NIBALI UT MOT DOPING:  «Haien fra Messina» mener at det er umulig å dope seg i dagens sykkelsport uten å bli tatt. AFP PHOTO / BELGA / LUC CLAESSEN
NIBALI UT MOT DOPING:  «Haien fra Messina» mener at det er umulig å dope seg i dagens sykkelsport uten å bli tatt. AFP PHOTO / BELGA / LUC CLAESSEN

Tour-vinneren ut mot doping: – Risiko og juks er for dumme folk

Vincenzo Nibali mener at sykkel er den reneste sporten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En ustoppelig Vincenzo Nibali (30) parkerte konkurrentene under årets Tour de France og «cruiset» inn til sammenlagtseier i overlegen stil. Jubel og positivitet i Astana-laget er imidlertid snudd til negativitet og uønsket oppmerksomhet.

– Jeg følte sinne
En rekke dopingavsløringer denne høstet har kastet et mørkt teppe over en ellers strålende sesong. I et eksklusivt intervju med The Guardian forteller Nibali om hvordan han reagerte da lagkamerat Maxim Iglinsky testet positivt for EPO.

– Bortsett fra den åpenbare reaksjonen - sinne - er min følelse at det var utrolig idiotisk. Det ga ikke mening. Han hadde akkurat fornyet kontrakten. Han hadde ingen store mål han jaktet. Sponsorene i Kasakhstan var ikke fornøyde i det hele tatt. Vi var i Kasakhstan uken etter (Tour of Almaty) og det var en følelse av forræderi fordi han er en kasakhstansk rytter, sier Nibali.

Maxims bror Valentin har også testet positivt på EPO denne høsten. To ryttere på Astanas kontinentallag, Victor Okishev og llya Davidenok, har gjort at antallet positive dopingtester er oppe i fire.

Mener sykkelsporten er den reneste
6. november var Astana til høring i UCIs lisenskomité der lagets videre WorldTour-lisens ble diskutert. Selv er Nibali irritert over at ryttere som Maxim Iglinsky kan ødelegge for alle andre.

– Moren til tosken vil alltid være gravid. Det er et uttrykk vi har i Italia, men det beskriver følelsene mine perfekt. Alt det store vi prøver å oppnå trues av en enkelt rytter. En feil kan ødelegge så mye. Men jeg mener at sykling er den reneste sporten på grunn av alle dopingkontrollene, slår Nibali fast.

– I dag har vi blodpass, vanlige dopingkontroller og kontroller under ritt. Dersom du doper deg, vil du bli tatt. Selv om dopingtypene kan være avanserte, vil du uansett bli tatt i løpet av fire år. Det får meg til å le. Risiko og juks i dag er for dumme folk, sier Astana-rytteren.

Pantani som helt
En av de mest kjente og populære ryttere gjennom tidene, hyllet og elsket av mange, var også en av Nibalis store forbilder. Marco Pantani herjet på 90-tallet og var en av feltets dominerende ryttere. Italieneren vant både Giro d'Italia og Tour de France i 1998, men «Piraten» fikk også navnet sitt tilsmusset av doping.

– Jeg vet ikke hva som skjedde, men som en fan så det ut som Pantani ble en syndebukk. Alle i Italia setter fingeren på ham. Det er den generelle oppfatningen i Italia, sier Nibali.

Pantani døde i 2003 av en overdose på et hotell i Italia. Nibali minnes barneårene med Pantani som en stor helt.

– Jeg var bare interessert i å ha det gøy, noe som var å sykle med fetteren min og vennen mine. Alle hadde pannebånd som Pantani. Alle gikk med de gule skoene og drakten han hadde.

– Alle barna hadde det gøy med å etterligne Pantani. Vi elsket bildet av ham, men klatre- og spurtstilen hans fascinerte oss - og måten han holdt hendene lavt på styret. Vi elsket hans kule måte å sykle på.

Dobbeltriumf?
Så spørs det om Nibali noen gang vil klare det Pantani gjorde - å vinne både Giroen og Touren samme år. Det er ennå ikke bestemt om Nibali skal kjøre de to rittene i 2015, men han holder døren åpen.

– Sjansen er der for at Fabio Aru kjører Giroen og jeg Touren. Men jeg vil ikke lukke døren for Giroen helt ennå, sier Nibali ...