnes hadde med den andre tyske mannen på nettet. 

Tiltalte mener kontakten med med tyskeren på nettet var en del av deres felles plan. 

– Meningen var at de som var involvert skulle tro at de hadde et forhold, og at når hun forsvant skulle det se ut som hun skulle reise til ham, forklarte Müller i retten. 

Han fortalte i retten at han var i kontakt med Agnes' tyske venn, da vedkommende ringte til Agnes og Müller svarte. 

E-post til moren 

Ifølge tiltalte sendte Agnes, onsdagen hun blir drept, en epost til sin mor der hun forteller at hun ikke lenger kan leve sammen med Thomas Müller og barna, og at hun vil reise til den tyske vennen sin.

Tiltalte forteller i retten at han visste at Agnes skulle sende denne eposten.

Aktor påpekte at moren ikke hadde internett-tilgang på dette tidspunktet.

– Gir det da noen mening at hun sender denne e-posten?

– Det kan jeg ikke svare på, svarer Thomas Müller.

De fleste av vitnene i saken kommer fra politiet og barnevernet. I tillegg skal fire frisørkolleger av Agnes vitne, og en hyttenabo til ekteparet Müller. Moren til Agnes skal dessuten vitne i saken, som det er satt av en uke til. 

Bistandsadvokat Kjersti Jæger har på vegne av barna fremsatt krav om forsørgererstatning for barna på til sammen 1,5 millioner kroner. Tiltalte samtykker i dette, samtidig som han fradømmes retten til å kreve arv og forsikringsoppgjør etter Agnes. 

– Ønsket å dø 

Thomas Müller mener Agnes Elisabeth Müller ønsket å dø. Tiltalte løy om drapet i tre uker, men da politiet fant Agnes på 70 meters dyp i Lysefjorden innrømmet han ugjerningen. 

Før drapet gjorde Thomas Müller (34) konkrete søk på internett. Politiet bekrefter overfor TV 2 at de har funnet søkeord som «hvordan senke et lik» på 34-åringens datamaskin. Han skal også ha søkt etter «hvordan spionere eller overvåke andre», og «hvordan bedøve en kvinne». 

– Vi hadde tenkt på det, og derfor søkte vi Google. Jeg fikk ganske mange svar, sa tiltalte i retten. 

Påtalemyndigheten mener også at han har forberedt drapet ved å gå til innkjøp og anskaffelse av gjenstander brukt i forbindelse med drapet. Müller skal også ha undersøkte dybden på fjorden. 

TV 2 følger rettssaken.