Venter du med å få barn? Da bør du lese dette

Alt for mange venter alt for lenge med å få barn, mener flere av landets fremste fertilitetsleger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For mange av oss venter for lenge med å få barn, mener flere av landets fremste fertilitetsleger. De starter nå landets første fertilitetsrådgivningsklinikk - og det viktigste rådet er enkelt - ikke utsett å få barn hvis du kan nå.

15 prosent sliter med å få barn

I fjor ble over 2.000 barn født ved hjelp av assistert befruktning i Norge. Det er dobbelt så mange som for 15 år siden. Opp mot 15 prosent av oss sliter nå med å få barn. 

– Den situasjonen vi opplever ganske ofte er at de kommer i slutten av 30-årene, og da må jo vi si «dessverre, du skulle kommet hit for fem år siden. Nå er det slutt, og vi kan ikke gjøre noe med det her. Nå er dine egg brukt opp», sier professor ved St. Olavs hospital og NTNU, Arne Sunde.

Han mener at mange av dem alt burde fått barn. 

Derfor har han og tre andre kolleger ved fertilitetsavdelingen ved St. Olavs hospital sagt opp jobben for å starte en privat klinikk med noe helt nytt.  

– Det er et tilbud om fertilitetsrådgivning for par som kanskje ikke har et aktivt barneønske i øyeblikket, men som lurer på om det er trygt å vente, og om man kan utsette å bli gravide og få barn, sier daglig leder og gynekolog Liv Bente Bergem Romundstad. 

Tester sædkvalitet og teller egg

De skal benytte tester som kun tilbys par som i lang tid har forsøkt å få barn uten hell. Nå kan altså alle få vite tidlig om sædkvaliteten er er god nok, eller om eggene er mange eller få. 

– Vi vil si at i aldersgruppen 25-27 og opp til 35 år vil være den målgruppen der denne rådgivningstjenesten er mest aktuell.

I Danmark regnes nå infertilitet som et folkehelseproblem. I Norge snakker vi mindre åpent om tema, mener Sunde. Det håper han endres med det nye tilbudet om fertilitetsrådgivning.

– Dette bør egentlig være en helt naturlig del av hvordan du innretter livet ditt, synes jeg, sier Sunde. 

– Absolutt verdt det

Linda Iversen Myhre og mannen Michael har i mange år forsøkt å få barn ved hjelp av assistert befruktning. Nå er endelig det lille sjarmtrollet i armene til mamma

– Dette er Emil, vår lille etterlengtede prins, forteller Linda.

– Det er absolutt verdt det nå, selv om det har vært noen tårer og mye tenking.