TRE VINNERSKALLER: Martin Johnsrud Sundby, Petter Northug jr. og Chris Jespersen har alle ambisjoner om å hevde seg i Tour de Ski.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
TRE VINNERSKALLER: Martin Johnsrud Sundby, Petter Northug jr. og Chris Jespersen har alle ambisjoner om å hevde seg i Tour de Ski. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

TV 2-ekspert spår norsk trekantdrama i Tour de Ski

Fredrik Aukland tror Tour de Ski kan bli utfordrende for Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I forrige sesongs Tour de Ski måtte Chris Jespersen og Petter Northug passe på å holde tempoet nede i gruppen bak Martin Johnsrud Sundby på etappen fra Cortina til Toblach.

Jespersen var alt annet enn fornøyd med hjelperytterrollen.

– Jeg gikk og bannet for meg selv der ute. Det var rett før jeg sto av. Vi holdt på å bli hentet av noen andre som kom bakfra. Det er frustrerende når jeg føler at jeg ikke tar i. Vanligvis er det tut og kjør. Nå var det kjedelig, sa Jespersen den gangen.

Tviler på kompiskjøring
31-åringen er ikke spesielt lysten på å være hjelperytter igjen.

– Jeg er ikke så veldig gira på det, nei. Men la meg si at jeg også er helt sikker på at Martin (Johnsrud Sundby) hadde gjort det samme om han hadde vært i min situasjon, sier Jespersen.

TV 2s langrennsekspert Fredrik Aukland tror landslagsledelsen kan få store utfordringer i Tour de Ski denne sesongen.

– Det som blir utfordrende er om de skal gå for seier eller individuelle plasseringer. Hvis Norge skal gå for én person, må de bygge opp laget etter det. Det tviler jeg sterkt på at de gjør, sier Aukland.

– Handler om mer enn ære
Langrennseksperten håper at herreløperne kan bli enige om ikke å ødelegge for hverandre.

– Vi hadde en situasjon i fjor med Chris Jespersen og Martin Johnsrud Sundby. På etappen fra Cortina til Toblach hadde de sine utfordringer. Slike situasjoner kan vi se igjen med de beste løperne. Om Northug og Sundby begge er i form, er jeg spent på om de vil jobbe mot hverandre eller med hverandre.

– Hvordan er det å være trener i en slik situasjon?

– Det er veldig vanskelig. Treneren har ikke så mye han skulle sagt i en slik situasjon. Det er snakk om mer enn bare ære. Det er snakk om penger. Det er en kompleks situasjon fordi idretten ikke har kommet så langt at det finnes et system for å fordele penger. Dersom løperne skulle begynne å ødelegge for hverandre, vil det svekke Norges sjanser, sier Aukland.

Tror ikke Sundby vil hjelpe Northug
Jespersen fikk et klapp på skulderen og takk for jobben fra Sundby i fjor. Røa-løperen kunne til slutt stikke av med en totalsum på 722 000 kroner. Jespersen satt igjen med 368 000 kroner.

Aukland tror ikke Northug og Sundby vil akseptere å få en stallordre.

– Hvis Northug har et forsprang på 40 sekunder og Sundby ligger i en gruppe bak, har jeg vanskelig for å se for meg at Sundby bremser den gruppen. Da tror jeg han vil gå alt han har for å ta igjen Northug. Det kan bli en fordel for løpere som Legkov og Cologna, sier Aukland.

– Det er viktig å lage regler på forhånd. Man kan ikke utsette den praten til man står i situasjonen. Det hadde vært lurt å gjøre avtaler på enkelte renn for å sikre at de norske løperne gjør det best mulig, sier Aukland. 

Han mener det kan bli ekstra spennende denne sesongen.

– Med den konflikten som Northug har dratt opp gjennom å gå ut av landslaget og å krangle om landslagsavtalen, er vi i en situasjon vi aldri før har vært i. Det gjør det hele mye mer interessant. Jeg tror de norske herrene kommer til å gå for seg selv, men kanskje de kan bli enige om ikke å ødelegge for hverandre. Det tror jeg alle kan respektere, sier Aukland.