OMSTRIDT AGENT: Jim Solbakken.  Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
OMSTRIDT AGENT: Jim Solbakken.  Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

«Mitt navn er Jim Solbakken, og jeg er agenten til fotballspilleren Mame Biram Diouf»

Fotballbladet Josimar hevder å sitte på dokumentasjon som viser at Solbakken presenterte seg som Mame Biram Dioufs agent like før United-overgangen.

I tiden før Mame Biram Doiuf ble solgt fra Molde til Manchester United for 50 millioner kroner, reiste Jim Solbakken rundt i Europa for å markedsføre den hurtige spissen.

5. juli 2009, bare elleve dager før Mame Biram Dioufs United-overgang gikk i boks, skrev Solbakken ifølge Josimar følgende i en e-post til en europeisk storklubb:

«Mitt navn er Jim Solbakken, og jeg er agenten til fotballspilleren Mame Biram Diouf.»

Tarje Nordstrand Jacobsens e-postadresse stod skrevet i kopifeltet, og dagen etter at Solbakken hadde bekreftet at han var Dioufs agent, fulgte Molde-direktøren opp med dette:

«Jeg bekrefter herved at Jim Solbakken er agenten til fotballspilleren Mame Biram Diouf.»

– Pengegrisk og umoralsk
I slutten av oktober publiserte Josimar en 17 sider lang artikkel om det de karakteriserer som «dobbeltagenten» Jim Solbakken.

De siste tre ukene har det stormet hardt rundt den omstridte agenten. Seinest på torsdag gikk fotballspeider Jon Thorstensen hardt ut mot sin tidligere kollega og venn.

– Jim er fasiten på hvorfor man ikke bør bli fotballagent, var blant uttalelsene Thorstensen kom med til TV 2.

Thorstensen karakteriserte også Solbakken er pengegrisk og umoralsk. Solbakken ønsket ikke å kommentere påstandene fra Thorstensen.

Motstridende uttalelser
Fredag kom Josimar med sin oppfølger av den 17 sider lange artikkelen. Fotballbladet hevder de sitter på dokumentasjon som kan bevise faktorer Jim Solbakken og Tarje Nordstrand Jacobsen tidligere har benektet.

I Josimars forrige artikkel avviste både Solbakken og Nordstrand Jacobsen kategorisk at Solbakken jobbet for Mame Biram Diouf. Samtidig understreket begge at Solbakken jobbet for Molde, selv om Solbakken også uttalte følgende til Aftenbladet 30. oktober:

– Ved alle mine åtte overganger til United har jeg kun vært agent for Manchester United.

– Mame Biram Diouf har ingen agent. Jeg har heller aldri opptrådt som agenten hans. Jeg hadde en representasjonskontrakt med Molde og har jobbet for dem i denne overgangen. Og ingen andre, sa Solbakken til Dagbladet 1. august 2009.

Klare regler
Advokat, agent og leder for agentforeningen Per A. Flod sier til TV 2 at reglene for agentvirksomhet er klare og tydelige.

– Det er ikke lov å markedsføre eller introdusere en spiller for en klubb uten at en standard representasjonskontrakt er undertegnet av agenten og klienten.

Er det hundre prosent forbudt for en agent å representere en spiller og en selgende klubb i en overgang fra en klubb i Norge til en klubb i England?

– Ja, det sier seg selv. Fordi man da sitter å forhandler med seg selv. Man forhandler to interesser samtidig, og ifølge FIFAs reglement er ikke det lov, sier Flod.

– Signerte dagen etter at overgangen var ferdig forhandlet
17. juli 2009 skrev Jim Solbakken under på en representasjonskontrakt med Molde, skriver Josimar.

– Jeg vet ikke hvor lenge United har lurt i kulissene, men det gikk fort de siste dagene. Vi var ferdige å forhandle i går ettermiddag, sa Tarjei Nordstrand Jacobsen til TV 2 samme dag.

«I går ettermiddag», med andre ord 16. juli 2009, er dagen før Jim Solbakken skrev under representasjonskontrakten med Molde. Og ti dager etter at Nordstrand Jacobsen bekreftet i en e-post til en europeisk storklubb at Solbakken var Mame Biram Dioufs agent.

Hverken Jim Solbakken eller Tarje Nordstrand Jacobsen har besvart TV 2s henvendelser fredag kveld.