KrF og venstre i felles front om bensinprisene

STORTINGET (TV 2) KrF og Venstre har blitt enige om en felles kravliste i forkant av budsjettinnspurten. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Knut Arild Hareide bekrefter for TV 2 at KrF og Venstre har lagt inn en omforent liste som betyr at de nå er enige om felles krav. 

Hareide forteller at KrF står sammen med Venstre om en felles skisse som omhandler det betente spørsmålet om bil- og bensinavgifter opp mot grønn skatteveksling.

Likevel understrekes det fra kilder i regjeringspartiene at det er svært sentralt for regjeringen å beholde en total reduksjon i det samlede skatte- og avgiftstrykket som er på omlag på linje med det regjeringen la frem. 

Hvis regjeringen skal gi etter på noen av venstres krav, må det veksles inn i avgiftslettelser på andre områder. 

Bilavgiftstriden mellom Frp og Venstre har vist seg å være den kanskje skarpeste konfliktsaken i forhandlingene som nå har pågått i mer enn to uker. 

Enighet mellom KrF og Venstre

– Listen vi har lagt frem for regjeringspartiene er veldig spisset. Det er relativt stor enighet mellom oss og Venstre, sier Hareide til TV 2.

Dette betyr at regjeringen nå møter en samlet venstreblokk på spørsmålet om bilavgifter som har vært et av de vanskeligste spørsmålene under hele budsjettforhandlingen. 

– Jeg er forsiktig optimist, sier Hareide, på spørsmål om de vil kunne presentere et ferdig forhandlet budsjett i dag.

Regjeringspartiene nå har trukket seg tilbake og skal se på hvordan kravene fra sentrum kan imøtekommes og innfris. Partiene møtes igjen senere i dag. 

Mest krangel om bil- og bensinavgiftene 

Noe av det vanskeligste å få på plass, har vært hva som skal gjøres med bil- og bensinavgiftene. Her vil i utgangspunktet Frp ha en reduksjon i avgiftene, mens Venstre har ønsket en heving.

Regjeringen har foreslått at avgiftene på bensin for første gang i historien ikke skal justeres i takt med den generelle prisveksten. Dette betyr i realiteten et kutt. 

Venstre vil på sin side ønsker seg såkalt grønn skatteveksling, og vil med det gjøre det dyrere å bruke forurensende biler. Det betyr at partiet vil prioritere lettelser for hybrid og el-biler. 

På overtid

Forhandlingene mellom regjeringspartiene Høyre og Fremskrittpartiet, og støttepartiene Venstre og Kristelig Folkeparti har pågått i mer enn to uker, siden 3. november.

Da de finanspolitiske talspersonene ikke ble enige, ble forhandlingene løftet opp til de parlamentariske lederne for en uke siden.

Formueskatt, bilavgifter, bensinpriser og bistand til fattige land er blant sakene det har vært størst uenighet om.