DETTE VAR GJEMMESTEDET: Jon Ludvig Hammer (innfelt) og de andre sekundantene holdt hus på Kragerø Resort under sjakk-VM. FOTO: KRAGERØ RESORT/SCANPIX
DETTE VAR GJEMMESTEDET: Jon Ludvig Hammer (innfelt) og de andre sekundantene holdt hus på Kragerø Resort under sjakk-VM. FOTO: KRAGERØ RESORT/SCANPIX

På dette hemmelige stedet var Carlsens sekundanter

– Nå skal vi feire med pizzakveld, forteller Jon Ludvig Hammer til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bergen/Sotsji (TV 2): Magnus Carlsen avgjorde på egenhånd, vant det 11. partiet i sjakk-VM og sikret seg dermed sin andre strake verdensmestertittel søndag.

Hjemme i Norge jubler hans mye omtalte sekudantteam – med Jon Ludvig Hammer i spissen.

Men tilholdsstedet til den norske stormesteren har vært holdt hemmelig helt til nå. Frykten for at noen skulle oppsøke Hammer og avsløre sekundantene var for stor hos Team Carlsen.

Nå avslører likevel Hammer at han har tilbragt de siste ukene på Sørlandet.

– Jeg sitter på Kragerø Resort. Jeg har vært her i tre uker, forteller han til TV 2.

Har ofret nattesøvnen

Danske Peter Heine Nielsen var lederen for sekundantteamet, men han var med Carlsen til Sotsji. 

41-åringen avslørte overfor TV 2 at sekundantene ofte ofret nattesøvnen for å hjelpe Carlsen i sitt arbeid.

– Det er de som gjør det harde arbeidet. De sover under partiet, og sitter oppe hele natten og analyserer, også tar jeg kontakt på morgenen når jeg står opp og de skal legge seg. Så videreformidler jeg det de har analysert til Magnus, fortalte Heine Nielsen tidligere denne uken.

Selv om VM-kampen nå er over, vil likevel ikke Hammer avsløre de øvrige medlemmene av teamet.

– Det er to andre sekundanter, men jeg tror Magnus vil avsløre om noen timer hvem de er. Jeg kan si så mye som at den ene er fransk, forteller Hammer.

Og det gjorde Carlsen på pressetreffet i Sotsji søndag kveld. Der bekreftet han at de to øvrige hjelperne er franske Laurent Fressinet og britiske Michael Adams.

– Anand skapte problemer

Den norske stormesteren ledet for øvrig sekundantteamet i forbindelse med fjorårets VM-kamp, og er også en nær venn av Carlsen.

Han var åpenbart storfornøyd med at kompisens andre strake VM-tittel nå er i boks.

– Nå er vi lettet og fornøyde. Det var en vanskelig kamp og Anand hadde lært fra fjoråret. Han hadde et helt annet nivå og skapte mye problemer, sier Hammer.

Og avslører:

– Jeg var kjempenervøs. Hadde Anand vunnet dette partiet hadde det blitt dramatisk og jevnt til siste slutt.

– En smartere kampplan

Hammer er også fornøyd med jobben han selv og sekundantkollegene har gjort.

– Jeg synes sekundantene har gjort en god jobb. Det har vært mye hardt arbeid. Mye hardere enn i fjor, ettersom Anand hadde en smartere kampplan. Vi gjorde så godt vi kunne, og sluttresultatet tyder på at vi lykkes, sier en fornøyd Hammer.

Som har planen klar for å hvordan de skal feire Carlsens seier.

– Her i Kragøre skal vi feire med pizzakveld, forteller Hammer.

PS! I motsetning til Carlsen har Anand – både i år og i fjor – vært helt åpen om hvem hans sekundanter er. Inderen har også hatt med seg alle støttespillerne til Sotsji.