HAR UTSTYR TIL MANGE TUSEN: For Martine Ek Hagen er det naturlig å ha mange skipar å velge mellom. Nå er det stadig flere yngre utøvere som har like stort utvalg. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
HAR UTSTYR TIL MANGE TUSEN: For Martine Ek Hagen er det naturlig å ha mange skipar å velge mellom. Nå er det stadig flere yngre utøvere som har like stort utvalg. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Aukland langer ut mot utstyrsjaget blant unge skiløpere

- Det er skremmende, sier TV 2-eksperten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Beitostølen (TV 2): Fredrik Aukland er bekymret for det stadig økende utstyrsjaget blant unge skiløpere. Han mener det er stor forskjell på hvordan det er i dag sammenlignet med hvordan det var for bare 5-6 år siden.

– Jeg har vært på Beitostølen i over tjue år. Den utviklingen jeg ser er skremmende, sier TV 2s langrennsekspert.

Har 20 par med klassisk-ski
Aukland ser stadig flere yngre utøvere med en skipark mange seniorløpere ville misunne dem for bare noen år siden.

– Det er forventninger om at barn og unge ikke bare skal ha flere par med ski, men ha det beste utstyret. De skal ha slip på ski, de skal ha topp-preparerte ski og de skal ha egne smørere med på renn. Det som var normalt på seniornivå for fem år siden er nå normalt blant yngre løpere helt ned i 13-14-årsalderen, sier han.

– Hva er det verste eksempelet du har sett?

– Jeg har sett mange eksempler. La oss si at man har 20 par klassiske ski før en klassisk-konkurranse for en person som er 14-15 år. Alle skiene er slipt og preparert. Det er utstyr for over 100 000 kroner, sier Aukland.

Ber Skiforbundet ta tak
Langrennseksperten tror utstyrsjaget kan skremme vekk talenter fra å drive med langrenn.

– Det er veldig dyrt. Det har vært snakk om at alpint-sporten har vært dyr, men jeg tror ikke langrennssporten er noe billigere. Den er kanskje dyrere. Jeg synes man skal bruke mer energi på konkurranser og treninger, ikke utstyr. Til slutt kan det bli slik at man ikke har råd til å være med på utstyrskjøret. Da kan langrennssporten miste talenter til andre idretter, sier Aukland.

– Det skaper et klasseskille, slår han fast.

Han mener Skiforbundet har en utfordring med å begrense omfanget av utstyrsjaget.

– Det er vanskelig å lage et regelverk som begrenser det. Det handler om holdninger til utstyrsjaget ute i klubbene. Det kunne kanskje Skiforbundet bidra til å sette i fokus, sier Aukland.