Nervepirrende Carlsen-remis

Det så lenge lyst ut for Vishy Anand, men inderen fant ikke den rette fortsettelsen og måtte ta til takke med et halvpoeng.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se pressekonferanse øverst på siden!

Magnus Carlsen og Vishy Anand spilte remis i tiende runde av sjakk-VM. Carlsen var lenge i trøbbel, men da tidsnøden inntraff, fant ikke Anand den beste fortsettelsen. 

Nordmannen beholder dermed ledelsen i matchen, og med sifrene 5,5-4,5 trenger han kun ett poeng til for å sikre verdensmestertittelen.


- Jeg hadde ikke kontroll

Til tross for at Magnus Carlsen nå kun må unngå å tape for å bli verdensmester, valgte nordmannen en svært skarp variant i åpningen. Nordmannen gikk aggressivt ut, men mente selv at det ikke nødvendigvis var fylt med mer risiko enn å forsvare seg.

- Anand er en veldig god spiller, og er alltid godt forberedt. Det er ikke nødvendigvis noe lettere å være på defensiven, kommenterte han. 

Det var tydelig at begge spillerne i dag var godt forberedt - de første trekkene kom i høy hastighet. Det ble klart at essensen i partiet ville dreie seg om hvem som hadde gjort den beste jobben på hjemmelaboratoriet. Spørsmålet om hvem som faktisk var best forberedt, forblir ubesvart. 

- Jeg vet ikke hvem som vant teorikrigen, men det ble en veldig interessant variant. Det er hele tiden sjanser til begge spillerne, sa Carlsen. 

Vishy Anand fulgte trekkrekkefølgen hans hovedsekundant, Radoslaw Wojtaszek, hadde i et parti i 2012. Fra det kunne en lese at inderen var godt forberedt. Carlsen, på sin side, hadde en mer trøblete start - trolig måtte verdensmesteren ty til en bløff tidlig i partiet. Han ville få Anand til å tro han fortsatt var på kjente stier, og trakk svært fort. I denne prosessen gikk noe galt. Utfordreren kom raskt i førersetet, og gikk modig inn i kritiske varianter. 

- Jeg følte ikke nødvendigvis jeg hadde kontroll. Jeg var litt for optimistisk, og undervurderte hans nittende trekk, springeren til g5. Da var det ikke enkelt for meg i det hele tatt, kommenterte Carlsen på pressekonferansen etter partiet. 

Det så lenge lyst ut for Anand, men da stillingen ble komplisert og tiden knapp, klarte ikke lenger inderen å finne de optimale trekkene. Flere brikker ble byttet av, og Carlsen kunne innkassere et halvpoeng. 

- Han forsvarte seg godt, roste en ordknapp Anand på pressekonferansen. 

Lørdag er ny fridag for spillerne. Ellevte, og nest siste runde starter søndag 13.00, Carlsen med hvite brikker. Et helt poeng til nordmannen vil avgjøre matchen, og på nytt gjøre Magnus Carlsen til verdensmester.