Dag Otto Lauritzen: – Jeg kjente piraja-fiskene nappe meg i beina

Dag Otto Lauritzen leder nytt TV 2-program der ti idrettskjendiser skal forlates i villmarken for å klare seg på egen hånd.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dag Otto Lauritzen er en hardhaus. Som tidligere fallskjermjeger og toppidrettsutøver er han vant til å utfordre smerteterskelen både fysisk og mentalt. Nå skal han lede programserien Dropped – Heltenes kamp på TV 2 der ti norske idrettskjendiser forlater sivilisasjonen for å bli satt på enorme prøvelser på farlige og avsidesliggende steder i villmarken på tre forskjellige kontinenter.

DROPPER KJENDISENE: Dag Otto Lauritzen foran idrettskjendisene som ikke aner hvor de skal skal. Foto: TV 2
DROPPER KJENDISENE: Dag Otto Lauritzen foran idrettskjendisene som ikke aner hvor de skal skal. Foto: TV 2

– Det råeste jeg har vært med på

– Det er en ære å bli spurt om å lede dette programmet som er noe av det råeste jeg har vært med på. Jeg elsker å pushe meg selv og utfordre komfort-sonen, og det må deltakerne virkelig også, forteller Dag Otto Lauritzen til TV 2 på satellitt-telefon fra Kenya.

Stjernene deles inn i to lag. I hvert program «droppes» lagene med helikopter, og med bind for øynene, i ødemarken – uten mat, navigasjons-hjelpemidler og begrenset med vann. Det laget som først tar seg til sivilisasjonen går videre til neste delkonkurranse, mens det tapende laget må ut i utslagskonkurranse hvor de må gjøre opp seg i mellom om hvem som må forlate konkurransen.

Gråter av total utmattelse

Lauritzen forsikerer at deltakerne ikke skal ut på noen «søndagstur».

– Det kan jeg love. De er blitt forlatt i de villeste fjellene i Nepal, overlevd i jungelen, gått verdens største sumper og overnattet i bushen i Afrika. Jeg er dypt imponert over deltakerne, spesielt når de går helt i kjelleren og går til de gråter av total utmattelse. Men dette er toppidrettsutøvere som er vant til å fokusere og det er imponerende å se hvor godt de klarer seg. Noen er selvsagt sterkere enn andre men da må vi hjelpe hverandre, forteller Lauritzen til TV 2. 

Har med bevæpnede vakter

– Hva med sikkerheten?

– Vi blir godt tatt vare på og har alltid med oss bevæpnede vakter og helsepersonell dersom noe skulle skje. En morgen mens vi var på basecamp i Kenya kunne vi se ferske leopardspor bare femti meter unna teltet. Og da vi vasset med vann til livet i sumpene i Argentina med både slanger og krokodiller kjente jeg et par ganger at pirajafisk (kjøttetende rovfisk) nappet meg litt i bena, forteller Lauritzen entusiastisk.

POPULÆR: Dag Otto Lauritzen og Kristian Ødegård gjorde stor suksess med programmet «På tur med Dag Otto». Her mottar de Gullruten 2014 for beste underholdningsprogram. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
POPULÆR: Dag Otto Lauritzen og Kristian Ødegård gjorde stor suksess med programmet «På tur med Dag Otto». Her mottar de Gullruten 2014 for beste underholdningsprogram. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Drømmer om å være med som deltaker

– Hvordan hadde du klart deg selv som deltaker?

– Jeg liker å holde meg i form og elsker trening og et program som dette hadde vært midt i blinken for meg. Hvis jeg ikke hadde vært programleder i Dropped er dette en programserie jeg absolutt ville drømt å være deltaker i. Jeg ville gjort hva som helst for å være med.  

Overnattet i fjellene i Nepal

– Hva er det mest spesielle stedet dere har besøkt?

– Jeg husker vi slapp av deltakerne fire tusen meter over havet i Nepal og der måtte de overnatte over skyene i en natur som var helt episk.

Trenger ikke bruke ufin taktikk

– Kan du love svette og tårer?

– Jeg kan love på svette og tårer og sterke diskusjoner blant sterke personligheter og idrettsutøvere i uvante situasjoner hvor de gir mye av seg selv. De er en utrolig fin gjeng og jeg hadde blitt fenget selv som seer. Her trenger ikke deltakerne bruke ufin taktikk for å få ut en deltaker, her må alle samarbeide og det tapende laget må ut i en konkurranse som alle har like stor sjanse for å vinne, avslutter Dag Otto Lauritzen til TV 2.

HER ER DELTAKERNE I DROPPED – HELTENES KAMP:

Gunn Margit Andreassen (41) langrennsløper. Foto: TV 2
Gunn Margit Andreassen (41) langrennsløper. Foto: TV 2

Gunn Margit Andreassen (41):
Tidligere skiskytter fra Kristiansand. På Gunn Margits merittliste står blant annet stafettgull fra VM i 2004, VM-bronse på 15 kilometer fra 2003, OL-sølv på stafetten i Salt Lake City i 2002 og OL-bronse fra stafetten under lekene i Nagano i 1998. Privat er hun samboer med Frode Andresen, også tidligere skiskytter. Sammen har de tre barn. Etter at hun ga seg i toppidretten er Gunn Margit blitt statsautorisert eiendomsmegler.

Kurt Asle Arvesen (39) Syklist. Foto: TV 2
Kurt Asle Arvesen (39) Syklist. Foto: TV 2

Kurt Asle Arvesen (39):
Tidligere proffsyklist fra Eresfjord i Romsdal. Kurt Asle ble profesjonell syklist i 1998, og har deltatt i alt som er av store, internasjonale sykkelritt - deriblant fem ganger i Tour de France, hvor han vant en av etappene i 2008. Han har også etappeseiere fra Giro d’Italia i 2003 og 2007, og i 1997 ble han U23-verdensmester. Arvesen avsluttet karrieren i 2011, da han syklet for britiske Team Sky – hvor han nå er coach.

Christer Basma (42) Fotballspiller. Foto: TV 2
Christer Basma (42) Fotballspiller. Foto: TV 2

Christer Basma (42):
Tidligere fotballspiller fra Røyken i Buskerud. Christer debuterte på øverste nivå i 1993 for Kongsvinger. Etter tre og en halv sesong i Stabæk (1995-1998) gikk han til Rosenborg. I Trondheim ble han seriemester åtte ganger, og fikk spille åtte sesonger i Champions League. Han spilte hele 350 kamper i Tippeligaen, mens han fikk med seg 40 kamper for det norske landslaget. Christer la opp i 2008, men bor fortsatt i Trondheim, hvor han jobber som trener- og spillerutvikler i fotballkretsen.

Anita Moen Bonden (47) Langrennsløper. Foto: TV 2
Anita Moen Bonden (47) Langrennsløper. Foto: TV 2

Anita Moen (47):
Tidligere langrennsløper fra Trysil. Anita var totalt hele 17 år på skilandslaget, og i løpet av den tiden med på å ta hele sju stafettmedaljer for Norge i OL og VM på 1990- og 2000-tallet. Individuelt har hun to OL-bronsemedaljer fra Nagano i 1998 og Salt Lake City i 2002, på henholdsvis 15 km. klassisk og 1,5 km. sprint. I 1999/2000- og 2001/2002-sesongene ble hun nummer to sammenlagt i sprintverdenscupen. Anita la opp etter 2003-sesongen, og bor nå på Trysil hvor hun driver sin egen skiskole.

Kjersti Grini (43) håndballspiller. Foto: TV 2
Kjersti Grini (43) håndballspiller. Foto: TV 2

Kjersti Grini (43):
Tidligere håndballspiller fra Hadeland. Kjersti debuterte på håndballandslaget i 1987, og spilte 201 landskamper og scoret 1003 landslagsmål, noe som gjør henne til tidenes mestscorende spiller på håndballandslaget. Hun hadde stor suksess på håndballbanen, og ble verdensmester i 1999, europamester i 1998 og har en bronsemedalje fra OL i Sydney i 2000 – hvor hun også ble toppscorer med 61 mål. Hun la opp i 2003, og har blant annet vært håndballekspert i TV 2.

Nila Håkedal (35) Sandvolleyballspiller. Foto: TV 2
Nila Håkedal (35) Sandvolleyballspiller. Foto: TV 2

Nila Håkedal (35):
Tidligere sandvolleyballspiller fra Kristiansand. Nila startet å spille sandvolleyball i 1995. I 2002 ble hun makker med Ingrid Tørlen, og sammen kom de seg til seks semifinaler i verdensserien, med to andre- og to tredjeplasser som beste resultater. Hun deltok i sommer-OL i Athen i 2004 og i Beijing i 2008. Hun har også tatt sølv i EM og vunnet fem NM-gull. Nila la opp etter 2009-sesongen på grunn av en skade.

Finn Christian Jagge (48) Alpinist. Foto: TV 2
Finn Christian Jagge (48) Alpinist. Foto: TV 2

Finn Christian «Finken» Jagge (48):
Tidligere alpinist fra Bærum. «Finken» var slalåmspesialist, og vant sju verdenscuprenn i disiplinen – det første i 1991 og det siste i 1999. Han ble også olympisk mester i slalåm under Albertville-OL i 1992. Hans aktive karriere tok slutt i 2000, og Jagge jobber nå som headhunter for næringslivet.

Ole Klemetsen (43) bokser. Foto: TV 2
Ole Klemetsen (43) bokser. Foto: TV 2

Ole «Lukkøye» Klemetsen (43):
Tidligere proffbokser fra Stavanger. Før Ole ble proffbokser høsten 1992, vant han bronse i EM og VM i 1991 som amatør. Han deltok også i sommer-OL i Barcelona i 1992, hvor han ble nummer fem. I proff-karrieren bokset han i klassen lett tungvekt, og hadde 45 seire og seks tap. Til sammen ble det fire titler for mannen som i utlandet var kjent under ringnavnene «The Golden Viking» og «Mister Sandman».

Stian Sivertzen (25) snøbrettkjører. Foto: TV 2
Stian Sivertzen (25) snøbrettkjører. Foto: TV 2

Stian Sivertzen (25):
Snøbrettkjører fra Kongsberg. Stian har vært aktiv på øverste nivå siden 2006, og ble juniorverdensmester snøbrettcross i 2007. Han skadet seg stygt under prøve-OL i 2009. Stian kom seg etter en tøff tid på beina igjen, og kunne delta i sitt første OL i Vancouver i 2010. Under OL i Sotsji i år ble det en femteplass på ham. Sivertzen satser nå mot OL i Sør-Korea i 2018.

Tonje Sørlie (33) kickbokser. Foto: TV 2
Tonje Sørlie (33) kickbokser. Foto: TV 2

Tonje Sørlie (33):
Kickbokser fra Bergen. Tonje er fem ganger verdensmester, og den eneste i verden som er blitt verdensmester i alle tre grener: Lettkontakt, fullkontakt og pointfighting. Hun har også vunnet Combat Games, som arrangeres hvert tredje år og regnes for å være kampsportens «OL». Sørlie er utdannet sosionom og jobbet i barnevernet.