– Jim er fasiten på hvorfor man ikke bør bli fotballagent 

Fotballspeider Jon Thorstensen langer ut mot fotballagent Jim Solbakken.

Se utdrag fra intervjuet med Jon Thorstensen i videovinduet øverst!

I en mannsalder har fotballspeideren Jon Thorstensen (56) vært en del av det norske overgangsmiljøet.

Han møtte fotballagent Jim Solbakken for første gang i 2007. Solbakken var på Valle Hovin og kikket på Joshua King.

Thorstensen hadde akkurat hentet den senegalesiske duoen Mame Biram Diouf og Pape Paté Diouf til Norge.

Det bet agent Solbakken seg merke i.

– Jim viste interesse for å gjøre noe sammen med meg, noe som også etter hvert ble en realitet. Jeg følte at vi jobbet godt sammen, sier Thorstensen til TV 2.

MØTTE TV 2: Jon Thorstensen har fortalt om forholdet sitt til Jim Solbakken.
MØTTE TV 2: Jon Thorstensen har fortalt om forholdet sitt til Jim Solbakken.

Sju år senere er forholdet de to imellom forvandlet. Nå velger fotballspeideren å gå ut mot sin tidligere partner og stempler Solbakken som både pengegrisk og umoralsk.

Motstridende uttalelser
Jim Solbakken har flere ganger blitt beskyldt for å skifte hatter i forbindelse med at fotballspillere bytter arbeidsgiver.

Det mest omtalte tilfellet – som også fotballbladet Josimar fokuserte på i sin 17 sider lange artikkel om «dobbelagenten» – er Mame Biram Dioufs overgang fra Molde til Manchester United i 2009.

United la mer penger på bordet for Diouf enn Molde-ledelsen hadde drømt om – rundt 50 millioner kroner.

– Jeg hadde en representasjonskontrakt med Molde og har jobbet for dem i denne overgangen, og ingen andre, sa Solbakken til Dagbladet 1. august 2009.

Like etter at Diouf-overgangen var i boks bekreftet også Molde-direktør Tarje Nordstrand Jacobsen at Solbakken hadde jobbet for Molde.

– Jim Solbakken har vært klubbens representant i forhandlingene med Manchester United, sa Nordstrand Jacobsen til Dagbladet 18. juli.

Så sent som 30. oktober 2014 svarte Solbakken dette da Aftenbladet konfronterte han med Josimars påstander angående Moldes Diouf-salg:

– Ved alle mine åtte overganger til United har jeg kun vært agent for Manchester United.

– Ingen tvil om at han var agenten til Biram Diouf
Jon Thorstensen hentet Mame Biram Diouf til Norge, og sier at det var han som «ga» både Mame Biram Diouf og Pape Paté Diouf til Jim Solbakken.

– Han var Mame sin agent, det er det ingen tvil om. Jeg har snakket med folk som så at han skrev under kontrakten, og som vet at han hadde en avtale med Mame. Da han forhandlet med Groningen, jobbet han for Mame. Mens når Mame plutselig ble klar for Manchester United dagen etter, var han plutselig Molde sin mann.

– Hvem representerte Biram Diouf i overgangen?

– Det var det advokaten som gjør alt det andre for Jim, Erik Flågan, som gjorde. Han hadde aldri før truffet Mame, men nå forstod Mame det slik at han var både rådgiveren og agenten hans, forteller Thorstensen.

Jim Solbakken ønsker ikke å kommentere påstandene fra sin tidligere partner, men sier følgende i en kommentar til TV 2:

– Jon Thorstensen får si og mene det han vil. Å føre noe debatt med ham i media, fører ikke noe godt med seg.

Solbakken: – Avtalen var gått ut på dato
Solbakken har hele tiden nektet for at han var Dioufs agent på tidspunktet senegaleseren ble solgt.

Men i tiden før og i tiden etter, var og er Solbakken Dioufs agent. Josimar sitter på dokumentasjon som viser at Solbakken har utgiftsført bilen Diouf disponerte i Molde, samt ferier og flybilletter til senegaleseren. Og til Aftenbladet i oktober 2014 bekrefter Solbakken at han var Dioufs agent i Molde – men at avtalen «hadde gått ut på dato».

– Agentavtalen som det siktes til mellom Diouf og meg hadde som alle slike kontrakter en gyldighet på to år fra den ble signert. Den hadde gått ut på dato da Diouf ble solgt, sa Solbakken.

– Men det stemmer at jeg har vært Doiufs agent i overgangene til både Blackburn, Hannover og Stoke, la han til.

Agentforeningen: – Reglene er klare
Advokat, agent og leder av agentforeningen Per A. Flod bekrefter overfor TV 2 at man bryter loven hvis man representerer to parter i en overgang.

– Man kan ikke representere to parter. Grunnprinsippene om at man kun skal representere én part ligger fast både nasjonalt og internasjonalt. I Norge står det helt klart i regelverket, og det norske regelverket er basert på FIFA sitt.

– Det er heller ikke lov å markedsføre eller introdusere en spiller for en klubb uten at en standard representasjonskontrakt er undertegnet av agenten og klienten, legger Flod til, og fortsetter:

– En spilleragent skal i sin agentvirksomhet unngå enhver interessekonflikt – enhver interessekonflikt! Det innebærer selvsagt at agenten ikke kan representere tre parter i eller for den saks skyld utenfor kontraktsforhandlingene.

Se utdrag fra Norges Fotballforbunds agentreglement i faktaboksen!

– 100 prosent forbudt
I tillegg til å hevde at han bare representerte én part i både Diouf-, Lindegaard- og flere andre overganger, understreker Solbakken overfor Aftenbladet i slutten av oktober at han kunne representert to parter – på helt lovlig vis.

UTTALER SEG PÅ GENERELT GRUNNLAG: Per A. Flod erFoto: Terje Bendiksby / SCANPIX
UTTALER SEG PÅ GENERELT GRUNNLAG: Per A. Flod erFoto: Terje Bendiksby / SCANPIX

– Ved overganger til England kan en agent representere to parter. Det er en paragraf i det engelske regelverket som heter «Dual Representation Contract» som tillater det. Ved alle mine åtte overganger til United har jeg kun vært agent for Manchester United, mens jeg i andre overganger til England har representert to parter. Det er ikke ulovlig, sier Solbakken.

Det er ikke første gangen Jim Solbakken refererer til denne paragrafen i det engelske regelverket. Har han rett? Er det ikke ulovlig? Hva med overganger fra Norge til England?

– Er det hundre prosent forbudt for en agent å representere en spiller og en selgende klubb i en overgang fra en klubb i Norge til en klubb i England, Per A. Flod?

– Ja, det sier seg selv. Fordi man da sitter å forhandler med seg selv. Man forhandler to interesser samtidig, og ifølge FIFAs reglement er ikke det lov, sier Flod.

– Slalåm på høyt plan
– Jim jobber veldig omtrentlig. Han har avtaler med spillere, og han har avtaler med – og forhold til – klubber, sier Thorstensen.

– Så gjør han det som passer ham best økonomisk. Det er det han tenker først på. Jeg har vondt for å tro at det er lovlig å skifte side slik som han gjør. Det å bytte fra spiller til klubb og til klubb igjen er slalåm på høyt plan, fortsetter speideren.

– Solbakken er glad for at han slipper å dele
Sammen med sin kompanjong Malick Diop driver Thorstensen et forballakademi i Senegal. Thorstensen mener Jim Solbakken og hans selskap Dynamic Solution har snytt både han selv, hans kompanjong Malick Diop og fotballakademiet i Senegal for mange millioner kroner.

– Hvor mye penger tror du det er snakk om?

– Det er snakk om mange millioner. Jeg vet ikke hvor mye penger Mame Biram og Pape Paté har generert for Molde eller generelt for den saks skyld, men det må være godt over 100 millioner kroner – mye over 100 millioner. Det skulle komme gode andeler vår vei, men det skjedde ikke. Grunnen til at avtaler ikke har blitt fullført, er at vi har vært uenige, og at samarbeidet har strandet fullstendig, kommer det fra Thorstensen.

– Og det tror jeg Jim Solbakken og Dynamic Solution er glade for. Det at de slipper å dele, legger han til.

– Sengen Molde og Jim sover i er smal
Jim Solbakken har hatt mye med Molde å gjøre de siste årene. Jon Thorstensen, som var tett på Molde i en årrekke, er skeptisk til Solbakkens relasjon til den norske seriemesteren.

– Tidligere var jeg ganske tett på Molde. Jeg skaffet Molde tre gode spillere (Mame Biram Diouf, Pape Paté Diof og Makhtar Thioune, journ. anm.), men etter det ble jeg plutselig ikke spurt mer. Solbakken jobber tett med Molde. Alle spillerne der skal liksom gå gjennom systemet til Jim. Det er veldig tette bånd mellom den agenten og den klubben, sier Thorstensen, og fortsetter:

– De henter de rette spillerne og formidler dem videre. Både Molde og Jim sin fortjeneste er nok god. Det er ikke forbudt å tjene penger, men jeg tror den sengen de sover i er litt vel smal.

– Jim sa avtalen var for god
Thorstensen forteller at samarbeidet Malick Diop og han opprettet med Jim Solbakken og Dynamic Solution til slutt havarerte.

– Vi hadde en avtale som varte noen år, men til slutt havarerte det bare.

– Hvorfor?

– Det var en god del ting som ikke var slik som vi hadde blitt forespeilet det. Da vi hentet spillere til Norge for omtrent ingen penger, hadde vi i bakhodet at det skulle komme noe tilbake til oss. Og med oss så mener jeg til akademiet i Senegal, til Malick og til meg. Men så påstod plutselig Solbakken at disse avtalene ikke kunne gjennomføres.

– Hvilke avtaler var det snakk om?

– Vi ble for eksempel fortalt hva et eventuelt salg av Mame kunne tilføre oss. Og da salget skulle skje, var det helt andre tall som gjaldt – en helt annen virkelighet. Den virkeligheten var selvsagt bra for Jim og ikke minst for Molde, men ting var ikke slik som det skulle være.

– Jeg er lykkelig for at Mame gikk til Manchester United, men jeg vet ikke om avtalen var bra for ham, sier Thorstensen, som sier at det var Solbakken som ga beskjed om at avtalen måtte endres. Jeg fikk en beskjed fra Jim, som sa at avtalen var altfor god for oss, og at den måtte gjøres om. Og så gjorde han den bare om helt uten å spørre oss på noe som helst vis. Vi fikk også penger, penger jeg mener vi fortjente, men den nye avtalen var helt klart til fordel for Jim og Molde, sier Thorstensen.

– Jeg mener Molde utnyttet utnyttet uenighetene og vakuumet som oppstod i tiden etter, fordi de ville slippe unna de opprinnelige vilkårene som var at en hvis prosentandel skulle ned til Senegal og til vårt akademi og klubb. Det ble bare glemt, og til slutt ble det egentlig bare snakk om et agenthonorar.

– Hvor gikk resten av pengene?

– De gikk til Jim og Dynamic Solution. Og så har vi fått noen penger derfra, vår avtalefestede del, fra en kontrakt som er skrevet av Dynamic Solutions egen mesteradvokat Erik Flågan.

– Penger er ikke alt
Thorstensen sier han er vel så opptatt av det menneskelige og det moralske oppi det hele.

– Det moralske er viktig. Det er noen som bare tenker på hvor mye man kan klare å tyne ut av penger ved hjelp av paragrafer, og hvor mye man kan slippe å betale andre. Det virker som det er det som er målsettingen, sier Thorstensen.

– Jeg er veldig skuffet over det menneskelige. Det er derfor jeg aldri har villet bli agent. Jeg er blitt oppfordret til det flere ganger, men har valgt ikke å gjøre det fordi jeg ser hvordan de oppfører seg. Jim Solbakken er på en måte fasiten på hvorfor man ikke bør bli agent.

– Penger er ikke alt. Det er en «dirty» bransje, avslutter Thorstensen.

Administrerende direktør i Molde Tarje Nordstrand Jacobsen har ikke besvart TV 2s henvendelser torsdag.