IKKE NOE VM: Det blir garantert ikke noe VM på Bjarte Myrhol og lagkameratene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
IKKE NOE VM: Det blir garantert ikke noe VM på Bjarte Myrhol og lagkameratene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Vi spiller kun VM hvis vi er rettmessig kvalifisert

Norge vil takke nei dersom man blir tilbudt en plass i håndball-VM.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag skal Det internasjonale håndballforbundet ta en avgjørelse om hvem som får de to siste plassene i VM i Qatar i januar.

Det er plassene til Bahrain og De forente arabiske emirater som skal fordeles.

De to nasjonene trakk seg fra VM tidligere i november på grunn av en politisk konflikt med Qatar.

Støtter De muslimske brorskap
Qatar støtter Det muslimske brorskapet, noe som er lite populært i store deler av den arabiske verden.

Både Bahrain og Emiratene valgte å kalle hjem ambassadørene sine fra Qatar, og valgte også å trekke seg fra VM.

Men tidligere denne uken ble det en løsning på konflikten, og de to nasjonene meddelte IHF om at de likevel ønsker å delta i VM.

IHF skal nå avgjøre om de skal få tilbake plassene sine, eller om disse plassene skal gå til andre nasjoner.

Kastet ut Australia
IHF, med president Hassan Mustafa i spissen, kastet i sommer Australia ut av VM - med begrunnelse om at Oseania ikke er anerkjent som kontinentalt forbund. Til tross for at de har deltatt i VM i en rekke år. Australia hadde også kvalifisert seg sportslig til mesterskapet.

IHF valgte å overse at Island sto som førstereserve fra Europa. De valgte i stedet å ta med Tyskland - verdens største kommersielle marked for håndball.

– Vi vet alle at dette er en «Lex Deutschland». IHF har bruk for Tyskland, og nå har man funnet et ytterst tvilsom måte for å få oss med til VM, sa den tidligere tyske håndballstjernen Daniel Stephan.

Rettssak i Tyskland
Ikke bare er Tyskland et stort kommersielt marked for IHF. Det pågår også en rettssak i Tyskland, hvor bundesligaklubbene har saksøkt IHF og Det tyske håndballforbundet, der de krever at IHF kompenserer klubbene og forsikrer spillerne under VM.

Bundesligaklubbene vant i første rettsinstans, og ankesaken skal opp i forkant av VM i Qatar. I verste fall kunne man risikert at man tapte rettssaken og bundesligaklubbene holdt igjen alle spillerne sine. Det blir enklere å unngå dersom Tyskland er med.

IHF gjemte seg bak at Tyskland var det ikke-kvalifiserte laget som gjorde det best i forrige VM.

Med samme begrunnelse har det versert rykter om at Serbia og Ungarn ville få plassene til Bahrain og Emiratene.

Uaktuelt for Norge
Men etter at TV 2 kjøpte tv-rettighetene har det også oppstått rykter om at Norge ville få en plass.

Norge er eneste nasjon som ikke er kvalifisert til VM, som skal sende mesterskapet på tv.

Skulle Norge bli tilbudt plassen, vil det uansett sette Norges Håndballforbund i et dårlig lys dersom man takker ja. For det vil ikke være noe sportslig kriterium som vil forsvare at Norge får plass i VM.

– Hvis Norge blir tilbudt en plass i VM fordi TV 2 kjøper tv-rettighetene, så vil vi takke nei til det. Vi kommer kun til å spille VM hvis vi er rettmessig kvalifisert. Å komme inn bakveier er ikke aktuelt, sier generalsekretær Erik Langerud til TV 2.

Parodi-VM
Hele mesterskapet i Qatar har fremstått som en parodi. Allerede da gulfnasjonen fikk mesterskapet begynte ryktene om korrupsjon å gå.

Frankrike hadde en mye bedre søknad, men ble vraket som arrangør.

Skandalene stopper ikke der.

Så fort Qatar ble tildelt mesterskapet, startet rekrutteringen av spillere. Landslaget består nå av spillere fra Balkan, Spania, Frankrike og Nord-Afrika.

Også norske spillere er blitt forespurt om å bytte statsborgerskap.

– Min nasjonalitet har ingen pris. Hvis jeg skal spille for noe landslag, så er det Norge, fortalte Kristian Kjelling til TV 2 etter at han fikk tilbudet i 2012.

De største stjernene i Qatars tropp er nå målvaktene Danijel Saric og Goran Stojanovic.

Slave-arbeid
Arrangørene av fotball-VM er blitt kritisert for å bruke slavearbeidere til å bygge anleggene, og det samme gjelder arrangørene av håndballmesterskapet.

Mesterskapet har fått veldig mye negativ publisitet, og i begynnelsen av november valgte IHF å invitere ti journalister fra hver deltakernasjon. Samtlige skulle få dekket reise og opphold.

Det svenske håndballforbundet videresendte dette tilbudet til de ulike redaksjonene, noe som førte til oppstandelse.

– Enda et bevis på at Qatar vil kjøpe idretten og media, skrev Olof Lundh i sin blogg.

Og det er tydelig at interessen er laber blant internasjonale medier, for nå har IHF utvidet fristen for akkreditering til 15. desember.

Dyre tv-rettigheter
TV-rettighetene har også vært et kapittel for seg.

IHF solgte rettighetene til Al Jazeera, som skulle selge rettighetene videre. Men de priset mesterskapet så høyt at frem til i forrige uke, så var Frankrike eneste nasjon som så ut til å sende fra mesterskapet - og da på Al Jazeeras egen sportskanal Be In. 

Men den siste uken har først Sverige, og så Norge og Danmark sikret seg rettighetene. En stor nasjon som Tyskland står fortsatt på sidelinjen.

– Hele prosessen har luktet litt vondt og vi sitter med en følelse rundt internasjonal håndball som ikke er helt god lenger og som vi ikke har hatt før. Vi mistenker at det svirrer en del penger rundt i et system som ikke har de samme demokratiske fortegnene vi er vant med, sa rettighetssjef i TV 2 Bjørn Taalesen til Kampanje etter at de norske rettighetene var sikret.

15. januar starter VM. Trolig med tomme tribuner, og knapt på tv noe sted.