VIL IKKE LAGE UTSTYRSBEGRENSNINGER: Skipresident Erik Røste mener informasjon er nøkkelen for å dempe utstyrshysteriet.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VIL IKKE LAGE UTSTYRSBEGRENSNINGER: Skipresident Erik Røste mener informasjon er nøkkelen for å dempe utstyrshysteriet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Åpenbart at vi ønsker å dempe utstyrshysteriet

Skipresidenten mener norske skiklubber er flinke til å gjøre langrenn til en tilgjengelig sport.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Beitostølen (TV 2): TV 2s langrennsekspert Fredrik Aukland er bekymret for et stadig økende utstyrsjag blant unge skiløpere.

– Jeg har vært på Beitostølen i over tjue år. Den utviklingen jeg ser er skremmende, sier Aukland.

– Det er forventninger om at barn og unge ikke bare skal ha flere par med ski, men ha det beste utstyret. De skal ha slip på ski, de skal ha topp-preparerte ski og de skal ha egne smørere med på renn. Det som var normalt på seniornivå for fem år siden er nå normalt blant yngre løpere helt ned i 13-14-årsalderen, fortsetter Aukland.

– Ønsker å dempe hysteriet
Skipresident Erik Røste forteller at Skiforbundet har hatt utstyrshysteriet på agendaen.

– Vi er opptatt av at langrenn skal være tilgjengelig for mange. Samtidig er det på mange måter vanskelig å begrense. Vi hadde en diskusjon rundt det på skitinget sist sommer. Da så vi blant annet på begrensninger når det kommer til antall par med ski. Men skitinget kom frem til at det var vanskelig å komme frem til gode løsninger på det. Fra vår side er det åpenbart at vi ønsker å dempe utstyrshysteriet. På det øverste nivået, hvor man kjemper om tideler og hundredeler, er det litt annerledes, sier Røste.

Presidenten understreker at det jobbes fornuftig i veldig mange klubber. 

– Det er mange klubber som har en fornuftig holdning til det med utstyr. De kjøper inn fellesutstyr, har byttekvelder og selger brukt utstyr. Det er mange klubber som er bevisste på det og som legger til rette for at flest mulig får mulighet til å gå på ski, sier Røste.

– Er langrenn en dyr sport?

– Langrenn er definitivt ikke av de dyreste sportene som finnes. Det er mulig å gjøre det til en overkommelig pris. Jeg tror langrenn er på et fornuftig nivå, sier presidenten.

– Skal informere og opplyse
Han mener god informasjon er nøkkelen til å dempe jaget etter det beste utstyret.

– Jeg tror heller at man skal informere og opplyse. Den norske idrettsmodellen har vist seg å fungere. Det at vi ikke har det resultatfokuset som vi ser at kanskje mange andre nasjoner har, er med på å dempe det. Vi må heller jobbe på den måten. Vi må bidra med god informasjon og bevissthet rundt det, heller enn å lage regler som vil være vanskelig å håndheve, sier Røste.