Magnus Carlsen ble verdensmester igjen 

Carlsen var i kjempetrøbbel i siste runde av sjakk-VM, men Vishy Anand klarte ikke holde hodet kaldt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Magnus Carlsen forsvarte verdensmestertittelen sin etter å ha vunnet et høydramatisk parti i ellevte runde av sjakk-VM! 

Vishy Anand hadde lenge en svært lovende stilling, men da han feilvurderte mulighetene sine gikk alt galt. Med sifrene 6,5 - 4,5 kan dermed nordmannen igjen krone seg med tittelen verdensmester i sjakk. 


En berg-og-dalbane av en sisterunde

Fra en åpning som ikke lovet annet enn nok et kort remisparti, utviklet det seg dramatikk uten like i det som skulle bli VM-matchens siste parti.

Vishy Anand var virkelig på hugget, og fra en stilling som så svært lik ut, grep han initiativet med jernhånd. Trekkene han utførte fascinerte en hel sjakk-verden. Innsatsen hans til å vinne partiet og viljen til å ta sjansene som var nødvendige, fikk tilskuere til å sperre opp øynene.

– I dag ble en av de vanskeligste dagene av alle. Han skapte mye motspill med trekket b5, sa Carlsen. 

Så gikk det galt. Vishy Anand hadde ikke nervene som trengtes for å våge å ha tålmodighet til å stabilisere fordelen, og som en overivrig skolegutt forhastet han seg med et ukorrekt kvalitetsoffer. 

– Jeg gamblet, og jeg ble straffet, sa en ydmyk Anand på pressekonferansen. 

– Jeg ble virkelig lettet da han spilte tårnet til b4. Jeg skjønte at han ikke hadde nok motspill for det tapte materiellet, sa Carlsen som sin side av den saken. 

Nordmannen var nådeløs, tok i mot offeret, og så seg deretter aldri tilbake. Avslutningen på partiet var preget av stor nøyaktighet fra verdensmesteren - Vishy Anand fikk aldri en sjanse til å rette opp feilen som kostet ham verdensmestertittelen. 

– Mot slutten av partiet ble jeg veldig ivrig, og måtte kontrollere meg selv. I det store og det hele tror jeg allikevel jeg kontrollerte nervene mine bedre enn ham i dag, oppsummerte verdensmesteren.


En lettet verdensmester

Det var en fornøyd, lettet og små-syk Magnus Carlsen som troppet opp på pressekonferansen. Han ble møtt med applaus av journalister og sjakkentusiaster.

– Det var en vanskelig match helt fra begynnelsen av. I dag var faktisk en av de hardeste dagene av dem alle, sa Carlsen.  

I svært større grad enn fjorårets VM-match, har Magnus Carlsen fått føle Vishy Anands vrede. At Anand ikke fikk et siste matchparti hvor han hadde hvite brikker, og i tillegg hadde like mange poeng som Carlsen, var nordmannen svært glad for. 

– Det er en stor lettelse å slippe å komme tilbake til siste matchparti. Det hadde jeg ikke lyst til i det hele tatt, sa Carlsen - som i dag virkelig fikk se verdensmestertittelen satt i fare. 

– Spillet mitt har vært ujevnt

Med tre seire, syv remiser og ett tap ble ikke tittelen like overbevisende som fjorårets. Carlsen gir æren for det til Anand.

– Han spilte mye bedre denne gangen, og presset meg helt til siste slutt, roste Carlsen. 

Sitt eget spill var han derimot ikke helt fornøyd med. 

– Det har vært mye frem og tilbake. Først trodde jeg at jeg spilte mye bedre enn ham, men i tredje parti slo han tilbake. Spillet mitt har vært ujevnt, men tydeligvis godt nok, smilte verdensmesteren.