FORTSATT I POLITISK ASYL: Julian Assange oppholder seg fremdeles i den ecuadorianske ambassaden i London. Foto: AFP PHOTO / POOL / ANTHONY DEVLIN
FORTSATT I POLITISK ASYL: Julian Assange oppholder seg fremdeles i den ecuadorianske ambassaden i London. Foto: AFP PHOTO / POOL / ANTHONY DEVLIN

Svensk dommer nekter å oppheve arrestordren på Wikileaks-Assange

– Det er overhodet ingen grunn til å droppe arrestordren bare fordi han gjemmer seg i en ambassade, tordnet svensk lagmannsrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Svensk rett har avvist Julian Assange sitt ønske om å trekke tilbake arrestordren som ble utstedt i 2010 etter beskyldninger om seksuelle overgrep.

– Det er ingen grunn til å trekke tilbake arrestordren bare fordi Julian Assange oppholder seg i en ambassade, sa Svea ankerett i en uttalelse.

Men fordi Assange opprettholder seg i ambassaden under politisk asyl, er det ikke mulig å få arrestert han og sende han til Sverige.

Beskyldt for overgrep mot to svenske kvinner

I 2010 ble Assange beskyldt for seksuelt overgrep mot to kvinner i Sverige sommeren 2010. Britiske myndigheter besluttet å sende Assange til Sverige, men Assange søkte dekning i Ecuadors ambassade, hvor han enda sitter.

Han har hele tiden benektet anklagene, men vil ikke forlate ambassaden i frykt for å bli videresendt til USA hvor CIA etterforsker Wikileaks sin offentliggjøring av hemmelige dokumenter.

Assange uttalte i august i når at han vil forlate ambassaden snart, men har foreløpig ikke gitt noen nærmere beskjed om når dette vil skje.