DE OBSERVERER RUSSISKE FLY PÅ TOKT I NORDOMRÅDENE:

Dramatisk da russisk fly kastet seg foran norsk F16

BODØ (TV 2): Norsk pilot filmet da det russiske flyet brått hev seg foran Forsvarets fly.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se video i vinduet over!

De siste månedene har det vært en dramatisk økning i antall oppdrag der NATO-fly har vært på vingene for og avskjære russiske krigsfly som har krenket luftrommet over blant annet Sverige og Baltikum.

Norske bevæpnede F-16 jagerfly, på beredskap for NATO i Bodø, er nå forberedt på at antallet avskjæringer også vil øke. Flyene er klare for oppdrag hvert minutt av døgnet, hele året.

Fra alarmen går tar det kun 15 minutter før norske jagerpiloter er i lufta på vei for å identifisere Russiske fly i internasjonalt farvann i enten Barentshavet eller utenfor norske kysten.

– Det vi driver med er å drive suverenitetshevdelse og vi må være forberedt på at vi i ytterste konsekvens må forsvare oss, nasjonen og NATO-alliansen, sier Gøran Hoel, sjef for 331-skvadronen ved Bodø hovedflystasjon.

Unike bilder

31. oktober utenfor kysten av Finnmark tok Gøran Hoel de unike bildene av Russlands nye og topp hemmelige superjager SU 34 med kallenavnet Fullback. De er meget avanserte og er aldri blitt sett så langt nord før. Bildene viser med all tydelighet at Russlands president Vladimir Putin nå viser muskler.

– Dette var noe vi hadde forventet, for vi visste jo at flymaskinen fantes, men ikke at den var i en slik bruk her oppe i nordområdene, sier Hoel.

– «I helvete»

Noen av de russiske jagerpilotene blir provosert når de blir oppdaget av NATO-flyene fra Norge. På et identifiseringsoppdrag nylig fikk et norsk jagerfly oppleve dette.

I stor fart kaster den russiske piloten seg rett foran det norske F-16-flyet. I et videoopptak blir den norske jagerpiloten så overrasket at han reagerer med å rope; «i helvete», før han tar en rask unnamanøver.

– Vi har sett enkelte tilfeller av oppførsel i lufta fra russerne som viser at de ikke liker at vi er der, bekrefter Hoel.

– Det kan oppstå tilfeller som kan oppfattes som kritiske og potensielt farlig, og det er noe vi har i bakhodet hele tiden, sier sjefen for 331-skvadronene i Bodø.

De siste månedene har NATO-fly i Europa vært på vingene over 100 ganger for å avskjære russiske krigsfly som har krenket luftrommet over blant annet Sverige og Baltikum. Dette er en dramatisk økning.

Identifiseringen som norske jagerpiloter gjør er svært viktig for NATO.

– Viktige observasjoner

– Hvert enkelt tilfelle blir rapportert til NATO og analysert av etterretningstjeneste og disse opplysningene går ut til NATO sine medlemsland og vårt nasjonale hovedkvarter, sier Hoel.

Putin har uttalt at antallet strategiske flyvning i luftrom i nærheten av et NATO-land er en bevist og prioritert handling. Det gjør at oppdragene til beredskapsflyene i Bodø trolig vil øke fremover.

– Når vi går på vingene er vi forberedt på alle typer hendelser i fra ingen ting til ganske skarpe situasjoner. Dette tar vi på strak arm og er forberedte på det, sier Hoel.

– Hvordan er det å stå på en konstant beredskap der det kun tar 15 minutter fra der du kanskje ligger i senga til du er oppe i lufta?

– Det er vel flyverdenens versjon av ekstremsport, rett og slett. Man bør ikke ha lett for hjerteflimmer og den type ting. Fra horisontalt koma til supersonisk på et kvarter er ganske spesielt, derfor må du være veldig drillet både vi pilotene og det tekniske mannskapet for å gjøre operasjonene så sikkert som mulig, sier Hoel.