Fant hjemmelaget bombe i bolighus 

To menn og en kvinne ble pågrepet på Voss.

Politiet på Voss slo alarm da det ble funnet ti kilo dynamitt og en hjemmelaget bombe hos en mann i 20-årene på Voss. 

– Flere komponenter er satt sammen til en hjemmelaget bombe, sier lensmann Ivar Hellen til TV 2. Dette gjør at politiet ser svært alvorlig på saken.

Avhøres i dag

Natt til torsdag ble to personer fra Voss pågrepet i Bergen. Torsdag morgen fikk politiet på Voss anmodning om å ransake personenes boliger, og en hytte. I et av husene traff politiet en 25 år gammel kvinne fra Bergen. Kvinnen ble pågrepet i samråd med Bergen politistasjon, og senere transportert dit.

De tre pågrepne skal avhøres i løpet av dagen. Politiet håper da å få svar på hva bomben eventuelt skulle brukes til. Det vil også bli vurdert om de tre skal fremstilles for fengsling.

De to mennene ble ifølge Bergens Tidende pågrepet fordi de var i besittelse av piller og amfetamin, men de pågrepne kommer, ifølge lensmannen, fra et «normalt miljø» på Voss.

– Det er ikke snakk om terrorisme eller noe sånt. Dette er normale vossinger. 

Ransaket flere boliger

Bomben ble funnet i forbindelse med ransakingen av en kjellerleilighet som de to pågrepne mennene bor i. 

– Bomben var ikke stor, men den var så stor at om den hadde eksplodert i nærheten av folk, så kunne den vært livstruende farlig.

Ifølge lensmannen ville det ikke vært fare for nabohus, utifra størrelsen på bomben.

Da bomben var desarmert og fjernet tok politiet seg inn i en låst garasje. Her fant de sprengstoff av både militær og sivil art.

– Det var såpass mye og det var oppbevart på en slik måte at vi ble bekymret for at det kunne gå av om vi rørte på det. 

Politiet valgte å evakuere syv hus i nabolaget. De evakuerte fikk flytte tilbake i natt.

Politiet vet ikke hvor de pågrepne skal ha fått tak i sprengstoffet, men håper avhørene og videre etterforskning kan klarlegge dette.

I et annet bolighus fant politiet en granat. En bombegruppe fra forsvaret i Bergen ble tilkalt. Denne viste seg å være en øvingsgranat som var ufarlig.

Politiet har opplysninger om at mer sprengstoff er på avveie.

– Vi har fått nye opplysninger som tyder på at mer sprengstoff er på avveie. Vi følger opp dette nå. Det skal stamme fra private, og ikke være militært, sier politiadvokat Sylvia Myklebust i Hordaland politidistrikt til NRK.