Denne skapningen har aldri blitt filmet før

Stygg som juling eller vakker og eksotisk? Møt fisken som bærer navnet «Black Seadevil».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den underlige skapningen skal aldri før ha blitt filmet i sine naturlige omgivelser. Nå har forskere ved Monterey Bay Aquarium i California klart det.

Det er der den trives, i Stillehavets mørke dyp. 600 meter under havflaten dukket fisken opp foran kameraet til forsker Bruce Robison. Han styrte en miniubåt da den sjeldne skapningen kom til syne.

Perfekt tilpasset

Noen vil kanskje kalle fisken frastøtende stygg med sin enorme kjeft og lysende «antenne» som skal tiltrekke byttedyr. Robison er imidlertid av en annen oppfatning.

– Skjønnhet kommer an på betrakteren. Jeg synes den er vakker. Den er perfekt tilpasset sine omgivelser og livet den lever, sier Robison til tv-kanalen KSBW.

På engelsk har fisken det lite flatterende navnet «Black Seadevil», og den har måttet finne seg i å innta skurkerollen i Disney-filmen om den søte klovnefisken Nemo. 

MARLINS NEMESIS: Klovnefisken Marlin (til høyre) lette etter sønnen i Disneyfilmen Nemo. En dyphavsmarulke var en av farene på deres ferd. (AP Photo/Disney Enterprises Inc./Pixar Animation Studios)
MARLINS NEMESIS: Klovnefisken Marlin (til høyre) lette etter sønnen i Disneyfilmen Nemo. En dyphavsmarulke var en av farene på deres ferd. (AP Photo/Disney Enterprises Inc./Pixar Animation Studios)

Trist liv for hannen

Den norske betegnelsen på fisken er dyphavsmarulke. Ulike varianter av denne fisken finnes i alle verdenshav på større dyp enn 300 meter.

I løpet av 25 år har Robison bare sett denne fisken tre ganger. Den er ikke bare sjelden og merkverdig, men har også et uvanlig levesett.

Hunnfisken er enorm sammenlignet med hannen. Hunnen kan bli hundre ganger lengre enn hannene og veie to millioner ganger mer enn hannen. Hannens mål er å bite seg fast i kroppen på en hunnfisk.

– Kroppene deres smelter sammen og hannens kropp brytes ned til det bare er en klump med vev rundt kjønnsdelene, forklarer Robison.

Hunnfisken frakter deretter rundt på mannslingen så lenge hun lever. Forskeren har sett så mange som elleve hannfisker festet til én hunnfisk.

Glupsk krabat

Det er en hunnfisk som er filmet. Og selv om hun ser fryktinngytende ut der hun kommer svømmende mot kamera, er det ikke så mye å være redd for. Fisken er ikke mer enn 9 centimeter lang.

Men den gigantiske kjeften lyver ikke. Dyphavsmarulken skal være i stand til å sluke byttedyr som er større enn sin egen kropp.

Forskerne jobber med å finne ut hvordan stigende temperatur i havet påvirker ulike arter.