Cupfinalehelten kollapset og fikk beskjed om at karrièren var over

Men på lørdag scoret Mimmi Löfwenius det avgjørende målet da LSK sikret cupgullet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

LSK Kvinner - Trondheims-Ørn 3-1:

Telenor Arena/Bergen (TV 2): LSK Kvinner er cupmester etter en overbevisende 3-1-seier over Trondheims-Ørn i lørdagens cupfinale. Dermed sikret klubben – som vant Toppserien tidligere i høst – seg «The Double» i norsk kvinnefotball denne sesongen.

LSK lå under 0-1 til pause, men skrudde på den berømmelige turboen i 2. omgang og valset over trønderne.

Isabell Herlovsen fortsatte sin utrolige sesong og stod bak de første målene og puttet selv det siste, men kampen var kanskje enda mer spesiell for Mimmi Löfwenius.

Den svenske 20-åringen scoret det viktige 2-1-målet - og det bare få år etter at en hjertefeil gjorde at hun kollapset på banen.

Beskjeden var klar: fotballkarrièren var over.

- Det er min måte å si «fuck you» til sykdommen på
- Jeg slet med hjerterytmen, og jeg kollapset under en kamp da jeg var 15 år. Jeg mistet bevisstheten og var helt borte i 20 minutter. Da fikk jeg beskjed om at jeg aldri kunne spille fotball igjen på et høyt nivå og at jeg måtte legge opp. Jeg måtte opereres, og har siden vært helt frisk, forteller hun til TV 2.

- Hvor viktig er det da for deg å score det avgjørende målet i cupfinalen bare noen få år senere?

- Det er min måte å si «fuck you» til sykdommen på, gliser svensken.

Löfwenius' mål kom mindre enn 120 sekunder etter at Lene Mykjåland hadde utlignet for LSK, etter at Lise-Marie Karlseng Utland hadde gitt trønderne en overraskende ledelse til pause.

Herlovsen trygget det som etterhvert ble en komfortabel seier for LSK med sin 3-1-scoring senere i omgangen, og de for anledningen rødkledde seriemestrene hadde full kontroll derifra og ut.

- Dette er utrolig deilig - jeg har jo aldri vunnet noe som helst. Jeg vant J19-EM, og da spilte jeg totalt 13 minutter, så dette er stort. Dette laget er komplett. Vi er bra overalt, og vi vinner både serie og cup, forteller Löfwenius.

- En veldig tilfredsstillende følelse
Stort var det også for Lillestrøm-trener Monica Knudsen. 

Som spiller var hun blant annet med på å vinne OL med Norge i 2000, og de siste årene har hun ledet LSK til det ene troféet etter det andre. 

- Dette er gøy. Dette er gøy! Dette blir en bra kveld. Jeg har ikke tatt «the double» før, så det er jo kjempegøy. Og så er det jo en forskjell mellom å være trener og spiller. Som spiller er det jo en euforie av glede, mens man blir litt mer rolig og avmålt når man vokser til. Men det er en veldig tilfredsstillende følelse. Vi har jobbet bra gjennom hele sesongen og får betalt for det, forteller hun til TV 2 etter å ha feiret med spillerne i garderoben.

- Hva sa du til spillerne i pausen etter det som var en ganske svak førsteomgang?

- Det handlet om å ta tak i duellene og være først på ballen. Det var mye vi måtte jobbe med i pausen, og så er det jo spillerne sin jobb å ta tak. Vi har gode spillere, og de hadde lyst til å vinne, så da løste det seg. 

Herlovsen-briljanse
Trondheims-Ørn åpnet sterkt og gikk fullt fortjent til pause med 1-0-ledelse etter et vakkert hodestøt av Karlseng Utland halvveis ut i de første 34.

Mykjåland utlignet deretter i det 56. minutt etter lekkert forarbeid av Herlovsen, før Löfwenius satte inn 2-1 bare to minutter senere - igjen etter et godt stykke arbeid av Herlovsen.

Landslagsstjernen gjorde snuoperasjonen komplett i det 76. minutt, da hun selv fikk æren av å øke til 3-1.

- Jeg var hele tiden sikker på at vi kom til å vinne, og da vi fikk to mål på veldig kort tid i andreomgang var jeg i alle fall ikke i tvil. Men jeg var heller ikke i tvil før kampen. Jeg vet hvor bra det laget er, sier hun etter å ha blitt hyllet på Telenor Arena. 

Cuptriumfen er LSKs første under sitt nåværende navn. Klubben sikret seg cuppokalen sist gang i 1992 da de fortsatt het Setskog/Høland. De tapte ellers tre semifinaler – i 2005, 2008 og 2009 – som Team Strømmen.

Stabæk har for øvrig vunnet de tre siste cupfinalene, mens Røa sikret seg de tre foregående pokalene før det – samt i 2006 –mens Kolbotn vant i 2007. LSKs seier er dermed den første til et lag utenfor Stor-Oslo siden Asker vant i 2005.